Dubrovnik – med en fantastisk bymur og smuk udsigt fra svævebanen

Dubrovnik_14

Dubrovnik er den fineste gamle middelalderby, med en komplet bymur rundt om. Der er så idyllisk. Og der er dejlige strande lige rundt om. Så det er et oplagt feriemål, for der er noget for hele familien.
Men Dubrovnik er desværre også en by, der er fuldstændigt oversvømmet af cruise skibe og turister på jagt efter locations, hvor Game of Thrones er optaget.
Det er jo meget godt for byens økonomi. Men det er faktisk nærmest blevet så voldsomt, at det går ud over idyllen.

Dette indlæg er ikke sponsoreret. Men der er reklamelinks i indlægget. Et reklamelink betyder, at hvis du vælger at klikke på linket og booke/ købe noget på den hjemmeside, så modtager vi en provision – uden at det koster dig noget. På den måde støtter du bloggen og hjælper os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave flere spændende blogindlæg. Reklamelinksne er markeret med *. Det er links til ting eller hjemmesider, som vi også selv bruger og gerne vil stå inden for. Der er selvfølgelig også helt almindelige links i indlægget, som ikke er reklamelinks.

Da farmor hørte, at vi ville til Kroatien, begyndte hun straks at snakke om, hvor skøn Dubrovnik er. For der havde hun været tidligere. Og hvis vi skulle Dubrovnik, ville hun meget gerne med på ferien.
Så sagen var helt klar. Vi skulle bestemt forbi Dubrovnik på vores rundrejse i Kroatien.
Det endte faktisk med, at også Cecillie og Dennis’ bror, svigerinde og deres 2 børn også mødte os i Dubrovnik. Så nu var vi pludselig mange.

Bymuren i den gamle by-del af Dubrovnik

Dubrovnik 4

Der er ingen tvivl om, at Dubrovniks bymur er deres hoved tilløbsstykke (eller i hvert fald var det, indtil Games of Thrones begyndte at filme rundt omkring i Dubrovnik).

Og jeg kan godt forstå, at folk valfarter til bymuren, for den er virkelig flot!
Det er ikke mange steder, man ser en hel og velholdt bymur, som indkranser en by på den måde, som Dubrovniks bymur gør det.

Men, nøj, da vi trådte ind af porten til den gamle bydel…så måtte vi lige trække vejret ret dybt. For der var mennesker OVERALT. 

Dubrovnik_1

Det føltes som at gå rundt i Legoland på en solskinsdag i højsæsonen. Der var turister så langt øjet rakte, og man skulle helst følge strømmen, hvis man ville noget. Og det var da bare om at have styr på børnene, for de ville blive ret svære at finde her.

Vi besluttede, at vi gerne ville op på bymuren. Mens et par af os stod i kø til billetter, gik vi andre på toilettet. Det kostede 10 kr per person. Det er altså ret meget, for Kroatiske standarder.
Dog var børn gratis.
Det kostede 150 kn/kr. for voksne og 50 kn/kr. for børn at komme op på muren i 2018.

Til gengæld var der rigtig fint oppe på bymuren.

Dubrovnik 7

Vi tænkte, at vi bare ville gå op og kigge lidt rundt. Men man gik (fulgte strømmen) hele vejen rundt om byen. Jeg tror, at det tog omkring en time.
Det var en god tur med flotte udsigter og kig ned til husene i bymidten.

Dubrovnik_9
Dubrovnik 6

Lige så snart der var lidt plads, så var der en bod eller en café. Så man kunne sagtens få vand eller en snack undervejs. 

Børnene var seje til at gå rundt. Men de var også blevet lovet en is, når vi var færdige. Så selvom vi, da vi kom ned, alle var enige om, at det nu var frokosttid, måtte vi starte med at give børnene den lovede is.
Det var en ret varm tur midt på dagen i juli…

Det lykkedes os at finde en restaurant, hvor vi kunne få 2 borde til os 10 personer. Det er alligevel lidt af en præstation i en så fyldt by.

Efter maden gik vi en tur rundt nede i bymidten. Sidegaderne var i virkeligheden det hyggeligste.

Dubrovnik 2

Men det blev til en hurtig tur rundt. Der var ikke den store energi til at opleve mere. Poolen hjemme i huset begyndte at kalde i stedet.

En svævebane med smuk udsigt

Ja, altså de andre ville hjem i poolen. Men jeg er ikke helt så nem at slå ud. Så jeg sendte de andre hjem og så gik jeg mod Dubrovniks kabelbane.

Dubrovnik 12

Ovre ved kabelbanen var der kæmpe kø. Jeg stod i kø i 40 minutter. Og langt det mest af tiden var i bagende sol. Jeg kunne mærke sveddråber løbe ned af ryggen og benene. Jeg var ret glad for, at jeg ikke havde de trætte børn med der…

Mens jeg stod og ventede, kom der en taxachauffør, der tilbød at køre folk op til udsigtspunktet for samme pris, som kabelbanen kostede.
Det skulle jeg have taget imod, for selve turen med kabelbanen var ikke noget specielt. Jeg vil skyde på, at den tog 5 minutter. Og ja, udsigten var flot, men man stod mange inde i gondolen, så det var lidt svært at se ud. Og har man stået i en gondol på en skilift, så er dette ikke meget anderledes.

Til gengæld var udsigten helt fantastisk, da jeg kom op på toppen!

Dubrovnik_17

Det var virkelig fascinerende at se den gamle by oppefra. Jeg har set flere bymure. Men denne er hel, og omkranser virkelig byen fuldstændigt.
Der er klipper ned på siden af byen, så den må have været fuldstændig uindtrængelig. Ved siden af var det en flot, grøn ø midt i det helt blå vand. Det var så fint.

Dubrovnik 18

Der var heldigvis kortere kø til at komme ned igen med kabelbanen.

Jeg var så glad for, at jeg kom op og så den udsigt!
Men jeg ville klart anbefale at tage en taxa op (eller køre selv, hvis du har bil med). For svævebaneturen syntes jeg ikke, at der var meget ved.

Svævebanens hjemmeside finder du her.

Reklamelink*

Hvordan undgår du alle turisterne i Dubrovnik?

Tja, vi har desværre ikke det endelige svar. Men vi har da et par gode bud;

Et bud er, at bo lidt uden for byen, som vi gjorde. På den måde kan du tage ind og se den hektiske by, og så bagefter tage hjem og slappe af i mere “lokale” og rolige omgivelser.
Hvis vi skulle dertil igen, kunne vi faktisk godt finde på at bo på øen Koločep, som ligger 30 mins færgetur fra Dubrovnik. Og hvor der er helt roligt, virkelig hyggeligt og ret autentisk.

Læs også: Koločep – en lille, charmerende, rolig og bilfri ø uden for Dubrovnik

Et andet bud har vi hørt fra andre. Bo midt i Dubrovniks gamle bymidte med hyggelige små, stejle gader. For her er rent faktisk den middelalderby idyl, jeg havde forventet. 

Dubrovnik 11

Og det ser faktisk også ud til, at der bor nogle mennesker her. Der er navn på postkasserne og blomster uden for. Men langt de fleste huse har nu skilt med værelse-udlejning.

Ja, det er præcis der, hvor jeg lige har sagt, at der er overfyldt med turister.
Men du tager så på dagsture væk fra Dubrovnik, når cruise bådene åbner portene for alle deres gæster om morgenen. Og så kommer du hjem igen om aftenen, når byen falder mere til ro. Og så kan du rent faktisk gå rundt og nyde byen, sammen med et mere acceptabelt niveau af turister.

Der er mange gode dagsture fra Dubrovnik. F.eks. kan du:

Du kan jo også overveje, om Dubrovnik virkelig er vigtig for dig? Kroatien er fyldt med flotte middelalderbyer og lækre strande. F.eks. kunne Split være et godt bud at tage til i stedet for Dubrovnik.

Vores overnatning

Vi havde booket 2 lejligheder uden for Dubrovnik. Lejlighederne var de eneste, der var i huset, så vi havde det hele for os selv.
Lejlighederne var fint udstyret og der var også en dejlig pool.
Værten hjalp os med at arrangere transport fra lufthavnen.

Til gengæld var parkeringen ret svær. Huset lå på en meget stejl ensporet vej. Og selve parkeringspladsen var meget smal. Så det var lidt spændende at få bilen ind på plads. Men det er jo den kroatiske måde…

Når vi skulle til den gamle by i Dubrovnik, tog vi bussen. Det tog 45 minutter og kostede kun 12 kroner.

Vi kan sagtens anbefale lejlighederne. Du kan se dem her.
Hvis du kun leje den ene lejlighed, skal du være opmærksom på, at man deler pool med nabolejligheden.

Overnatning tæt på Dubrovnik lufthavn

Vi overnattede faktisk også et par nætter tæt på Dubrovnik lufthavn (kun drengene og jeg). Der boede vi i Cavtat, som er et rigtig hyggeligt lille område udenfor Dubrovnik.

I nabobyen Cilipi er de kendte for deres søndags folklore show. Vi fik dog ikke set det.

Vi boede i Apartments Oliva*. Det var en fin lille lejlighed, med den vildeste udsigt!
Dog syntes vi ikke, at airconditionen virkede så godt. Så drengene faldt i søvn på terrassen og blev først båret ind når det var blevet køligere i løbet af aftenen.

Før vi var i Dubrovnik, var vi i Kotor i Montenegro på vores rundrejse i Kroatien.
Vi var i Dubrovnik i juli 2018, og børnene var 6 og 7 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Pinterest. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *