Hvordan kommer man rundt på Sri Lanka

Når du skal vælge hvilken slags transport du vil bruge til at komme rundt på Sri Lanka med, er der flere muligheder:

Privat chaufførTogTuk tukLeje bil og køre selv eller Offentlige busser

Det må siges, at trafikken er anderledes på Sri Lanka, end i Danmark. For det først kører de jo i venstre side. Det kan man selvfølgelig sagtens vænne sig til. Men når der så er biler, motorcykler (gerne med 2-5 personer på), tuk tuk’ere, cykler og mennesker overalt, og også gerne lige en ko, så begynder det altså at blive lidt voldsomt at blive smidt ud i, for selv en rutineret dansk bilist.

Her er et uddrag fra min dagbog, mens vi kørte rundt, for at give jer et billede af vores indtryk af trafikken undervejs:

Trafikken på Sri Lanka er helt vild! Når man først har vænnet sig til den, virker det forholdsvis kontrolleret. Men det er bestemt ikke som i Danmark. Man overhaler hele tiden; Chaufføren giver lige et hurtigt dyt, for at sige, at vi kører uden om dig. Og så giver køretøjet, du overhaler, stort set altid plads. Folk virker ikke hidsige i trafikken. Til gengæld er der noget at holde øje med overalt. Vores bil har de almindelige 2 sidespejle + et ekstra spejl ved forruden og et ved bagruden, så chaufføren kan orientere sig hele vejen rundt.

Vi oplever tit, at busser overhaler os. Det er faktisk dem, der overhaler allermest. Busserne kører helt sindssygt! De har åbenbart meget travlt. Vi oplevede, ikke overraskende, en trafikulykke, hvor en bus havde overset en tuk tuk. Det overlevede tuk tuk chaufføren desværre ikke.

På et tidspunkt var vi side om side med en motorcykel, som vi var i gang med at overhale, og en lastbil i modsatte retning, der var i gang med at overhale en tuk tuk. Der er altid plads, selvom vejene kun har ét spor i hver retning. Der er dog tit et halvt ekstra spor i siden, som bruges til alt; overhaling, parkering, cykelsti, gående – you name it.

Vi bookede mange af vores overnatninger på Sri Lanka hos Booking.com

Booking.com

Reklamelink

Der er ikke mange lyssignaler. I stedet står der er en politibetjent i krydset eller ved fodgængerovergangen og dirigerer trafikken. Der er heller ikke så mange sikkerhedsregler (tror jeg), som vi har i Danmark. Man kan sagtens tale i telefon, mens man kører. Vores bil har ikke sele på bagsædet. Og da vi skulle rejse, spurgte vi bureauet, om de havde autostole, vi kunne låne. De havde kun til babyer, for man behøvede ikke autostole fra 4 år. Så vi har selv taget Boostapak sæder med. Det er rygsække til børnene, som samtidig kan bruges som godkendte selepuder. Dem var vi virkelig glade for. Vi har skrevet mere om dem her: Boostapak Autostole

Vi ser også ofte motorcykler, hvor de voksne har hjelme på, men ikke børnene. Her kan man nemt være 2 voksne og et barn på en motorcykel. Vi har endda set en motorcykel med 5 personer + strandoppakning på…

Privat chauffør

Vi kan absolut anbefale at have en privatchauffør på en rundrejse på Sri Lanka. Vi valgte at have den samme chauffør med hele vejen. Det var nemt at kommunikere med bureauet og planlægge vores tur sammen med dem. Andre vælger at finde en ny chauffør i hver by, hvor de vist ofte får hjælp til kontakten gennem deres overnatningssted. Det kan arrangeres på mange måder.

Vi kørte i en lækker van, hvor der var masser af plads til os alle 6 + al vores meget bagage. Det eneste minus var, at der ikke var sele på den bagerste række sæder.
Vores chauffør kørte virkelig sikkert, så vi følte os trygge. Han lavede ikke hasarderede overhalinger.

Læs også: Planlægning af en familie rundrejse på Sri Lanka 

Vi syntes, at det var rigtig dejligt at have en chauffør med, der lærte os at kende, og som derfor kunne vise os ting, som vi gerne ville se. Han var altid frisk på at ændre planerne. Vi havde lejet hans service for hele turen. Ikke noget med, at det kun var til helt fastlagte punkter. Når vi var på tur, spiste vi sammen med chaufføren. Det ville han selvfølgelig gerne, fordi vi så betalte hans mad. Men samtidig betød det også, at vi lærte hinanden lidt bedre at kende.

Sidst men måske vigtigst af alt for os, var det rigtig dejligt for børnene at have en fast base i bilen, når vi hele tiden flyttede.

Vi finder vores flybilletter via MomondoReklamelink

Vi betalte ca. $60 om dagen for chauffør og en bil til 6 personer inkl. brændstof. Derudover skulle vi betale $10 om dagen, hvis der ikke var drivers accommodation, der hvor vi boede. Vi forhandlede kun en lille smule om prisen, men jeg tror egentlig godt, at man kan få en lidt bedre pris, hvis man er en god forhandler. Der findes en del chauffører, når man kigger rundt på nettet.

Tog

Transport_Sri_Lanka_Tog

Det er så flot at køre med toget på Sri Lanka! Det skal I virkelig unde jer selv. Der er toge mellem mange af byerne. Vi kørte fra Ella til Nuwara Eliya i the højlandet. Vi blev dybt betaget af det flotte, flotte landskab vi kørte igennem.

Læs også: Smuk togtur gennem det srilankanske te-højland og besøg på tefabrik

Der findes flere forskellige togselskaber, men de lejer sig ofte ind på de samme lokomotiver, og kører dermed samtidig. De billigste billetter køber man på stationen. Men de bedre klasser kan man, så vidt vi ved, ikke købe på stationen, så dem skal man købe på nettet. Vi købte gennem Rajadhani Express. Men ellers må man også kunne bede sin chauffør om at arrangere nogle billetter.

Tuk Tuk

Transport_Sri_Lanka_tuk_tuk

Når man er på Sri Lanka, så skal man selvfølgelig også opleve at køre i en tuk tuk. Tuk tuk’erne kan prajes overalt. Husk at aftale prisen ved turen begyndelse. Tuk tuk’en er bedst til kortere ture, men det er helt utroligt så mange personer og varer der kan være plads til i en tuk tuk 🙂

En tuk tuk er selvfølgelig ikke det sikreste at køre i, og vores chauffør sagde hele tiden til os, at dem måtte vi absolut ikke køre med, for det er altid dem, der ikke klarer sig igennem et sammenstød.
Men vi så som sagt kun én ulykke, hvilket vi faktisk syntes var ret utroligt, når man tænker på, hvor mange der hver dag kører i trafikken.


Leje bil

Man kan godt leje biler og selv køre på Sri Lanka. Men som sagt skal man virkelig have nogle stærke nerver som dansk bilist for at køre i den srilankanske trafik. Og samtidig kører de i venstre side.


Busser

Vi kan desværre ikke fortælle om at køre med busserne på Sri Lanka, for vi var aldrig ude at køre med de offentlige busser. De er billige, men har ry for at køre helt sindssygt, som jeg har beskrevet tidligere i dette indlæg. Men det kan selvfølgelig også være en oplevelse i sig selv…

Hvor lang tid tager det er køre rundt på Sri Lanka?

Trafikken kører meget langsomt på Sri Lanka. Hvis du vil beregne tidsforbrug på afstande på Sri Lanka, kan du ikke altid regne med Google maps’ tider. Regn hellere med, at I i snit kører 40 km/t overalt undtagen på den nye Expressway, der er nede sydpå. Her kan man køre noget hurtigere. Det er dog en betalingsvej.

Vi var på Sri Lanka i juli 2016

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.

*Disclaimer
Vi synes, at det er rigtig sjovt at arbejde på www.enfamiliederrejser.dk. Og vi hygger os med at dele vores families oplevelser, for vi synes, at det er dejligt at kunne hjælpe dig med inspiration til en fantastisk ferie. Derfor bruger vi også gerne rigtig meget tid på denne hjemmeside.

Men når det så er sagt, så ville det da også være dejligt, at tjene lidt på det arbejde og timer, vi ligger i hjemmesiden. Om ikke andet, så et bidrag til en ekstra ferie 🙂

Derfor har vi en affiliate aftale med Momondo og Booking.com,. Det betyder, at hvis du vælger at følge linket fra vores hjemmeside til deres, og gøre et køb hos dem, så modtager vi en lille provision. Men det koster ikke dig ekstra. På den måde hjælper du os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave endnu flere spændende blogindlæg her på siden. Og det takker vi selvfølgelig for 😉

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *