Hvordan planlægger man en god skiferie, første gang børnene skal på ski?

Nu vil vi på skiferie med børnene. De skal lære det, mens de stadig er så små, at de ikke er bange for at kaste sig ud i det. Og ikke nervøse for at falde.
Vi tænkte, at man hurtigt kunne få planlagt en skiferie. Vi skal jo bare være ét sted, frem for at køre rundt som vi ofte gør, når vi tager på rundrejse i et land. Men der var faktisk alligevel en del ting at tænke over til en skiferie – især fordi vi skal have børnene med for første gang. Så den skal også være god for dem.

Hvor vil vi stå på ski?

Det allerførste var, hvor vi ville hen. Som altid, når vi rejser en del personer sammen, er der mange hensyn:

  • Børnene på 5 og 6 år har ikke prøvet at stå på ski før. Så der skal være gode børnebakker, en skiskole med instruktører, som de forstår, og gerne børneunderholdning, til når de bliver trætte af at stå på ski.
  • Dennis, Cecillie og Cecillies kæreste Kristian er alle 3 forholdsvis gode til at stå på ski, og vil derfor gerne have nogle udfordring. Dennis drømmer om at komme til Østrig eller Italien, og Cecillie har været på så mange skiferier i Sverige og Norge med både os og hendes mor, at hun nærmest har været alle steder allerede.
  • Jeg har efterhånden stået på ski et par gange, men jeg er altid bange for at falde og slå mig, så jeg er aldrig blevet god til det. Derfor vil jeg starte helt forfra med noget undervisning. Og derfor vil jeg også meget gerne til et sted, med gode begynderpister.
  • Farmor overvejer at komme med for hyggens skyld. Hun skal ikke stå på ski. Så hun vil gerne have lidt by, man kan gå rundt og kigge i. Og vi skal helst bo i gåafstand fra byen, så hun nemt kan gå derhen, så hun ikke bare skal sidde i en eller anden hytte, når vi andre er på ski.
  • Jeg forestiller mig heller ikke, at drengene og jeg kommer til at stå på ski hele dagen. Så vi vil også gerne have andre faciliteter end kun ski, der gerne må være i gåastand.

Vi har snakket frem og tilbage om det sydligere Europa eller Norden. Men når det nu er første gang børnene skal på ski, så vinder Norden altså. De har virkelig gode børnefaciliteter og der er ikke så lang transport.

Så var valget mellem Norge og Sverige. Vi synes, at Norge er et rigtig dejligt land. Men det er også dyrt! Så vi kiggede hurtigt mod Sverige.

Vi har tidligere været i Idre Fjell med Cecillie, da hun var omkring 10 år. Det var vi meget glade for. Så vi overvejede at tage derhen igen. Men da vi så konstaterede, at vi har 9,5 timers kørsel til Idre og kun 8 timer til Sälen, så begyndte vi at kigge noget mere på Sälen. Og jo mere vi læste om det, jo mere solgt blev vi. For det ser godt nok lækkert ud. Der er virkelig børnevenligt. Men der er samtidig også mange forskellige pister områder, hvor sværhedsgraden er meget varieret.

Læs også: Vores første skiferie med børn – i dejlige Sverige. Det var en succes

Grunden til, at der kan være så meget forskelligt, er at der er 4 områder, der ligger tæt forbundet med hinanden. Vi har valgt at bo i Lindvallen, som ser ud til at have flest børnebakker og mest underholdning. Så må de voksne tage bilen eller skibussen over til de sværere områder, hvis de synes, at de trænger til noget udfordring.
I Lindvallen er der sjove børne ski områder og børneunderholdning. Der er også vandland og bowlingbane. Og mulighed for kaneture og hundeslædeture. Der er dog ikke mulighed for at besøge en samerfamilie og se rensdyr, som jeg havde læst om ved Idre Fjell. Men man kan jo ikke få det hele.

Hvilken transportform skal vi vælge til skiferien?

Der er mange muligheder for at komme på skiferie; bil, bus, tog, fly. De har hver mange mange fordele og også nogle ulemper.
Da vi var i Idre Fjell, sejlede vi med Oslofærgen, og kørte så resten af vejen. Det var vi virkelig glade for. For der er sjovt på færgen og man får klaret meget af transporten, mens hele familien kan hygge sig sammen.
Så det overvejede vi at gøre igen. Men for det første er det ret dyrt at tage færgen i uge 7 (vi er bestemt ikke de eneste med den idé…), for det andet er det virkelig dyrt, at bespise os alle på færgen og for det tredje, ville det blive lidt kedeligt, når børnene skulle i seng kl. 20-21 stykker, og der så skulle sidde en voksen hos dem i en kahyt, mens de andre gik rundt og hyggede sig på skibet – for de kahytter vi kiggede på indbød ikke til, at alle skulle sidde der hele aften. Så den idé blev afskrevet.

Så overvejede vi, om Cecillie og Kristian kunne tage tog/bus fra København. Og det var der mulighed for. Men det var alligevel ikke så billigt, som vi havde troet. Så vi endte med at vælge, at vi kører i 2 biler. Cecillie og Kristian har lige fået kørekort, så de skal jo have kørt nogle kilometer.

Planen er at køre kl. 4-5 stykker om morgenen fra Danmark, og så bare komme afsted. Så kan vi spise morgenmad i Gøteborg området. Og så er vi forhåbentlig fremme i sneområderne, og kan sætte kæder på hjulene, før det bliver mørkt. For vi regner med, at skulle have kæder på. Det bliver en lidt lang køretur. Men børnene er efterhånden ret gode til at køre i bil, så vi håber, at det går fint.

Læs Pakkeliste til en skiferie med børn – hvor vi også har skrevet en huskeliste til en bilferie

Vi kører selvfølgelig med vinterdæk, som er lovpligtigt i Sverige om vinteren. Men det kunne godt være, at vi fik brug for kæder også. Vi var i hvert fald glade for dem i Idre. Desuden pakker vi nok lidt tæpper og en lille skovl og sådan, som man jo anbefaler ved kørsel i sne – bare lige for at være sikker.

Hvordan skal vi bo?

Hytte på skiferie

Da vi var i Idre med Cecillie, da hun var 10, boede vi på et hotelværelse på Pernilla wiberg Hotel (reklame link). Det lå lige ud til pisterne, der blev serveret morgenmad til os og de havde den lækreste sauna. Og vi rejste kun 3 personer, så vi kunne alle være på samme værelse. Så det fungerede rigtig godt for os dengang.

I Sälen er der også mulighed for at bo både i lejligheder og hytter. Men når vi rejser med mindre børn, er vi ikke så meget til at bo på et hotel – der skal være plads til at bevæge os. Især fordi vi ikke regner med, at de vil være på ski hele dagen. Så der skal være plads til lidt hjemmehygge.
Samtidig rejser vi jo 7 personer sammen, så hvis vi valgte at bo på et hotel, ville vi formentlig blive opdelt på flere værelser. Og det giver for meget opsplittelse, synes vi.
Vi drømte om at bo i en idyllisk hytte i Sverige omgivet af sne, hvor vi kan hygge med varm kakao og spil i lange skiundertøj efter en dag på ski. Og vi syntes egentligt, at vi var ude i ok tid, når vi kiggede efter overnatning i starten af november – for en ferie i februar. Men der tog vi fejl! Nærmest alt er booket.

Vi kunne sagtens få de idylliske hytter. Men så ligger de langt fra Lindvallen, at vi skal bruge en bil, hver gang vi vil til centrum. Vi kunne også finde nogle få hytter tættere på. Men så kostede det over 20.000 kr for en uge. Det syntes vi var lige i overkanten.

Læs også Hvad koster en skiferie i Sverige i uge 7? Her er vores rejsebudget

Til sidst fandt vi en hytte til 16.700 kr, hvor vi alle kan være og som virker til at være i gå afstand til gode dele af Lindvallen (det er jo et stort område, så man må vælge, hvad man gerne vil være i nærheden af).
Det er vel egentlig ikke urimeligt for en hytte til 7 personer i højsæsonen. Vi havde bare naivt regnet med lidt mindre. Og så var vi meget overraskede over, hvor tidligt man skal være ude for at finde noget at bo i Sälen. Men vi tager det som et godt tegn på, hvor fedt et sted det er.
Vi fandt hytten gennem Hyttespecialisten.

Der er skiftedag om søndagen i de fleste hytter i LIndvallen. Vi havde egentlig regnet med at være der lørdag til lørdag. For vi vil gerne nå hjem og have søndag hjemme, så vi lige kan lande, inden hverdagen starter igen. Så det at der var skiftedag søndag, ville betyde, at ferien bliver lidt kortere, for vi vil køre hjem lørdag, selvom vi har hytten længere. Så skiftedage er vigtige at tage højde for i sin planlægning.

Skileje, liftkort og skiskole

En ikke ubetydelig del at udgifterne til en skiferie er skileje, liftkort og skiskole.
Vi fik reserveret vores inden d. 15/11, hvilket betød, at der var “bestil tidligt” rabat. Vi har set flere steder der reklamerer med sådanne tilbud, så det er værd at lede efter.

Skiene kunne bestille til forskellige niveauer som begynder og pro. Vi tænker, at det er rart at have bestilt alle disse ting på forhånd, så skal man forhåbentlig stå i lidt færre køer. For hvis alle har skiftedag samme dag, så kan der godt blive alvorlige køer ved skiudleveringen. Faktisk reklamerede de også med at kunne levere skiene til nogle af overnatningsstederne.

Læs også: Sälen, den perfekte destination til en skiferie i Sverige med børn

Drengene skal som sagt på skiskole. Igen var vi for sent ude – utroligt at man er det, allerede i november. Så derfor kan jeg ikke komme på skiferie. Der var kun ledige tider om eftermiddagen. Og vi ville gerne have os alle sammen på skiskole om formiddagen, så vi kan hygge, når børnene måske er trætte om eftermiddagen.
I stedet har jeg valgt at tage på 3 timers privatundervisning den første dag. Jeg har tidligere fået en times privatundervisning, og syntes, at jeg fik rigtig meget ud af det. Så jeg håber, at sådan 3 timer kan give mig en god start.

En rejseforsikring er vigtig på en skiferie

Husk Det Blå Sygesikringskort. Det gør, at du er dækket som borgerne i det land, du er i – i EU. Men det dækker ikke hjemtransport, og brug af privathospitaler. Der skal du have en rejseforsikring.

Vi har selvfølgelig en årsrejseforsikring. Den er meget billigere, end rejseforsikringer til enkeltrejser – hvis man rejser et par gange om året. Har du en årsrejseforsikring, så husk at tjekke, om ski er inkluderet. Det er tit en tillægsforsikring.

Reklame link:

Nu synes vi, at vi har gjort hvad vi kunne, for at få en god skiferie. Især kombineret med den tidligere nævnte pakkeliste. Vi håber, at I også får en god ferie!

Vi skulle på skiferien i februar 2018.

Disclaimer
Vi synes, at det er rigtig sjovt at arbejde på www.enfamiliederrejser.dk. Og vi hygger mig med at dele vores families oplevelser, for vi synes, at det er dejligt at kunne hjælpe dig med inspiration til en fantastisk ferie. Derfor bruger vi også gerne rigtig meget tid på denne hjemmeside.

Men når det så er sagt, så ville det da også være dejligt, at tjene lidt på det arbejde og timer, vi ligger i hjemmesiden. Om ikke andet, så et bidrag til en ekstra ferie 🙂

Derfor har vi en affiliate aftale med Booking.com og TeamBenns. Det betyder, at hvis du vælger at følge linket fra vores hjemmeside til deres, og gøre et køb hos dem, så modtager ci en lille provision. På den måde hjælper du mig bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave endnu flere spændende blogindlæg her på siden. Og det takker vi selvfølgelig for 😉

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *