Split – en skøn middelalderby, der ikke er overrendt af helt så mange turister

Split_Havnefront

Split er endnu en af de mange idylliske middelalderbyer med lækre strande, der er i Kroatien. Men Split er alligevel lidt sin egen, med en fin havnepromenade, hvor man kan spise med udsigt ud over havet. Og med et shopping område lige op af og i middelalderbyen. Man kan nemt bruge en god del af sin ferie her.
Samtidig er Split knudepunkt for færger til de mange lækre øer, der ligger deromkring. Så der er også gode udflugtsmuligheder herfra.
Og vil du se en smuk middelalderby, men slippe for overdrevne masseturisme (som i Dubrovnik), så synes vi, at Split er et godt bud (nu må du ikke forvente, at der slet ikke turister…men det ér til at gå rundt i Split).

Dette indlæg er ikke sponsoreret. Men der er reklamelinks i indlægget. Et reklamelink betyder, at hvis du vælger at klikke på linket og booke/ købe noget på den hjemmeside, så modtager vi en provision – uden at det koster dig noget. På den måde støtter du bloggen og hjælper os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave flere spændende blogindlæg. Reklamelinksne er markeret med *. Det er links til ting eller hjemmesider, som vi også selv bruger og gerne vil stå inden for. Der er selvfølgelig også helt almindelige links i indlægget, som ikke er reklamelinks.

Vi har desværre ikke haft meget tid i Split. Vi har kun været der i forbindelse med, at vi skulle med færger. Til gengæld har det betydet, at vi har været forbi Split i ialt 4 gange.

Læs også: Transport i Kroatien

Gåtur i Split middelalderby og frokost på havnepromenaden

Da vi skulle med færgen til Brac, sørgede vi for at komme i god tid, så vi kunne nå at bruge et par timer i Split.

Første stop var at finde en parkeringsplads. Det var ikke nemt. Men det lykkedes da til sidst. Og i virkeligheden tror jeg bare, at vi skulle være parkeret i køen til færgen. For vi så flere gange biler i køer til færger, hvor ejeren ikke var kommet, da de kørte ombord. Så kørte de andre biler bare udenom den tomme bil, og så måtte denne bil vente til næste færge. Det virkede ikke som om, at det gav mange problemer.

Når du går fra færgelejet til byen (få hundrede meter), befinder du dig hurtigt på Stari Pazar, som er Splits grøntsagsmarked.
Jeg synes ikke, at det er helt rigtigt at kalde det et grøntsagsmarked. Der er bestemt grøntsager og frugt. Men der er også tasker og tøj m.v. Du kan f.eks. også finde den kroatiske snaps Rakija her.

Split_Marked_2

Til venstre for markedet ligger Diocletian paladset, som skulle være en af de helt store oplevelser i Split. Vi nød det blot udefra – og det er virkelig flot.

Split_Diocletian_2

FDM Travel har en god beskrivelse af Diocletian paladset her

Split_Promenade_2

Nu gik vi direkte mod Splits marina/promenade ud for den gamle by, for vi var ret sultne. Det var rigtig fint og hyggeligt at spise der. 

Split_Promenade_1

På tilbagevejen mod bilen gik vi en tur i den antikke middelalderby. Der var så fint!
Det var præcis den stemning, vi havde håbet at opleve i Dubrovnik (med ikke fandt, på grund af for mange mennesker). Gaderne var bittesmå, og var hulter til bulter, så vi hurtigt følte, at vi gik rundt i en labyrint.

Split_4
Split_3
Split_1
Split_2

Der kunne vi godt have brugt en del tid. Men vi havde jo en færge, vi skulle nå.

Markedet ved færgelejet

Første færgetur fra Split, hvor vi skulle til øen Vis, kom vi kun lige før færgetiden. Men vi nåede da lige at få studeret nogle af alle boderne ved havnen.

Læs også: Vis – vores favorit ø i Kroatien m. smukke strande, historie & små fiskerbyer

For sælgerne er helt klar over, at der kommer rigtig mange mennesker igennem Split hver dag, for at tage færgen. Og at folk oftest kommer lidt før de skal med færgen, så de har lige lidt tid til at shoppe.
Så er du til markeder og boder. Eller skal du lige have provianteret til færgeturen. Så er der rig mulighed for det ved færgelejet

Skal du ikke ud til en ø, kan vi alligevel godt anbefale at sejle en tur ved Split. For byen tager sig så fint ud fra vandsiden, at det absolut er en tur værd.

Og så er der bare virkelig mange dejlige øer meget tæt på Split, som man nemt kan og bør besøge.

Opdatering: Efter at jeg har skrevet dette indlæg, har flere gjort mig opmærksom på, at de synes, at der var rigtig mange turister i Split, da de var der. Og især danskere, som myldrede frem om aftenen. Så måske vi faktisk var heldige. For vi følte os altså ikke overrendt…

Andre aktiviteter og oplevelser ved Split

  • Krka nationalpark og ikke mindst vandfald ligger 1 times kørsel fra Split. Vandfaldene er ikke helt lige så imponerende som Plitvice vandfaldene. Men de er stadig virkelig flotte, og man kan få lov til at bade i nærheden af vandfaldene i Krka.
  • Vi nåede ikke på stranden i Split. Men det gjorde svoger og svigerinde til gengæld. Og de anbefalede den.
  • Som sagt kan vi virkelig anbefale at sejle ud til nogle af øerne ved Split og gerne bo der et par dage. Alle de ture vi havde på Kroatiske øer var virkelig gode. Vi var på Vis og Brac, som begge ligger tæt på Split.
  • Tæt på Split ligger også den idyllisk flod ved byen Omis, som du kan sejle på, smage traditionel mad ved og opleve byens pirathistorie.
  • Trogir er en Unesco by, som ligger 30 min fra Split. Den skulle være så fin, og jeg kiggede mange gange på, om den skulle inkluderes i vores rejse. Men man kan jo ikke det hele.
  • En tur op på Marjan Hill skulle også være virkelig flot med udsigt ud over Split.

Reklamelink*

 

Før vi var i Split, var vi i Dubrovnik på vores rundrejse i Kroatien.
Vi var i Split i juli 2018, og børnene var 6 og 7 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Pinterest. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *