Gode råd til at flyve med børn

Vi kan lige så godt indrømme det. At flyve er ikke den bedste del af ferien for børnene. De glæder sig rigtig meget til det før ferien. Og starten af turen er sjov. Men efter lidt tid er det alligevel lidt kedeligt, for der er jo ikke rigtig plads til noget…
Men langt de fleste af vores ferier starter og slutter med en eller 2 flyveture. Så flyveturen skal selvfølgelig også gøres til en god del af ferien!

Undgå at blive stresset gennem lufthavnen

Men hvad gør vi så, for at det bliver en god tur? Det er selvfølgeligt forskelligt fra da vi fløj med babyer til nu hvor børnene er 5 og 6 år.
Men for os starter flyveturen allerede i lufthavnen. Hvis man kommer i sidste øjeblik, og bliver overrasket over en lang kø i security og derfor skal løbe ud til flyveren, ja så er flyveturen allerede startet på en skæv måde. Så sørg for at komme i god tid!

Og snak med børnene om, hvad der skal ske, når I skal igennem lufthavnen. Når man ikke er ret stor, kan det godt være skræmmende, først at skulle lægge sin trygge, ynglings bamse på et bånd, hvor man mister den af syne. Og så skal man endda samtidig gå ALENE igennem en stor scanner. Det er en rigtig god ting, at have snakket det igennem med børnene, før man står i situationen.
Det er jo også et lidt hektisk tidspunkt, hvor mor og far lige skal have styr på alle væsker og Ipads m.v., samtidig med, at vi skal have børnene igennem scanneren. Så der er måske ikke så meget overskud til børnene.
Husk i øvrigt at tjekke regler omkring skærme i håndbagagen til f.eks. USA.

at flyve med små børn
De passer jo lige med en håndbagage…

Nogle lufthavne skal man også gå meget langt i. Det kræver tid, hvis man ikke har så lange ben og skal navigerer mellem ben og nu også kufferter. Så hvis I ikke har god tid, så lån en klapvogn eller bagagevogn.

Hvis jeres børn har smidt bleen, så sørg for at få tisset af, før I går om bord på flyet. Det er et langt stykke tid, der går, fra man går om bord på flyet, til toiletterne bliver åbnet.

Det kan også være en god idé at spise lidt i lufthavnen. Der kan gå langt tid, før der bliver serveret noget mad om bord på flyet – hvis der er mad. Og man ved aldrig, om det lige er noget mad, børnene vil synes om.

Mange lufthavne har gode legepladser

Det er godt at have ekstra tid i lufthavnene. Man kan kigge på de store fly, vi nu skal ud at flyve i. Og rigtig mange lufthavne har gode legepladser, hvor børnene kan få brændt noget krudt af, efter at have stået i kø flere gange og kan se frem til at skulle sidde stille i længere tid. Så sørg endelig for at have tid til at være på legepladsen. Og undersøg gerne hjemmefra, om der er en legeplads i lufthavnen, som I skal lede efter.

Legepladsen i Kastrup lufthavn - når man flyver med børn

I Rom oplevede vi endda, at der var en legeplads ved bagageudleveringen…det var dejligt, når man står med børn, der har siddet ned længe. Til gengæld skulle det vise sig at være et dårligt tegn på, at man kan forvente at vente længe på bagagen…

At flyve med 0-2 årige

Mens vores børn var helt små, fløj vi ikke ret meget med dem. Vi fløj ikke over 3 timer, for mere havde vi ikke helt selv tålmodig til. Men vi har alligevel et par gode fif, synes vi selv;

Det kan godt betale sig at betale de ekstra penge for at få ekstra benplads, så børnene har et sted at bevæge sig rundt på. Og der kan man også få en lift, så man ikke skal sidde med det sovende barn på armen hele tiden. Måske barnet faktisk også kan hygge sig med at ligge der og lege lidt en gang imellem. Vi har ikke haft den ekstra benplads, kun kigget meget misundeligt på dem, der havde. Og hvis vi skulle flyve en længere tur, havde vi helt sikkert valgt det.

Lad endelig barnet amme/drikke af en sutteflaske, mens I letter og lander, så de undgår propper i ørene.

Man kan sagtens have mælkeerstatning og mos med på fly, selvom det er væsker. Vi havde flaskebørn, og har aldrig haft problemer med at have brikker med mælk med igennem security. Nogle gange skulle medarbejderne lige studere dem lidt nærmere. Men det er altid endt med, at vi har fået vores mælk, mos på glas og endda baby smoothies med. Sørg dog for at undersøge reglerne på forhånd, der hvor I skal.
Personalet i flyet kan varme flasker og babymad. Også selvom I ikke er lettet endnu.

Børn elsker gaver. Så vi pakkede noget af deres legetøj hjemmefra ind i gavepapir.
Som 2-3 årig konstaterede de bare glade “ej, sådan en ambulance, har jeg også derhjemme”. Vi købte også lidt nyt legetøj til dem til ferien. Men de fleste af gaverne var blot ting hjemmefra. Når der var en, der kedede sig, så hev vi en ny gave frem. Så tog det lidt tid at pakke den ud. Og så var det sjovt at lege lidt med den nye ting. Og vi skulle jo alligevel have legetøj med til dem på ferien. Så kunne vi ligeså godt udnytte det til flyveturen.

Det værste, syntes vi, ved at flyve med små børn, var at deres legetøj hele tiden røg på gulvet. Og der er ikke meget plads til at samle det op, når man sidder med et barn på skødet, og man skal finde legetøjet mellem sko og pusletasker. Derfor medbragte vi legetøj med hanke i, og nøglesnore til at sætte legetøjet fast i. Du ved, de der nøglesnore, hvor man kan have adgangskort og lign. hængende rundt om halsen.
De har som regel en karabinhage, man kan sætte noget legetøj i. Eller de kan åbnes, så snoren kan komme igennem legetøjets hank. Og så kan man sætte den fast til sikkerhedsselen. På den måde falder legetøjet aldrig ret langt, og er lige til at hive op igen. Men man skal selvfølgelig være opmærksom, for snoren er jo så lang, at barnet reelt kunne få den rundt om halsen. Men vi vil vove den påstand, at man er meget opmærksom på et barn, man sidder så tæt på i en flyver, så det har aldrig været en bekymring for os.

Når børnene bliver større

Fra børnene var 3-4 år har vi ikke længere haft de store bekymringer over at flyve langt med dem. Nu kan man snakke med dem og få dem til at forstå, hvad der skal ske. Og vi kan underholde dem noget nemmere.

Mellemlandinger

Når vi skal flyve længere ture, er de billigste fly som regel med en mellemlanding. Her foretrækker vi, at vi først (eller sidst) har en kort flyvning på en time eller 2 og så tager ét langt stræk bagefter. På den korte tur er det stadig nyt og spændende for børnene. Og på den lange, vil der næsten altid være skærme, med underholdning. Og her får børnene lov til at bruge de skærme lige så meget de vil. Vi har ikke pædagogisk, korrekte regler omkring skærmbrug på et fly…
Nogle flyselskaber har ture, hvor man har en mellemlanding, når man er halvvejs. Det er vi ikke så meget til, for der vil som regel være det samme skærmunderholdning på begge fly. Og når børnene så har brugt de først 5-6 timer på sådan en skærm, så er det altså ikke ret spændende for dem, at komme op i et nyt fly og få af vide, at nu tage vi lige en tur mere, magen til. Så fungerer det bedre for os at være i samme fly i 10-11 timer. Så pakker vi ud og gør os det hyggeligt og forbereder os på en lang tur. Og når den er slut, er vi fremme ved målet.

Flyv om natten

Vi flyver helst sent på dagen og om natten. Det er ikke sjovt at tage på en lang flyvetur med morgenfriske børn, der lige har sovet en hel nat og er klar til at skulle bevæge sig og lege. Vi synes, at det er nemmere, hvis de har lavet noget om dagen (f.eks. den sidste tur i poolen), og så kan vi tjekke ind om eftermiddagen.
På den måde kommer vi igennem lufthavnen med forholdsvis friske børn, sætter os i flyet og spiser aftensmad, og derefter giver vi dem nattøj på og børster deres tænder. Vi har nattøj, tandbørster og deres gamle babydyner med. På den måde føler de, at der er et lidt velkendt putningsritual og at nu er det tid til at slappe af. Det kan godt være, at de får lov til at sidde og se en film på skærmen. Men der er ikke leg og spil. Der skal være ro. Forhåbentlig falder de i søvn i nogle timer. I hvert fald er der også plads til, at mor og far kan blunde lidt.
Det ville være løgn at sige, at vi kommer udhvilede frem. Men vi har haft en hyggelig flyvetur uden børn, der keder sig vildt (selvfølgelig har vi også situationer med at børnene, der keder sig, men ikke voldsomt mange). Og så sørger vi for, at første feriedag er en afslapningsdag, hvor vi får hvilet ud og akklimatiseret os.

Lær flyet at kende

at flyve langt med små børn
På besøg i cockpittet

Når I kommer om bord på flyet, så tænk på, at det et nyt sted for børnene. Man går direkte ind og sætter sig, men de er jo godt klar over, at der er meget af flyet, som de nu er gået glip af at se. Så når I er kommet i luften (eller når der er én, der begynder at kede sig), så gå en tur rundt og kig på flyet. Hvis personalet ikke lige er i gang med at gøre mad klar eller lignende, vil de sikkert gerne vise børnene lidt af deres arbejdsområde. Og vi har haft held med at SAS piloterne gerne ville have os ind og kigge på cockpittet. Det var jo også dejligt nemt, fordi børnene og piloterne kunne forstå hinanden. Men spørg personalet om hvad der kan lade sig gøre. De vil hellere underholde lidt, end have hysteriske børn, der larmer på flyet.

Mad om bord på flyet

Husk endelig at bestille børnemenu, hvis I skal flyve langt! De fleste flyselskaber giver ikke automatisk børnemenuer. Men de har dem, og vi har altid oplevet, at de var gratis. Du skal blot huske at bestille dem på selskabet hjemmeside, nogle dage før I rejser.
Det lærte vi på den hårde måde på vej til Sri Lanka. Der fik vores børn almindelige voksen menuer. Og de kiggede langt efter de børnemenuer, som andre børn fik. Mens vi var på Sri Lanka, sørgede vi for at finde noget internet og få bestilt børnemenu til hjemturen!
Og da vi så fløj til Oman, sad vi i den modsatte situation, hvor vores børn fik lækker børnemenu, og pigen foran os kiggede meget langt efter den. Det er mærkeligt, at selskaberne ikke giver denne service automatisk, men husk nu selv at undersøge det!

At flyve med små børn

Vi har altid snacks med på flyet. Et sultent barn er ikke sjovt at sidde med, så det er godt at have noget med, man kan give dem. For det er jo ikke altid, at maden bliver serveret på samme tidspunkt, som børnene er vant til at spise. Har du ikke flere snacks, kan man nogen gange få noget fra personalet, hvis man spørger pænt.

Vi har også tit en drikkedunk med til børnene. Der er ikke meget plads på sådan et flysæde – især ikke, hvis man har lidt krudt i rumpetten. Så man kan nemt komme til at skubbe til “bordet”. Og det er lidt ærgerligt, hvis der står et glas eller andet på. Så er det meget nemmere at have drikkevarer i en drikkedunk. Den kan også være nemmere at drikke af, hvis dit barn endnu ikke er helt vant til at drikke af glas. Og så er man ikke afhængig af, hvornår personalet kommer med drikkevarer.

Sukker er forbudt på et fly

Nogle børn bliver enormt påvirkede af sukker. Så hvis du ved, at dit barn har tendens til at reagerer aktivt på sukker, så lad være med at give dem sukker lige før og under flyveturen. Skal I rejse sammen med bedsteforældre, kan det være godt, lige at snakke om dette, før I ankommer til lufthavnen… Og tænk over, at nogle sodavand har både sukker OG koffein. Så bliver det ikke meget værre…

Børnenes rygsæk

Børnene har deres egen rygsæk med ombord på flyet. Men her er der nogle helt bestemte ting i, for de bliver hurtigt rodet. Så vil vi hellere have, at alle småtingene er i forældrenes tasker, så vi kan holde styr på dem.

At flyve med små børn
I børnenes rygsække er der:

  • Som sagt har de altid deres babydyne med, så der er lidt tryghed, når de skal sove. Den fungerer som en mellemting mellem et tæppe og en tryg bamse. Vi bruger babydynen, fordi den ikke fylder ret meget.
  • De har deres egne høretelefoner med. Det er børne-høretelefoner, der sikrer at lyden ikke bliver for høj for deres ører.
  • De har nakkestøtter, som ligner bamser. Nakkestøtterne + baby dynerne gør, at vi ikke slæber store bamser med.
  • Den sidste ting, de har med, er drikkedunken.

Rygsækken er heller ikke tilfældig. Det er en godkendt selepude, som også er en rygsæk. Den hedder en BoostAPak* (reklamelink). Den bruger vi som autostol, når vi når frem til vores transport på ferien.
Du kan læse mere om vores brug af BoostAPak’en her: “At have børn med på en længere rundrejse“.

De sidste små fifs

  • Underholdning til børnene: Vi har selvfølgelig også ting med, som børnene kan bruge. Vi har ikke så meget legetøj med, det falder alligevel bare hele tiden på gulvet. Men vi har spil, bøger, opgavebøger og tablets med. Bøgerne kunne jo passende være børnebøger om det sted, I er på vej til.

Lirum Larum Leg er vores yndlings legetøjsbutik!
Vi er især glade for deres sektion: “Ferie og Rejsesjov”, der er fuld af opgavebøger og rejsespil:

 
Reklamelink

  • Tis af, før flyet lægger an til landing. Der er en lang periode, hvor barnet ikke vil kunne komme på toilettet.
  • Pak skiftetøj – måske endda også til de voksne. Man ved aldrig, hvem der bliver spildt ned over. Og det er altså ikke sjovt, at sidde med vådt tøj på en lang flyvetur.
  • Stil dit ur om til den lokale tid, hvor I kommer frem. På den måde vænner I jer allerede lidt til døgnrytmen mens I flyver. Det hjælper en smule på jetlaget, at tiden er som forventet, når man træder ud af et fly.
  • Brug “fodskamler”: På en flyvetur sparkede Mikkel konstant til sædet foran. Jeg (og damen, der sad på sædet…), var ved at blive godt irriterede over det. Indtil jeg lagde mærke til, at Mikkel jo ikke kunne nå gulvet. Og når han så strakte benene, passede det præcis med, at han ramte sædet. Han sparkede ikke til sædet. Han vidste bare ikke, hvad han skulle gøre med sine ben… Så jeg lagde en rygsæk under hans fødder, så han fik en fodskammel. Så stoppede problemet, og jeg fik samtidig mere benplads, fordi jeg slap af med rygsækken – win win. Børn gør sjældent noget, for at genere på flyene. De er bare i nogle meget uvante situationer, som de skal have hjælp til at finde sig tilrette i.
  • Forbered dig også på hjemturen Udturen gik rigtig godt, fordi du i flere uger før ferien havde gået og forberedt dig selv og børnene på flyveturen. Nu skal I så flyve hjem. Du tænker, at det bliver da ikke noget problem, for udturen gik så godt. Men der er ikke længere nogen ferie at se frem til, så alle er lidt ærgerlige over at skulle hjem. I har spist alle de sukkerfrie, fuldkorns mættende kiks, du havde med hjemmefra, så nu er der kun de chokoladekiks, du lige kunne finde i rejsemålets supermarked som snacks på flyet. Der er det samme underholdning på skærmene som på udvejen…. Det er dømt til at blive en lang tur. Så husk, at I også skal forberede jer lidt på hjemturen. Der er bare ikke den helt samme glæde, til at bære den tur. Så det kræver at forældrene finder lidt energi. Og så kan man jo bruge lang tid på at kigge på alle billederne fra alt det I har oplevet på ferien – og på ting som I nu kan se frem til at komme hjem til.

Og det sidste, men nok bedste råd – slap af!
Hvis du er stresset over at skulle flyve med dine børn, så bliver de helt sikkert også påvirket af dit humør. Så sørg for at have god tid, tænk over at få pakket alt det rigtige, og vid så, at du nu har styr på alt, så nu skal du bare slappe af og hygge dig med dine børn. I er jo på vej på en dejlig ferie 🙂

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.

*Disclaimer
Vi synes, at det er rigtig sjovt at arbejde på www.enfamiliederrejser.dk. Og vi hygger os med at dele vores families oplevelser, for vi synes, at det er dejligt at kunne hjælpe dig med inspiration til en fantastisk ferie. Derfor bruger vi også gerne rigtig meget tid på denne hjemmeside.

Men når det så er sagt, så ville det da også være dejligt, at tjene lidt på det arbejde og timer, vi ligger i hjemmesiden. Om ikke andet, så et bidrag til en ekstra ferie 🙂

Derfor har vi en affiliate aftale med Coolshop.dk og Lirum Larum Leg. Det betyder, at hvis du vælger at følge linket fra vores hjemmeside til deres, og gøre et køb hos dem, så modtager vi en lille provision. Men det koster ikke dig ekstra. På den måde hjælper du os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave endnu flere spændende blogindlæg her på siden. Og det takker vi selvfølgelig for 😉

Join the Conversation

3 Comments

  1. says: Julie

    Sikke en fantastisk blog, I har her! Vi er selv ved at overveje vores første tur som familie – og netop flyturen er den jeg frygter mest. Netop grundet de vanvittige ture jeg selv har været en del af, hvor et barn har skreget nærmest hele vejen! 😮
    Men finder da bestemt trøst i jeres gode idéer her. Specielt den med legetøjet der pakkes ind! Det er da genialt!

    Nu her under corona har vi dog valgt at blive i Danmark, og så tage på nogle lækre hoteller som fx https://comwell.com/weekendophold. Så sker der også lidt, selvom det “bare er Danmark”.
    Men jeg vil da vise min mand denne blog!
    Tak for god inspiration!

    1. Hej Julie,
      Mange tak for din dejlige kommentar.
      Den sætter jeg stor pris på!
      Ja, frygter vi ikke alle lidt sådan en flyvetur. Men vi har nu aldrig selv oplevet det med vores børn (i hvert fald ikke i længere tid af gangen). Det handler om at forberede sig. Så I skal også nok få en god flyvetur, når I kommer afsted, er jeg helt sikker på.
      Ja, i år er jo lidt anderledes.
      Heldigvis er Danmark også fantastisk 🙂

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *