London – og andre storbyer – med børn

London med børn

Egentlig synes jeg ikke, at storbyferier er den bedste ferieform med børn.
Mindre børn er ikke gode til at gå meget, som man jo gør i en stor by.
De bliver ikke lige så optaget af en kirke eller en anden berømt bygning, som forældrene gør.
Og der er ofte mange mennesker på gaderne, så det kan virke overvældende for børnene.
Men vil man gerne til en storby, mens ens børn er små, så synes jeg, at London er et godt sted at tage hen.

Mange af de råd jeg skriver nedenfor kan bruges i alle storbyer, når du rejser med børn. De gælder ikke specifikt for London.
Men jeg synes, at London er den bedste storby med mindre børn. Derfor tager jeg udgangspunkt i London (og så fordi vi lige har været der 🙂 )

Udvælg hvilke ting I gerne se i London med børn

London har så meget byde på for børn.
Men mange af de helt traditionelle turistsights er måske ikke lige det, dine børn har lyst til at se.
F.eks. kan det virke oplagt at se Buckingham Palace. Mange piger vil jo gerne se et slot.
Men faktisk er der ikke vildt meget at se, ud over en kæmpe bygning.
Og man kan ende med at gå langt for at komme derover.
Så hvis benene allerede er trætte, og humøret dalende, før I når derover. Så bliver det nok ikke en imponerende oplevelse.

Derfor er det vigtigt at tænke over og prioritere, hvad I gerne vil se og vise jeres børn.
Hvis du allerede har været i London, så er det måske ikke nødvendigt at genbesøge alle de mest kendte steder. Så kan I nøjes med at udvælge dem, som I tænker, at børnene vil synes er mest interessante.
Og så kan I jo tage derover igen, når børnene bliver større. Eller de kan selv rejse derover og gense London, når de flytter hjemmefra.
Når du er afsted med mindre børn, så vil de alligevel ikke kunne huske, om I lige fik set SOHO eller ej. De vil nærmere kunne huske, at I gik vildt meget, hvis I planlægger at se ALLE kendte steder.

Hvordan gør man et kendt sted til en sjov oplevelse for børnene?

Stederne prøver selv at gøre sig interessante for børnefamilier

Når du har udvalgt de steder, du gerne vil se/vise børnene, så prøv at få dem gjort interessante for børnene.
Mange steder prøver selv at gøre noget for at tiltrække børnefamilier.
F.eks. laver Tower og London familie-rundvisninger, hvor guiderne taler til børnene om ting, der er sjovt for dem.
Og f.eks. Buckingham besøget blive mere interessant, ved at være der når der er vagtskifte.
Men den slags kræver planlægning.
F.eks. er det jo vigtigt at vide, hvad tid der er vagtskifte. Måske lyder en rundvisning så god, at du vil booke den på forhånd for at være sikker på at få billetter. o.s.v.

Skattejagter og bingo-plader

Men ikke alle steder er har selv gjort noget, for at være interessante for børnene.
Så må du selv gøre det sjovt for børnene. Lav f.eks. en bingo plade over de ting, som børnene skal “finde” i London.
Eller en skattejagt. Se f.eks. et forslag til en hjemmelavet skattejagt her: Idyl på Hven

Jeg har nogle gange læst stedernes historie hjemmefra, og så skrevet de ting ned, som jeg tænker børnene vil blive optaget af. Så har jeg selv leget guide, når vi kom til stederne. Så er guidningen gjort interessant for dem. Og samtidig på et forståeligt sprog.

Børn elsker genkendelse

Børn kan jo godt lide genkendelse.
Så kig rigtig gerne på tingene hjemmefra.
Eller prøv at se film, hvor ting fra stedet indgår. I London kunne det f.eks. være Biler 2, hvor Bumle er fanget i Big Ben.
Eller Peter Pan. Man kan jo nærmest udpege hvert et hus i London, som et hus der ligner huset i Peter Pan.
Og for de større børn er det oplagt at finde steder fra Harry Potter.

Det allervigtigste for at gøre tingene sjove for børnene – forbered dig hjemmefra.

London har mange parker – flet dem ind som pauser

London har mange gode og store parker. Her er det oplagt at tage et hvil i løbet af dagen. Her er der plads til at børnene kan løbe, lege og ikke føle sig overrumplet af at gå imellem en masse mennesker, de ikke kan kigge op over.

I kan også gå ned af “The Mall” og gøre det til en leg – her er faktisk en vej, som man må gå på. Eller endnu bedre; brug gåturen til slottet til at gå igennem parkerne op til Buckingham, hvor der er plads til leg og til at trække vejret. Og måske købe en is på vejen.

Snacks

Husk altid at have let tilgængelige og genkendelige snacks med til børnene. Det kan lette enhver kedelig kø, at have noget noget at spise.
Og man ved jo godt, at hvis børnene er sultne, bliver oplevelsen ikke god. Ligegyldigt hvor meget man har planlagt og gjort sig umage for at gøre den spændende for børnene. Så sørg for, at de er mætte og har mulighed for at få en lille snack undervejs.

Har du helt små børn med på en storybyferie

Tag pauser på transporten

I London valgte vi at tage bussen ofte.
Undergrunden / metroen er hurtigere. Men den er mørk og varm og du skal ned ad meget lange stejle rulletrapper. Og sidst, men ikke mindst, at den tit virkelig overfyldt af mennesker.
Bussen kan også være fyldt. Og den tager længere tid. Men du er jo på ferie. Så der er ingen grund til at have travlt.
Og bonussen ved bussen er, at her kan mor og far sidde og kigge ud og se London og lidt af hverdagslivet. Mens børnenes ben slapper af.
Så gør det ikke noget, at det taget lidt længere tid at køre med bussen.
For den kan bruges som et alternativ til en pause. Og hvis I kan få en plads forrest på 1. sal, så er det jo en rigtig sjov oplevelse for børnene i sig selv.
Den er vist i øvrigt også billigere end undergrunden.

Bo uden for byen og tag på dagsture til storbyen

Da vi havde helt små børn, boede vi på campingpladser uden for storbyen. På den måde kunne vi tage ind til byen, når vi havde lyst. Og vi havde gode faciliteter til at lege og bade og slappe af. Det har vi både gjort i Rom og Paris.
Det kan du læse om her: Storbyferier med små børn
Senere har vi også været på en campingplads uden for Barcelona: Campingplads Vilanova Park, 30 min fra Barcelona, perfekt til børnefamilier

Gode børneoplevelser i London

 • Harry Potter Studios Har du børn der er store nok til at have set Harry Potter filmene, vil Harry Potter studierne uden tvivl være en succes. De ligger lidt uden for London. Men de er en kæmpe oplevelse, og bestemt turen værd.
  Husk dog at det er studierne. Så det hele handler om filmene, ikke om bøgerne.
  Du kan vælge at købe billetter direkte hos Harry Potter Studios. Og selv kommer derud. Det er ikke svært. Der går toge til den nærmeste station. Og derfra er der gratis shuttlebusser. Dog er der den ulempe, at det som regel er lidt svært at få fat i billetter her. Så du skal være ude i god tid.
  Alternativt kan du købe billetter hos nogle arrangører, der samtidig sørger for busser fra London centrum til studierne. Det er dejlig nemt. Og de har oftest mange billetter til rådighed. Og her har du mulighed for at afbestille dine billetter, hvis der skulle komme noget i vejen. Ulempen ved dem er, at de tager en rigtig høj pris for deres service. Det er f.eks. dette bureau.
 • Madame Tussauds: Her er først en masse figurer af kendte mennesker. Så det er et sjovt selfie sted. Derefter kommer der lidt små “forlystelser” som en Tivoli-køretur rundt i Londons gader og en 4D film. Og en masse Marvel og Starwars firgurer. Så har du børn der kan lide Marvel eller Starwars eller kendte musikere, er det et super godt sted til børn. Madame Tussauds™ London
 • London Eye: Det er et kæmpe pariserhjul, hvor du har udsigt ud over meget af London. Det er en god børneoplevelse, hvor børnene ikke bliver træt, men kan sidde og slappe af, hvis man har lyst. Og det er sjovt at stå og se byen oppe fra, og få øje på ting, som I måske allerede har besøgt.
 • Afternoon tea: er virkelig hyggeligt. Og meget engelsk. Og flere steder laver afternoon teas, der er ekstra børnevenlige. F.eks. denne, hvor man samtidig kan se noget af London: Afternoon tea for børn. Men hold øje med, hvor I går hen. Nogle steder holder meget på formerne. Så her skal børnene være mere stille.
 • Fodbold stadioner -og kampe: Har du børn, der er vilde med fodbold, er der flere klubber at vælge i mellem. Men husk lige at tjekke billetpriserne, før I lover jeres barn at se en fodbold kamp. De kan være ret vilde i London. Til gengæld kan man jo tage hen og se nogle af stadionerne, når der ikke er kamp.
 • Musicals London er kendt for sine storslåede musicals. De er jo på engelsk, så helt små børn vil ikke kunne forstå dem. Men de fortæller historien så detaljeret, at de fleste vil kunne følge, selvom de ikke forstår alt hvad der bliver sagt. Og ved nogle af musicalsne kan man jo gå efter gensynsglæden, hvor man f.eks. kan se Løvernes Konge som film hjemmefra. Så kender børnene historien og vil kunne følge med i forestillingen. Forestillingerne der er velegnet til børn, vil oftest også have en eftermiddags forestilling i weekenden.
 • London Dungeons: Her opleves Londons mest dystre historier gennem special effects, skuespil og forlystelser. Det er ikke for små børn. Men en stor oplevelse for de lidt ældre.
 • Covent Garden kan virke meget overvældende for børn, fordi der altid er mange mennesker. Men giv det lidt tid. Gå stille og roligt igennem. Og måske flere gange. Der er mange mennesker. Men der er også små sjove ting at få øje på. F.eks. er her oftest akrobater/gøglere, der kan underholde børnene. Der er spisesteder, hvor man kan sidde og kigge på alt det, der sker (selvom mange af dem måske ikke er så børnevenlige. Men der er nogle gode børnesteder også). Og der er et gratis  transportmuseum, hvor der også skulle være en legeplads. Men der har vi altså ikke være inde. London Transport Museum
 • Tower of London: Her ligger kronjuvelerne. Og der er historien om, at der altid skal være 2 ravne her, ellers falder England. De laver også familie rundtur (men jo på engelsk selvfølgelig) Tower of London. Det er mest et voksen sted. Men kan sagtens gøres spændende for børnene.
 • Trafalger Square Det er jo “bare” en stor plads. Men her må børnene løbe rundt “højt ” oppe på monumenterne. Der er beskrevet hvor og hvilke monumenter de må klatre op på. Der er oftest en gøgler eller 2, der kan være sjove at kigge på. Og i alle lyskrydsene rundt om pladsen, har de grønne fodgænger forskellige billeder. Og sidst men ikke mindst, er der den bygning, der har været inspiration til Gringots Banken i Harry Potter. Så pladsen er ikke et vildt børne sted. Men alligevel man kan godt finde sjove ting her.
 • Parkerne: Der er mange parker i London. Som giver et godt åndehul på en storbyferie. Og i nogle af dem, er der legepladser. F.eks. Princess Diana Memorial Playground in Kensington Gardens, South Kensington. I Hyde Park, er der søen The Serpentine, hvor man om sommeren kan leje robåde og vandcykler. Og der er en soppepøl og mulighed for at svømme ved Serpentine Swimming Club.
 • Little Venice ligger ikke ret langt udenfor London. Det er et virkelig hyggeligt område, men små kanaler. Og det er et oplagt sted at tage hen, hvis I trænger til en pause fra mange mennesker. Man kan tage en sejltur i kanalerne. Eller gå en tur med klapvognen langs med kanalen. Little Venice . Og så kan man jo kombinere med en tur på Camden Lock Market, hvis forældrene gerne vil opleve et marked 😉
 • Pubber: Pubberne er jo som cafeer om dagen. Så her kan du både opleve engelsk kultur og få en god pause. Vi har altid et kortspil (eller Uno eller noget) med os rundt. Og så har vi altid et spil i gang, hen over hele ferien.

Her er et par steder, hvor vi ikke har været. Men som ser ud til at være gode steder til børn.

Vi var i London i oktober 2023, og Mikkel var 11 år.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *