Lidt tanker om at være en fornuftig rejsende i 2019

Rejsetanker

Det kan til tider føles lidt svært at være rejsende. Vi skal gøre mere for miljøet og tænke over CO2 kompensation. Vi skal være med til at sikre ordentlige arbejdsforhold. Vi skal passe på dyrene. Ja, listen af ting man skal tænke over, er efterhånden ret lang.
Og alle har en mening om hvordan. Men er det ikke også bare okay at gøre tingene på sin egen måde og i sit eget tempo?

At rejse klimavenligt

Jeg kan lige så godt starte med sige det som det er. Vi kommer ikke til at holde op med at flyve!
Vi elsker at rejse og opleve andre kulturer og flot anderledes natur. Og også gerne langt væk hjemmefra en gang imellem.
Og det betyder transport fra tid til anden.

Vi har dog valgt, at vi ikke vil have mellemlandinger for at komme til et europæisk land. Der er simpelthen for kort afstand til, at vi synes, at vi kan stå inde at bruge det ekstra CO2 på det. Og samtidig vil det jo oftest betyde en masse ekstra tid og besvær, som der ikke er grund til.

Men når det så er sagt, så har vi endnu ikke stået i situationen, hvor vi har udvalgt os en europæisk destination, som det så viser sig, at vi ikke kan komme direkte til. Så indtil videre har det været en ret nem beslutning…

Vi ville betale CO2 kompensation for vores flyrejser

For at kompensere for vores flyrejser, har vi aftalt at betale CO2 kompensation for flyrejserne. Men allerede første gang jeg så rent faktisk skulle finde et sted at betale til, syntes jeg, at jeg var endt i jungle. Og da jeg så havde udvalgt et sted og lavet betalingen, sad jeg lidt tilbage med en følelse af, om det nu var et ordentligt sted, eller om de mon snød? For mange af stederne synes jeg ikke, at jeg kan finde ret mange reviews af.

Efterfølgende har jeg læst en del indlæg og artikler om CO2 kompensation. Og det der slår mig er, at de fleste artikler skriver om nogle firmaer/organisationer, som de synes er virkelig gode. Men stort set hvert indlæg og artikel skriver om forskellige kompensations organisationer. Så hvem skal man bruge og hvem kan man stole på?

Derfor jeg har endnu ikke fået betalt kompensation for vores rejse i oktober (altså for næsten et halvt år siden). Jeg har ikke rigtigt kunne tage mig sammen, til at skulle gå i gang med at blive forvirret igen.

Nu har vi så i stedet besluttet, at vi vil bruge pengene på at støtte nogen, vi stoler på.
Derfor har vi valgt at blive ”regnskovspartner” gennem WWF. For vi føler os trygge ved WWF. De har eksisteret længe og har arbejdet for mange gode sager gennem tiden.

Nej, vi planter ikke et træ for hver af vores rejser. Men WWF arbejder for at bevare verdens lunge, regnskoven. Og det synes vi er et godt formål at støtte.
Nogle år kommer vi til at betale lidt mere end vi flyver for. Andre år betaler vi mindre. Men det er nemt. Vi skal ikke huske at betale efter hver rejse. Og det sætter vi virkelig pris på i vores lidt for travle småbørnsfamilie hverdag. Så det virke for os.

Arbejdsforhold hos flyselskaber

En anden ting, som der har været virkelig meget debat om, er arbejdsforholdene for medarbejderne i flyselskaberne.
Vi har for lang tid siden fravalgt at bruge Ryanair, på grund af deres måde at behandle medarbejderne på.

Men efter at have rejst med Wizz Air, fandt vi ud af at deres medarbejdere faktisk har virkelig dårlige arbejdsforhold. Og så er det jo nemt – så vil vi heller ikke flyve med dem!
Men det så opstår dilemmaet. For indtil videre har det overhovedet ikke været et problem at fravælge Ryanair. Vi har altid kunnet finde andre flyselskaber, der også fløj til destinationen, blot for lidt ekstra penge.

Men Wizz Air flyver til nogle anderledes destinationer i Østeuropa, som vi virkelige synes lyder spændende. Og oftest er der ikke andre flyselskaber, der flyver direkte fra Kastrup til de destinationer (og vi vil jo ikke mellemlande i Europa). Så skal vi til at fravælge oplevelsen af steder, der lyder spændende…puha. For oftest vil det være steder, vi ville tage til på en weekendtur, så at begynde at tage f.eks. tog, ville betyde at det blev for tidskrævende til, at vi ville tage afsted.
Men heldigvis findes der rigtig mange destinationer for weekendture med lidt bedre flyselskaber. Så vi klarer den nok 😉

Dyrevelfærd på rejser

Når vi så er kommet igennem hele denne jungle det kan være at finde flybilletter, så skal vi jo også have en god ferie.
På vores rejser kan vi godt lide at opleve ting. Og de oplevelser der som regel vækker størst glæde hos vores børn er oplevelser med dyr.
Men også her synes jeg, at det er virkelig svært, hvad der er det rigtige at gøre.

Vi var ude og ride på elefanter på Sri Lanka. Det gør vi aldrig igen!!!! Der er ingen tvivl om, at det er dyreplageri. Og vi har skrevet dette indlæg for at afskrække andre i at gøre det samme.

På Cuba så vi et delfin show. Jeg havde på forhånd læst, at nogle steder stressede de deres delfiner. Så vi prøvede at kigge på, hvordan vi syntes, at de havde det. Og det så så fint ud, når en delfin familie svømmede rundt og legede med deres unge inden showet.
Selve showet var ikke så meget show med pyramider af delfiner eller lignende. I stedet brugte trænerne en del tid på at fortælle om, hvordan de træner delfinerne og om delfinerne hver især.
Men når alt det så er sagt, så ved jeg jo i virkeligheden ingenting om delfiner og om, hvordan jeg skulle se, at de ikke havde det godt…

Vi snakker om at tage til Florida. Da vi var der for 10-12 år siden var vi helt vilde med det store spækhuggershow i SeaWorld. Det var en kæmpe oplevelse for både voksne og børn. Men kort tid efter var der jo en ulykke med en spækhugger der druknede sin træner. Der lærte man jo så om, at de spækhuggere nok ikke havde det helt godt.
Men har SeaWorld så forstået at forbedre sig? Eller skal vi virkelig have en ferie i Florida uden at vise børnene SeaWorld?

Update: Efter at jeg havde skrevet dette indlæg, var der én, der anbefalede os at se 2 dokumentarer om spækhuggere og delfiner i fangenskab.
Dem har vi set nu og har dannet os en ret klar mening om delfinshow og spækhugger show.
Det ville jeg selvfølgelig lige skrive et kort update om her i indlægget. Men jeg er jo ikke lige så god til at fatte mig i korthed  Så i stedet endte det med dette nye indlæg: Delfinshow & show med spækhuggere: er de okay eller er de helt umulige?

Nogle siger, at man simpelthen skal gå efter, kun at se dyrene i den fri natur.
Det prøvede vi i Kroatien, hvor vi skulle se bjørne i en nationalpark. Vi så ikke en eneste… Så det kan også blive så meget på dyrenes præmisser, at man slet ikke oplever noget.

Og jeg bliver nødt til at sige, at selvom vi rigtig gerne vil have, at dyrene skal have det godt, så holder vi altså ikke fuldstændigt op med at se dyr i fangenskab. Vores børn elsker at komme i København Zoo. Og Randers Regnskov synes vi f.eks. også er virkelig fantastisk.

Vi vil gerne have politikerne råbt op

Vi har planer om, at vores næste bil skal være en elbil, for det vil give rigtig god mening for os, med den afstand jeg har til mit arbejde.
Men vi er ikke der, hvor vi styrter ud og skrotter vores nuværende bil, som har nogle år tilbage, for at skifte til el med det samme.

Jeg kunne sagtens skrive en hel masse om alle de tiltag vi har gjort og overvejer at gøre. Men helt ærligt, så er det bestemt ikke kun for at hjælpe naturen.
F.eks. tager Dennis nu toget, når han skal arbejde i Jylland, frem for at køre alene i en bil. Det lyder da flot, ik?
Men virkeligheden er jo, at det giver mere tid at arbejde i, når han sidder i toget. At det så er meget bedre for naturen, er først argumentet efter den øgede arbejdstid.

Det jeg prøver at give udtryk for er, at vi rigtig gerne vil være mere miljøvenlige og tage hensyn til medarbejdere, dyr og alle i det hele taget. Og vi tager hele tiden små skridt. Men vi er på ingen måde firstmovers. Men vi ser bestemt heller ikke os selv som lastmovers.

Og dermed må vi jo være en del af den store midte, som har de bedste intentioner. Og hele tiden prøver at gøre det rigtige. Men når det bliver alt for svært/ekstremt, så kan vi ikke helt overskue at gå ind i det.

Nej, vi ved selvfølgelig godt, at der ikke er nogen nem måde at vende hele verdens befolknings handlemåder og redde jordkloden på. Men vi tror på, at det skal komme ”fra oven”, og altså reguleres gennem lovtiltag.

Vi har svært ved at se, at vores lille indsats virkelig rykker ved noget. Selv hvis vi holdt helt op med at flyve og spise oksekød o.s.v. Så tror vi ikke, at det ville give den helt store ændring, fordi der trods alt er så få, der er villige til at gå så langt.
Der skal noget større til.

Vores holdning er, at politikerne skal oppe sig og gå mere op i klimaet og få lavet nogle gode love, der kan sikre, at vi alle kommer til at handle bedre.

Det ved vi godt ikke sker lige foreløbigt. Og derfor vil vi blive ved med at tage de skridt vi nu kan og synes passer ind hos os.

Join the Conversation

8 Comments

  1. Uha, det er så stort et dilemma og der er så mange holdninger og meninger om tingene. Men dejligt, at du tager hul på debatten. Og du har helt ret – det er en jungle! Der er så mange ting, som man skal forholde sig til. Endda nogle af tingene, som man slet ikke kan regne ud før man står i dilemmaet.

    Vi ELSKER streetfood og spiser det gerne rundt omkring i verden – ikke mindst i Mexico. Da vi var der sidste år, besluttede vi, at vi så vidt det overhovedet var muligt, ville sige nej til sugerør, da de ofte ender i naturen til fare for dyr og fugle. Vi købte også 5 liters vanddunke, så vi bruger så lidt plasticflasker som muligt. Men når vi købte streetfood på gaden, blev det mange, mange steder serveret på tallerkener med tynde plasticposer omkring. Derved sparede personalet opvasken. Plasticposerne røg i skraldespanden og tallerkerne kunne genbruges. Virkelig irriterende at se på! Eneste måde vi kunne omgås disse plasticposer på var ved ikke at købe maden eller ved at komme med vores egen tallerkener (som jo ikke gerne skulle være af plastic) og derefter selv vaske op… Dertil nåede vi aldrig og vi måtte erkende, at i det store hele, var det få plasticposer vi brugte i forhold til hvad der bruges hver eneste dag overalt i Mexico. Men det er stadig et dilemma som der burde findes en løsning på. Og det gør os triste at se alt det affald, som genereres over hele verden.

    Glade rejsehilsner
    Anne Marie

    1. Hej Anne Marie,

      Mange tak for din kommentar og interesse!

      Ja, det er helt rigtigt – tit kan man slet ikke forudse de dilemmaer man ender i.
      Det er et super godt eksempel. Og hvor er det svært at ændre på, ik.
      Vi køber også altid store dunke med vand. Og så har vi oftest haft børnenes drikkedunke med hjemmefra, som vi så har hældt over på. Det afstedkom af, at de bedst drak af de dunke, frem for købe plastflasker, da de var mindre 😉

      Ja, alt det affald – især plast – er så trist!!!
      Mange hilsner
      Henriette

  2. says: Nicoline

    Jeg synes i rammer hovedet lige på sømmet i forhold til de dilemmaer, jeg selv synes, jeg står i i forhold til klimaet. Jeg vil så gerne (forsøge at) gøre en forskel og være et godt eksempel, men det er nogle gange virkelig svært.
    Jeg har selv en holdning om, at jeg aldrig kommer til at opgive at flyve – der er jeg simpelthen for rejseglad og for nysgerrig på verdenen! Men på den anden side føler jeg ikke, at man bare kan stå og lade stå til, og derfor er man jo nødt til at gøre et eller andet – især når man ikke opgiver flyveturene.
    Jeg tænker som udgangspunkt, at vi alle er nødt til at starte i det små og gøre, hvad vi hver især føler er tilstrækkeligt og så håbe på, at politikerne (en dag) tager sig af resten. Men det skader selvfølgelig ikke at gå forrest og forsøge at inspirere andre, og jeg synes eksempelvis at jeres valg om at støtte WWF er et skide godt alternativ til at bevæge sig ind i den jungle som det er at co2-kompensere i dag.

    1. Hej Nicoline,
      Mange tak for din kommentar.
      Hvor er det dejligt at høre, at vi ikke er de eneste, der tænker over disse dilemmaer.
      Nej, det er bare for svært at opgive flyvningen, ik 🙂 Så ja, vi er helt enige i det med at starte i det små og så håbe på, at politikerne snart vågner op!
      Det er faktisk lidt pudsigt, for 5 minutter før jeg så din kommentar på telefonen, havde jeg netop lige læst din artikel om at rejse mere bæredygtigt i Globen 😉 Ja, det er jo et emne der får enormt meget bevågenhed lige nu.
      Mange hilsner
      Henriette

  3. says: OnTrip.dk

    Spændene og en debat som er vigtig. Vi har jo tidligere diskuteret det med at flyve, Henriette da jeg skal min klumme: Kan jeg ikke flyve mere? men i forhold til de andre ting vil jeg gerne kommentere.
    Arbejdsforholdene hos flyselskaberne. Som udgangspunkt vil jeg da ikke støtte dårlige arbejdsforhold og har da også rejst med Wizz Air. Jeg ved simpelthen ikke nok omkring arbejdsforholdene i de enkelte lande til at vide om de har dårlige forhold. Har personalet hos Wizz Air dårlige forhold i forhold til andre i Ungarn? Jeg ved det ikke men personalet virkede overskudsagtige og venlige.

    Dyrevelfærdet kan vi kun være bekymret og væren om. Jeg tror at den eneste måde er selvfølgelig ikke at støtte det og håbe på at andre heller ikke gør det.

    Enig, vi skal have politikkerne på banen. Det ud over at vi selvfælglig selv kæmpe vores egne personlige kampe 🙂

    /Annette

    1. Mange tak for dine kommentarer og besøg Annette 🙂
      Ja, flyvningerne har vi jo diskuteret så fint.
      Omkring flyselskaber, så handler det hos os ikke så meget om, hvordan andre har det i Ungarn – eller det land, som et flyselskab nu har hjemme i. Det handler om, at vi helst kun vil støtte virksomheder, som behandler deres medarbejdere ordentligt. Og der har Wizz Air desværre et meget blakket ry. De har ry for at presse medarbejderne meget hårdt, ved hele tiden at true dem med, at de ved jo aldrig, hvornår de bliver fyret. Og medarbejderne får først deres vagtplaner kort tid før de skal møde på arbejde, så medarbejderne har sjældent mulighed for at holde ferie eller lave noget med deres familie/venner. Og i sidste uge blev Wizz air dømt for at have fyret 19 medarbejdere, fordi de havde meldt sig ind i fagforeninger.

      Ja, enig, det er det eneste måde at gøre noget for dyrevelfærden. Og egentlig tænker jeg også, at det er dét punkt, hvor vi kan gøre mest, ved ikke at støtte tingene. For tit vil man så fravælge at støtte en lokal fattig, f.eks. en, der lever af turister, der rider på elefanter. Og i stedet lægge sine penge hos en anden lokal, der har en bedre oplevelse at sælge. Og hvis ham med elefantridning ikke får nogen kunder, så finder han forhåbentlig på en bedre levevej.
      Vi skal være en del flere, der ikke gør tingene, for at f.eks. et flyselskab ændre arbejdsforhold eller på deres Co2 udledning.

      Mange hilsner
      Henriette

  4. says: OnTrip.dk

    Det lyder da som en meget usympatisk arbejdsgiver og nej, det er da overhoved ikke i orden at behandle sine ansatte på den måde. Jeg tror desværre, at mange flyselskaber behandler deres medarbejdere dårligt. Har da læst om en del i Asien som bliver behandlet RIGTIG dårligt og de store flyselskaberne i Mellemøsten har heller ikke nogen overenskomst.

    /Annette

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *