Omis: På kanotur på Cetina floden og hygge ved den gamle mølle

Omis_udvalgt

Cetina floden ved byen Omis i Kroatien er smuk og idyllisk. Det er en rigtig hyggelig flod at sejle ned ad. Og ved floden ligger en gammel mølle, som i dag er en restaurant, kendt for at lave lokal mad.
Vi nød at være her i de afslappende omgivelser.

Vi tilbragte en dag ved Cetina floden i Omis.
Omis ligger 25 km fra Split.

Egentlig var vi taget dertil, fordi Omis er en gammel pirat by, og jeg havde læst om nogle arrangementer, hvor du er ude og sejle, og så kommer piraterne og “overfalder” dig. Det tænkte jeg lige var noget for børnene. Men de valgte, ikke at have turene den sommer. Øv!

Men heldigvis var der virkelig dejlig i området, så det gjorde faktisk slet ikke noget.
Langt de fleste turister i dette område bor i byen Omis.
De kommer for at sejle på Cetina floden, som er virkelig flot. Sejlturen vil oftest komme forbi den gamle mølle, hvor der i dag er en restaurant, som laver meget traditionel mad.

Læs også: En nat helt alene i Risjnak nationalpark, på udkig efter bjørne

Vi havde valgt ikke at bo i Omis, men at bo ved den gammel mølle i stedet. Herude var der dejligt afslappet. Vi boede midt i et grønt areal, lige ned til floden.
I løbet af dagen kom der mange turister forbi. Men om aftenen, var der meget roligt.

Sejltur på Cetina floden i kano

Man kan sejle der på mange måde på floden. Man kan sejle i større turbåde, selv leje små både, sejle i kano, eller man kan riverrafte længere oppe af floden.

Omis_kano_5

Vi valgte at leje kanoer ved møllen, og så selv sejle på floden.
Det var en virkelig flot tur!

Omis_kano_3

Børnene var blevet udstyret med en is, og nød turen i fulde drag i midten af kanoen. Dennis var også helt forelsket i stedet.

Omis_kano

Jeg var lidt mere bekymret. For der fulgte ikke nogen redningsveste med, med kanonerne. Og jeg ville altså gerne have haft nogen til børnene. Især fordi der var ret meget trafik på floden. Også af både, hvor “kaptajnen” tydeligvis ikke havde læst reglerne om at sejle højre om.

Vi snakkede bagefter om, at vi skulle bare have givet dem badevinger på. For de kunne næsten svømme. Så hvis de bade havde haft badevingerne, havde det været fint som sikkerhed (for mig…).
Man kan i øvrigt købe oppustelige redningsveste til børn. Sådan nogle ville jeg klart tage med, hvis jeg havde planer om at skulle sejle med mindre børn i Kroatien. For der er lidt andre sikkerhedsforhold.

Der var heller ikke helt så planlagte faciliteter til at lægge til, da vi skulle af. For der var en masse motorbåde, der var lagt til, hvor vi skulle lægge til. Heldigvis var der en mand i en af bådene. Så vi lagde til ved ham, så kunne børnene og jeg komme op af kanoen. Og så måtte Dennis sejle over ved kanopladsen og kæmpe sig over kanoer og både for at komme ind. Det foregår lidt anderledes i Kroatien, end i Danmark.

Omis_kano_4

Men kanoturen var virkelig flot og hyggelig, og kan absolut anbefales!

Området ved møllen

Restauranten

Ved møllen er der en stor, udendørs restaurant. Den minder lidt om sådan en tysk beer garden med tykke træborde og bænke.

Omis_moellen_2

Restauranten er kendt for at lave lokale retter. Men de skal bestilles på forhånd, så det prøvede vi ikke.
Men vi så, hvordan de bagte deres store flotte brød i peka.

Omis_Peka
Og i stedet for traditionelle kroatiske retter, blev det til traditionelle retter som wienersnitzel og spaghetti kødsauce.

Lige så populær restauranten er om dagen, når turisterne kommer sejlende. Lige så stille var restauranten om aftenen. Jeg tror, at vi var 3 familier, der spiste der om aftenen.
Det var dejligt. For vi var der under VM, og vi ville gerne se aftenens kamp.

Mens vi tjekkede ind, fortalte tjeneren, at der ikke var noget tv signal eller internet signal, hvor vi var. Så det ville ikke være muligt at se aftenens VM kamp… Men da vi kom hen til restauranten, kunne vi se, at tjenerne stod samlet rundt om en computerskærm. Så var der alligevel en lille smule VM. Så vi bad om et bord helt tæt på computeren. Det fik vi. For drengene kom i deres Kroatien fodboldtrøjer.

Parken ved møllen

Omkring møllen er der et parkområde, med en legeplads, minigolf og et stort skakspil.

Omis_moellen_3

Det er ikke nogen kæmpe park. Men der er dejligt grønt og frodigt. Og der er dejligt fredfyldt. På trods af, hvor mange turister der kommer til området om dagen.

Stranden ved møllen

Dennis og børnene var ovre og svømmede ved en lille bred, hvor vandfaldene sluttede. VI fandt aldrig helt ud af, om det virkelig var det sted, de kaldte for en strand. Men de havde en god badetur.

Omis_2

Der var dog noget strøm, for det var jo lige slutningen af vandfaldene. Men der var også en lille vig, hvor man går i vandet, og hvor man kunne få lidt ro på.

Hotellet

Omis_Moellen

Vi boede som sagt i den gamle bygning ved møllen.
Vi havde fået en lejlighed. Det vil sige, at vi havde 2 soveværelser samt en lille stue. Men der var ikke noget køkken. Men det var jo heller ikke så vigtigt, når man boede lige ved en god restaurant.

Hotellet havde alt hvad vi skulle bruge. Det vil ikke være et hotel, vi vil huske for evigt – hverken for det ekstra gode eller noget dårligt. Til gengæld vil vi huske området omkring møllen og hotellet længe. Der var virkelig dejligt. Og vil man opleve det, skal man jo også bo på hotellet.

Lidt ekstra gode informationer:

  • Hotel: Vi bookede hotellet her: Radmanove Mlinice
  • Inspiration til området: Omnivia er et bureau, der laver turistture i området. Men man kan jo også vælge at bruge deres hjemmeside som inspiration, og så selv planlægge turene.
  • Turisttog: Man kan tage et lille turisttog mellem møllen og Omis by, hvis man ikke vil sejle begge veje.

Vi var i Kroatien i juli 2018 og børnene var 6 og 7 år.

Før vi kom til Omis, var vi på den fantastiske ø Vis, på vores rundrejse i Kroatien

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Tags from the story
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *