Find dit indre barn frem og vær: Sørøver for en weekend

Ay, ay – En gang sørøver, altid sørøver!
Vi tilbragte en weekend i efterårsferien med at være sørøvere, med alt hvad der dertil hører af togter på sørøverskuder, skattejagter, kampe med sværd, spisning af rottesuppe og meget andet.
Det foregik i Dyreparken i Kristiansand, som ud over at have en sørøverby også har bygget hele Kardemommeby, Dyrene fra Hakkebakkeskoven, har en kæmpe zoologiske have og et badeland.
Vi havde en fest uden lige!

Vi ankom til Abra Havn kl. 00.30 lørdag nat, med færgen fra Hirtshals. Vi havde 2 sovende børn på armen, som vi prøvede at snige ind i vores sørøverhus. Men den gik ikke. De vidste udmærket godt, at nu var vi vi endelig ankommet til sørøverbyen Abra Havn, som de havde glædet sig til i flere uger. Så de vågnede begge, og så hytten an.

Stuen i vores hytte. Den var ikke stor, men der var alt, hvad vi havde brug for – krydret med piratting

Og det var en virkelig fin hytte. Den var ikke ret stor. Men den var udnyttet helt optimalt, og med kvalitetsmaterialer. Men vigtigst af alt, så var det en rigtig pirat hytte. Der hang billeder af Kaptajn Sabeltand på væggen, det ene bordben var en pirat støvle og der hang en hængekøje i soveværelset. Jo, der var ingen tvivl. Nu var vi i piratland.

Hvem er ham der Kaptajn Sabeltand?

Statue af Kaptajn Sabeltand i Abra Havn
Statue af Kaptajn Sabeltand på torvet i Abra Havn

Alle danskere kender Kaptajn Klo, men mærkeligt nok, er der ikke så mange danskere, der kender piraten Kaptajn Sabeltand. I Norge er han derimod en rigtig stor ting, som der altså er lavet en temapark over. Og historien om ham er solgt til mange lande.

Vi kender ham, fordi der for nogle år siden lå en film i vores tv arkiv, der hed “Kaptajn Sabeltand”. Så en weekend morgen, hvor forældrene var godt trætte, skulle vi finde noget nem underholdning til børnene og satte den på. Og børnene elskede den. Så vi har set den mange gange siden.
Den kan ses hos SF Kids.

Filmen vi så med børnene

Kaptajn Sabeltand historien er skrevet af den norske sanger og forfatter Terje Formoe, som arbejdede i Dyreparken i Kristiansand, og skulle lave en familieforestilling til parken. Til denne forestilling opfandt han Kaptajn Sabeltand. Det var tilbage i 1989. Og det har så udviklet sig derfra siden. Da Terje Formoe jo er sanger, er der også mange gode, ørehængende sange med i forestillingerne og filmene.

Hjemme igen hører vi nu konstant Kaptajn Sabeltands sange – og Emil fra Lønneberg.

Læs også: Astrid Lindgrens Verden – En weekend i Pippiland

Vi stod op med sørøverne

Lørdag morgen troede vi, at vi skulle sove længe, når nu vi kom så sent i seng. Men nej. Kl. 7 stod børnene og nærmeste hoppede, for at komme afsted. Vi prøvede at holde dem hen – forlystelsesparken var jo alligevel ikke åben endnu.
Vi havde ikke planlagt, at vi skulle være med i nogen aktiviteter om morgenen, for vi vidste, at vi ville ankomme sent og have brug for lidt søvn. Men kl. 7.50 opgav jeg at få lov til at sove mere. Så børnene fik besked på at skynde sig i noget tøj – ligegyldigt hvad. For når vi nu ikke skulle sove, så kunne vi lige nå den første aktivitet på dagen, hvor Den sorte Dame – Kaptajn Sabeltands skib – ville komme sejlende ind til byen. Hele “hotel-byen” består nemlig af små hytter, bygget op rundt om en sø.

Den Sorte Dame i Abra Havn
Den Sorte Dame kommer og vækker Abra Havns beboere

Og vi blev klar til kl. 8. Godt nok havde vi ikke lige fået hente jakkerne til børnene i bilen aftenen inden, så de havde bare mange lag på. Og Mikkel, der ikke kunne nå at finde sine sko, stod med én af sine gummistøvler på og én ad Benjamins. Men vi var der og tog imod skuden da den kom sejlende, med pirater hængende i masten og med sang og dans. Der var en helt speciel stemning der om morgenen, når alle kom væltende ud fra deres huse for at sige godmorgen til sørøverne. Og hejse sørøverflaget for at starte dagen.

Abra Havn – en hotelby som taget ud af filmen

Så var dagen skudt i gang. Os voksne fik allernådigst lov til at tage et bad, og vi fik spist morgenmad – vi havde nemlig selv det meste mad med fra Danmark. Det er jo vildt dyrt at købe i Norge.

Børnene skulle underskrive en kontrakt med Kaptajn Sabeltand, som vi havde fået udleveret, da vi tjekkede ind – så længe den ikke var underskrevet, var de bare landkrabber. Men hvis de var villige til at underskrive kontrakten, blev de til sørøvere. De skrev så samtidig under på, at Kaptajn Sabeltands ord er lov….Det var jo nok bedst at være enig i, hvis man skulle møde ham…

Men så ville børnene altså også ud og kigge på Abra Havn, som hotelbyen/sørøverbyen hedder.

Overnatning i Abra Havn
Abra Havn er lavet som en piratby. Men det er et hotel, hvor alle hytter/huse bruges af overnattende gæster til Dyreparken.

Den er virkelig flot lavet. Alle huse er 1- eller 2-etagers, og nærmest ingen huse er ens. Vi var slet ikke i tvivl om, at dette er Abra Havn – den sørøverby vi så tit har set i filmen.
Der hænger vasketøj i gaderne, og står tønder og andre sørøver remedier overalt. Vi krydsede broen over den lille kanal, som Den Sorte Dame sejler ind af om morgenen. Broen er en vindebro, som åbnes, når skibet kommer.

På den anden side af broen, ligger der en skude, der er gået på land. Det er et helt skib, der er bygget som en legeplads. Skibet hedder Saragossa. Selvfølgelig er der ror og kanoner på dækket. Men under dæk er der en kabys og senge og meget andet. I kabyssen har “kokken” hængt en seddel om, at man skal lade rotterne være, for dem han skal bruge. Han er nemlig berygtet for sin rotte- og kakerlak suppe.

Abra Havn set fra legeskibet Saragossa i Dyreparken
Abra Havn set fra legeskibet Saragossa

Dyreparken

Så gik vi over i Dyreparken. Selve Dyreparken (som temaparken hedder) og Abra Havn ligger nemlig adskilt. Men der går en sti imellem dem.

Vi startede med at gå over til Kaptajn Sabeltand delen af parken. Vi var jo ligesom i pirat-stemning allerede. Men nu blev vi godt nok skuffede. Vi vidste godt, at lidt af parken var lukket, fordi udendørs temaparker jo har flest besøgende om sommeren. Så vi var der i lavsæsonen.
Men vi var der i weekenden i uge 41. For Norge holder efterårsferie i uge 41, så derfor havde de reklameret med, at der var meget åbent til efterårsferien.

Men nu stod vi så og kiggede på en stor souvenirbutik, en udendørs burgerbar og en masse lukkede døre til alle de andre bygninger… Vi spurgte én, der gik og gjorde rent, om ikke mere åbnede? Men nej, meget var lukket for sæsonen.
Vi havde læst, at Kaptajn Sabeltands Smokkarium skulle være åbent. Og det var det også. Men der havde vi nok ikke helt fået sat os nok ind i tingene… Vi stod nu og kiggede på et hav af sutter…det er her, børnene afleverer deres sutter, når de er færdige med at bruge dem.
Nå, hans skatkammer skulle også være åbent…det var det bare ikke…Så stod vi lidt og kiggede os omkring. Pludselig kom der nogle turister ud fra en borg. Det viste sig at døren til skatkammeret bare var gået i. Så fik vi da også oplevet det. Men det var lidt svært for forældrene at skjule skuffelsen, så den ikke skulle smitte til børnene.

På togt med Den Sorte Dame og piraten Isak i Dyreparken
På togt med Den Sorte Dame og piraten Isak

Men nu var det ved at være tid til, at Den Sorte Dame skulle på togt. Nu var skibet nemlig sejlet fra Abra Havn over til Dyreparken. Så vi stillede os i kø og kom med på første tur. Om bord på skibet steg humøret gevaldigt igen. Deres ture og forestillinger holder virkelig. Piraten Isak var med på skibet. Han hejste sørøverflaget sammen med børnene og sang Kaptajn Sabeltands gode sange. Sejlturen varede kun 15-20 min, men det var en stor oplevelse for os alle.

Der er også andet end sørøvere i Dyreparken

Noget gladere gik vi længere ind i Dyreparken. Først mødte vi et tivoli land, hvor langt det meste var lukket. Det passede os nu meget godt, for vi er ikke så meget til at bruge en masse penge på at skyde efter noget, som man alligevel ikke rammer. Men tekopperne var åbne, så dem fik børnene da lige en tur i.
Dyreparken kunne virkelig lære noget af Sommerland Sjælland, der har en masse forlystelser uden bemanding. Så det ikke koster noget at have dem åbent.

Læs også Sommerland Sjælland – Vores yndlings forlystelsespark

Videre rundt i parken prøvede vi JungleBob, som er en bobbane / rutsjebane, hvor man selv skal bremse. Det var ret sjovt. Drengene prøvede også en bilbane, hvor de selv skulle køre en bil. Men på vejen møder de en færge, som de så skal køre ombord på og sejle med over til den anden kaj, for så at køre videre. Det var et stort hit.

Vi spiste på Gorines Pizza, som er en restaurant med pizza buffet. Den var rigtig god til en børnefamilie. Men selvfølgelig med norske priser. Vi betalte 456 NOK for buffet til 2 voksne og 2 børn + 2 juicer. Heldigvis er kursen god i øjeblikket.

I dette område ligger også den store scene ud til endnu en sø. Om sommeren har Dyreparken nemlig en stor Kaptajn Sabeltand forestilling, som skulle være meget populær. Men den spiller kun i en måneds tid.

Dyrene i Hakkebakkeskoven

Om sommeren kører et tribunetog ind Hakkebakkeskoven, hvor der så udspiller sig en 40 min. forestilling med den velkendte historie, mens man kører gennem skoven. Vi har læst mange steder, at det er højdepunktet for mange, når de er i Dyreparken. Og man skal vist helst bestille tid i forvejen. Men det er som sagt, kun i højsæsonen.

Filmstudiet i Dyrene i Hakkebakkeskoven i Dyreparken
Vi fik vist og fortalt, hvordan man laver en animationsfilm. Vores guide var selveste Klatremusen

I stedet så vi Hakkebakkeskovens filmstudio, hvor Klatremusen viser dig, hvordan en animationsfilm bliver lavet.
Sidste år udkom Dyrene i Hakkebakkeskoven som en animationsfilm. Og de har så opstillet kulisserne her, og viser små film om hvordan dukkerne bliver lavet, hvordan stemmerne bliver indtalt o.s.v. Det var spændende for os alle at se.

Men nu var vi ved at være trætte. Vi havde jo ikke sovet meget i nat. Og vi vidste at der ville være nogle sjove aktiviteter i Abra Havn om aftenen. Så der var dømt afslapning i hytten. Men vi tog nu lige en tur mere med Den Sorte Dame på vej ud af parken.

Aften i Abra Havn, hvor piraterne leger med børnene

Efter at vi havde slappet en smule af, ville børnene ud og lege på Saragossa – lege skibet. Det passede fint, så kunne jeg lave aftensmad i mellemtiden. For vi skulle spise lidt tidligt, så vi kunne nå alle de sjove ting om aftenen. Der foregår en del børneaktiviteter, som kun er for de boende gæster.

Gemmeleg med sørøverne i Abra Havn
Gemmeleg med sørøverne

Da vi havde spist, var Dennis lige ovre og skaffe en plads til børnene på sørøverskolen senere på aftenen. Og så kunne vi høre, at der skete noget ude på pladsen.
Da vi kom derhen, kunne vi se, at der var underholdning for børnene. 2 af piraterne var kommet for at lege med dem. Først skulle børnene tælle til 50 (det var lidt svært på norsk…) mens piraterne gemte sig, og så skulle børnene finde dem. Bagefter sagde piraterne, at nu skulle børnene gemme sig…
Det vil sige, at de 2 pirater ville gå rundt og lede efter 50-60 børn. Det var ret sjovt. Der var børn gemt bag hjørner, under trapper og overalt, hvor man gik i byen.

Desværre var Mikkel kommet på afveje, da han skulle finde piraterne i første leg. Så han var reelt væk. Men hvordan forklarer man det til folk under en gemmeleg? Nå, storebror kender vel sin lillebror, så han ledte efter ham på lege skibet, som det første. Og så var Mikkel fundet igen. Han havde ikke forstået, da piraterne sagde, at gemmelegen kun var på den ene side af broen. Nogle gange er det lidt svært med det norske sprog.

Efter gemmelegen fortsatte piraterne over på ildprøvepladsen, som er en stor legeplads med sørøver øvelser. Der var masser af sjove aktiviteter, som var anderledes end de fleste almindelige legepladser.. Efter at vi havde leget lidt her, gik vi på skattejagt. Man får nemlig også et skattekort, når man tjekker ind i sin hytte. På skattekortet er der en masse opgaver, som kan løses rundt omkring i Abra Havn, så man får set alle de sjove små finurligheder, der er. Vi var blandt andet henne i det kæmpe dødningehovedet, som har en rutsjebane inden i.

Dødningehoved rutsjebanen i Abra Havn
Dødningehoved rutsjebanen

Nu skulle børnene lære at være pirater, så de kom i sørøverskole

Kl. 19.30 havde vi tid på sørøverskolen. Børnene skulle igennem 3 discipliner, for at blive ægte sørøvere. De lærte at trille tønder over planker, at slæbe tunge skattekister og hive tunge sække ombord på skibene. De sang også sørøversange. Vi kunne nogle af sangene hjemmefra, fra filmen. Men nu sang vi dem efterhånden bedre på norsk end på dansk.
Da børnene var færdiguddannet, fik de en flot tatovering, hvor der stod “Ægte sørøver”.

Sørøverskole i Abra Havn
Det kræver koncentration at få tønderne op af en planke

Da vi tilmeldte børnene, havde der stået noget med, at hvert barn kun måtte have én voksen med. Og børn over 6 år måtte gerne komme alene. Men det hele foregik på en plads, med et stakit om. Så forældrene stod bare på den anden side af stakittet. Der var ikke noget med, at der ikke var plads til nogen. Og vi kunne godt lige råbe ind til børnene, når der en enkelt gang tydeligvis var noget, de ikke havde forstået.

Bagefter var det sengetid. Vi skulle jo op med piraterne igen i morgen til nye aktiviteter.

Morgenmad sammen med piraterne

Vi stod igen klar kl. 8 til at tage imod Den Sorte Dame. Men i dag var vi i god tid, så vi gik ud på molen for tage imod hende. Men børnene syntes nu, at det var sjovere at stå sammen med alle de andre børn. Så det endte med, at det bare var os forældre, der stod ude på molen og vinkede til piraterne…det virkede nu alligevel lidt mærkeligt i sådan et børneland 🙂

Da flaget var hejst og dagen i gang, skulle vi spise morgenmad med sørøverne på sørøverkroen “Den Sorte Mand”. Der var en virkelig lækker brunch buffet, med blandet andet pirat vafler og rottesuppe – selvfølgelig.
Sørøverne kom og sang og dansede og lavede sjov. De lærte os at fægte med vores knive, mens vi sagde “En gang sørøver – altid sørøver”. Det var én stor sørøverfest.  Og vi syntes egentlig, at det var en ok oplevelse. Den var ikke sådan helt oppe at ringe. Men det var fint nok.

Så pludselig finder piraten Isak et skattekort. Piraterne diskuterede lidt, og blev så enige om, at når nu Kaptajn Sabeltand ikke var her, så kunne vi da finde skatten for ham. Så vi røg alle ud på Den Sorte Dame og sejlede afsted på sørøvertogt. Der var ikke nogen af os, der havde set det komme.

Vi sejlede hen et sted, hvor vi ikke havde været før. Isak fik øje på skatten på en bakke og hoppede i land efter den. Men så kom Grusomme Gabriels spøgelse (som vi også kender fra filmen) efter ham. Han nåede i sidste øjeblik at få fat i skatten og hoppe ombord på båden. Og så skyndte vi os ellers at sejle væk. Behøver jeg sige, at børnene var helt opslugte…?

Mikkel hjalp styrmanden Langemand med at få åbnet skatten, hvilket han selvfølgelig var meget stolt af. I skattekisten var der en masse guldmønter. Men det var jo Kaptajn Sabeltands… Piraterne blev dog enige om, at der var så mange, så alle ombord nok godt kunne få én hver, uden at Kaptajn Sabeltand ville opdage det.

Skattejagten i Abra Havn

Vi var helt høje af oplevelsen, da vi blev sat af igen i Abra Havn. Men nu skulle vi hen og pakke, for det var tid til at tjekke ud af vores hytte. Der stod endda et skilt med, at vi skulle flytte vores bil væk fra Abra Havn, hvis vi skulle i Dyreparken. For nu lukkede Abra Havn for vinteren. Så kan man da snakke om at blive smidt ud af sit hotel…

Men vi havde lige en skattejagt, vi skulle have gjort færdig. Vi havde kun nået en smule af den aftenen før. Der var mange sjove aktiviteter i skattejagten. Vi lærte f.eks. om nord, syd, øst og vest. Og vi fik set hele Abra Havn. Ved hver post var der en slags saks, så vi kunne klippe i skattekortet, og vise at vi havde været ved posten.

Mange af posterne var ved legeskibet Saragossa. Så vi nåede også lige en sidste god legetur der. Så gik børnene op i receptionen og fik deres skat. Det var et sørøver armbånd.

Vi var nu nogle af de sidste, der var tilbage i Abra Havn, og de var allerede begyndt at pille højtalerne ned for vinteren. Så vi kunne ikke få meget mere ud af dette sted. Men det havde været helt fantastisk at være der!

Folk og Røvere i Kardemommeby

Vi manglede jo stadig at se dele af Dyreparken, så der gik vi over. Vi startede lige dagen med et par ture i JungleBob og bilbanen igen. Så gik vi over i Kardemommeby. Hele byen er nærmest bygget op som en legeplads. Hvor du kan gå op i fyrtårnet, og ind i fængslet hos politimester Bastian og besøge Tante Sofie. Men ud over det, var der ikke så meget at lave derinde.

Tårnet i Kardemommeby i Dyreparken
Tårnet i Kardemommeby

De havde en sporvogn, som var pakket ind for vinteren. Den kører vel ture om sommeren. Og så havde de en bager, med masser af siddepladser udenfor. Så der kunne forældrene nok sagtens sidde med en kop kaffe, mens børnene leger. Derudover kan man bo i Kardemommeby. Og gør man det, må man gerne gå rundt i hele Dyreparken, efter at den er lukket om aftenen. Og i højsæsonen har de daglige forestillinger, hvor de slukker branden i tårnet og holder byfest.

Læs også: Legoland – der er sjovt for både voksne og børn i alle aldre

Vi kom aldrig over til røverhuset, som ligger lidt fra selve Kardemommeby. Men her skulle der vist også være en kamel.

Selvfølgelig er der også en zoologisk have i “Dyreparken”

Dyreparken startede som en dyrepark med især nordiske dyr. Der var en bjørn, der var det store trækplaster. I dag kan man sagtens betegne parken som en zoologisk have. Og en flot en af slagsen, hvor dyrene har nogle gode, store og flotte anlæg. Parken er delt ind i Den Nordiske Vildmark, Junglen, Asien, Afrika, Børnenes Afrika som har et lille tog og en karrusel m.v., og så Kutoppen, som er en “bondegård”, hvor børnene også kan køre på “traktor”.

Udover “bare” at se dyrene, og prøve at køre på “traktor”, så vi også en dyre præsentation af geparderne. En dyrepasser fortalte os en masse interessant om geparderne. Men det bedste var, da han satte en hestehale (der stadig havde kød fra rumpen siddende på) fast på en skinne. Hestehalen kørte så afsted med 80-90 km/t. Og det kan da nok være, at geparderne fik fart på, for de ville gerne have det kød. Det var sjovt at se, og dejligt, at de gør noget, for at holde dyrenes jagtinstinkt oppe.

Præsentation af geparderne i Dyreparken
Præsentation af geparderne

Vi spiste frokost i “Vaffelstua”, som ligger mellem Junglen og Afrika, lige ved Stormbjerget, som et stort klatrebjerg. Her spiste vi gullashsuppe og pølser til omkommenlige priser.

Nu var vi helt fyldt op af indtryk. Så vi gik mod udgangen af Dyreparken. Men én ting måtte vi lige have med; En sidste tur med Den Sorte Dame. Og det var endda den allersidste tur for sæsonen. Piraten Isak kendte os efterhånden ret godt. Og drengene gik direkte hen til flagstangen, da vi gik ombord. Der var ingen tvivl om, hvem der skulle hejse sørøverflaget en sidste gang. Det var en fantastisk måde at afslutte vores weekend som sørøver!

 

3 ting, vi ikke forstår ved Dyreparken og Abra Havn

  1. Hvor er Kaptajn Sabeltand ??? Vi havde det vildt sjovt med at lege sørøvere. Vi har leget, spist, sejlet og været på skattejagt med sørøvere. Men vi mødte aldrig Kaptajn Sabeltand !?! Det var hele tiden hans mandskab i form af Langemand, Pelle, Benjamin m.v., vi mødte. Det er figurer, som vi kender fra filmen, så det fungerede fint. Men det er da mærkeligt, at Kaptajn Sabeltand ikke var der… Man skal jo “bare” give en skuespiller en Kaptajn Sabeltand dragt på i stedet for en af de andre pirat dragter. Men det er åbenbart også kun i højsæsonen, han er der.
  2. Hvornår sover norske børn? I Abra Havn står man op med sørøverne kl. 8, så er man i Dyreparken eller Badelandet hele dagen. Der er sørøverskole kl. 19-20.30 og aften forestilling kl. 23 om sommeren. Man kan vist godt forvente trætte børn, hvis man vil være med til alt (og hvis du bor lidt tæt på pladsen i Abra Havn, kommer du til at være med til morgenvækningen, for det går ikke helt stille for sig… 🙂 )
  3. Hvordan kan de lave Abra Havn så helt fantastisk, når Dyreparken så halter….? Kunne de ikke bruge de samme idérige medarbejdere i Dyreparken? Måske er det ikke helt fair, at vi siger det her. For der var mange gode ting i Dyreparken. Og der er jo mange flere gode ting i højsæsonen. Så vi vil klart mene, at Dyreparken er et besøg værd i højsæsonen. Men hvis man skal afsted i lavsæsonen, så forvent at Abra Havn er bedre end Dyreparken. Og hvis I ikke har så meget tid at give af, ville vi prioritere at bo i Abra Havn og være med i de aktiviteter, de har morgen og aften. Og så kunne man se Kristiansand om dagen eller tage på flotte vandreture i området. Men når det så er sagt, så brugte vi jo 2 dage i Dyreparken, og havde det også sjovt der. Så vi siger ikke, at Dyreparken er dårlig. Abra Havn er bare meget bedre.

 

Lidt ekstra information

  • I Dyreparken findes der også et vandland. Men det nåede vi ikke at prøve.
  • Når man har betalt indgangsbilletten, er alle forlystelser gratis i Dyreparken.
  • Vi boede i en hytte med 3 senge, fordi Mikkel er 5 år, så han kunne sove i midten, ifølge deres regler. Men det var godt nok lige presset nok, syntes vi. TIl gengæld var hytten rigtig god, og godt indrettet. Den var meget lille. Men der var stadig plads til kufferter o.s.v. Vi boede i “Toroms sjørøverkåk”.
  • Der er mange gode information at hente på deres hjemmeside.
  • Vi havde downloaded deres app hjemmefra. Så havde vi billetterne på den. Og den gav et godt overblik over, hvilke forestillinger der var, og hvilke attraktioner, der var åbne.

Vi var der i oktober 2017

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *