Sådan planlagde vi vores familie-rundrejse i Kroatien

Vi skal på ferie i Kroatien til sommer. Og vi glæder os!
Vi ville egentlig på en køreferie rundt i Balkan. Men jo mere jeg læste om Kroatien, jo mere tid havde jeg lyst til at bruge i Kroatien, for der lyder helt fantastisk. Og da farmor hørte, at vi ville komme forbi Kroatien, ville hun også med. Og så ville svoger og svigerinde og deres børn pludselig også med. Og til sidst blev det ikke til en rundrejse i Balkan, men en rundrejse i Kroatien.

Dette indlæg er ikke sponsoreret. Men der er reklamelinks i indlægget. Et reklamelink betyder, at hvis du vælger at klikke på linket og booke/ købe noget på den hjemmeside, så modtager vi en provision – uden at det koster dig noget. På den måde støtter du bloggen og hjælper os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave flere spændende blogindlæg. Reklamelinksne er markeret med *. Det er links til ting eller hjemmesider, som vi også selv bruger og gerne vil stå inden for. Der er selvfølgelig også helt almindelige links i indlægget, som ikke er reklamelinks.

Vi har ikke fået Cecillie til at blive lige så forelsket i tanken om Kroatien, som vi andre. Hun ville meget gerne have set noget mere af Balkan. Men hun glæder sig til at være sammen med hele familien. Og så må Kroatien jo bare vise sig fra sin bedste side og få hende overbevist også. Og resten af Balkan skal vi også nok nå en dag.

Det har dog taget lidt tid at planlægge denne ferie, af flere grunde:
1. Det er virkelig svært at vælge mellem, hvad man vil se og opleve i Kroatien. For der er så MANGE spændende ting og så MANGE lækre strande.
2. Der lidt langt mellem Danmark og Kroatien, og det gav en del muligheder for transporten.
3. Vi har lige en fest i DK i midten af ferien, som Dennis skal hjem til. Og et VM, som der også skulle planlægges rundt om – samtidig med, at vi mødes med de andre fra familien på noget af turen.

Men nu har vi fået planlagt en rigtig god ferie – synes vi selv. Læs med her, hvordan vi har planlagt vores ferie til Kroatien.

Hvordan kommer man til Kroatien?

Vi har været igennem mange muligheder for, hvordan vi skulle komme til Kroatien. Vi synes, at der er lige langt nok med bil. Især for børnene. Og vi kan huske, fra da vi var på køreferie til Frankrig, at det ærgrede os at bruge så lang tid på transport.

Læs også: Storbyferier med små børn i Frankrig og Italien

Biltog

Så da jeg opdagede biltoget fra Hamborg til Wien, syntes vi, at det var den mest oplagte løsning.
Desværre skulle vi lige have nogle detaljer på plads, før vi kunne bestille billetter. Og da vi så var klar, så var der udsolgt!!! Øv, øv, øv.

Køre selv hele vejen

Nu var gode råd dyre. Vi kunne selvfølgelig flyve dertil, og så leje en bil. Men da vi på dele af turen er 5 personer + al vore meget bagage, så skal vi have en forholdsvis stor bil. Og da vi samtidig skal være afsted i 21 dage, så ville det blive ret dyrt at leje sådan en bil, og samtidig skulle vi jo så også betale for flybilletter.

Til sidst meldte Dennis sig til at køre bilen til Kroatien. Han kan nemlig tage ferie en dag før mig. Så mens jeg bliver færdig med arbejdet, sætter han sig i bilen og kører afsted. Næste dag flyver drengene og jeg så til Zagreb, og mødes med Dennis der.

Og på hjemturen kører vi så alle sammen hjemad. Her har vi ikke planlagt nogen overnatning. Normalt når vi kører langt, vil vi gerne opleve noget undervejs. Men vi tænker lidt, at vi nok har oplevet så meget på ferien, at vi måske hellere bare vil hjem og have køreturen overstået.

Læs også om gode stop på køreturen gennem Europa

Længere nede skriver vi om de udgifter, vi forventer til at køre gennem Europa.

Fly til Kroatien

Cecillie flyver dog til og fra Kroatien. Hun kan nemlig ikke være med på hele ferien. Så hun flyver til Dubrovnik. Og hjem fra Pula. Der er rigtig mange lufthavne i Kroatien, og de er godt forbundet med Danmark. Det kan vi snakke med om, for vores rejseselskab kommer tilsammen til at bruge lufthavnene i både Zagreb, Dubrovnik, Split og Pula.
Vi har fundet vores flybilletter på Momondo, hvor vi var virkelig glade for deres “vælg selv” funktion, hvor man kan sammensætte sin billet selv, alt efter, hvad tid man gerne vil afsted.
Vi skulle jo have billetten til Zagreb til at passe med, hvornår Dennis kan nå frem, og hvornår vi gerne vil ankomme til den nationalpark, som vi skal overnatte i den første nat.

Læs også: Gode råd til at flyve med børn

Midt på ferien flyver Dennis hjem til en fest i Danmark. Og her skulle han gerne være mest muligt med på ferien. Men samtidig skulle han helst ikke tage det allersidste fly før festen. Så skulle der gå noget galt, er der stadig en mulighed for at komme hjem. Og her var Momondos planlægningsværktøj virkelig brugbart, til at få det hele til at hænge sammen.

Reklamelink

Ruten rundt i Kroatien

Da vi havde styr på transporten til Kroatien, skulle vi til at finde ud af, hvad vi ville se i Kroatien, så vi kunne lægge os fast på en rute. Vi kan nemlig godt lide at have tingene planlagt hjemmefra, så vi ikke skal bruge tid på planlægning undervejs.

Læs også At have børn med på en længere rundrejse

Efter rigtig MANGE diskussioner og googlinger er ruten blevet til:
Risnjak nationalpark her skal vi bo i en hytte i parken og spejde efter bjørne og ulve hele aftenen (hvis ellers børnene kan være stille nok til, at dyrene tør komme frem…)
Plitvice vandfaldene De skulle være helt fantastisk flotte. De er et af Kroatiens mest populære turistattraktioner og er et Unesco World Heritage Site
Øen Vis hvor vi overvejer at sejle til Den blå grotte og tage på en military tour, da det er gammelt jugoslavisk militær område. Men derudover har Vis nogle helt fantastiske strande, som vi også vil bruge tid på.
Piratbyen Omis hvor vi skal bo på en gammel mølle og måske prøve at lave traditionel mad sammen med dem. Og om aftenen skal vi ud og sejle, hvor vi “håber” at møde pirater 😉
Trebinje i Bosnien (faktisk skal vi overnatte på et agriturismo i Neum, men det er Trebinje vi vil opleve om dagen). Her vil vi gerne vandre til det østrigske Fort Strac og opleve den bosniske kaffekultur. Og måske også lige tage en dukkert i den offentlige pool midt i byen.
Elaphite øen Kolocep Det bliver desværre kun til en eftermiddagstur. Men der ser virkelig flot og afslappende ud, så vi må lige nå derud en tur.
Så flyver Dennis hjem til den omtalte fest, mens børnene og jeg tager til Cavtat og Cilipi. Her skal vi se Folklore show og ellers bare slappe af og måske tage i bade- og dinoland i Trebinje
Kotor i Montenegro Se den gamle by og sejle i bugten
Nu kommer Dennis tilbage sammen med Cecillie, farmor & Dennis’ bror + kæreste og deres børn.
Dubrovnik Se den gamle by
Brac hvor vi skal bo i Bol ved den ikoniske strand Zlanti Rat
Herfra siger vi farvel til de andre. Cecillie har vi heldigvis med videre
Krka national park hvor vi skal ud og bade i de flotte vandfald.
Rovinj i Istrien her skal vi bo på en campingplads med masser af pools, strandleg og afslapning efter en ret aktiv ferie. Men vi også lige en tur til arenaen/colosseum i Pula

De fleste af stederne er vi 2 overnatninger, 2 gange har vi 3 overnatninger og nogle enkelte steder kun én overnatning.
Det er godt nok et tætpakket ferie. Der er også lidt flere planlagte ting, end vi plejer. Men der er bare så meget i Kroatien, vi gerne vil opleve.
Men vi har selvfølgelig også sørget for pool og strand oftest muligt, så vi kan lege og slappe af, når vi kommer tilbage efter at have været på tur om dagen. For det skal jo også være en børneferie.

Læs her hvad vi rent faktisk oplevede på turen: Kroatien roadtrip med idyliske øer, flotte middelalderbyer & skønne strande

Der har været flere steder og oplevelser, vi har måtte fravælge. Man kan bestemt ikke nå at se alt i Kroatien på 21 dage. Der er alt for meget spændende i det land!
Og vi vil altså også nå at kunne bade og dase lidt (eller det vil især børnene og Dennis…jeg er jo ikke så god til at sidde stille i længere tid)

De ting vi har kigget rigtig meget på, men ikke fået ind i programmet er:
Øen Mljet som skulle være den grønneste ø i Kroatien, hvor vi gerne ville på cykeltur
Øen Hvar Der var vi for sent ude, så det var simpelthen ikke til at få en villa til 10 personer med pool, som var i nærheden af at være til at betale. Nu tager vi til Brac i stedet
Mostar i Bosnien med den historiske bro og marked

Det kunne også have været sjovt at se (hvis det lige havde passet ind):
Solnedgangsshowet “Sea Organ” i Zadar
Sværddans på Korcula
Der er også meget med riverrafting i Kroatien og nabolandene, for de har nogle virkelig flotte floder. Men der skal børnene lige være lidt større. Så det må blive når vi engang kommer til Bosnien og Serbien, hvor Tara canyon og flod ser virkelig flot ud.

Transport i Kroatien

Bil og bus

Vi har jo bil med, og skal derfor ikke leje bil. Men rigtig mange flyver til Kroatien og lejer bil i landet. Enten for et par dage eller til hele opholdet.

Når vi lejer bil, finder vi ofte bilen gennem HolidayCars Reklamelink*

Svoger og hans familie flyver dertil og skal også bruge noget transport undervejs. Derfor har vi også undersøgt busser mellem Dubrovnik og Split. Og der er mange at vælge i mellem. Så det kan sagtens lade sig gøre.

Færger

Men da vi skal fra Dubrovnik til en ø, sejler svoger og familien blot rundt. Kroatien består virkelig af mange øer. Og er derfor ret godt forbundet med færger på kryds og tværs.
En del af vores transport bliver også til vands. Her er det faktisk en ulempe, at vi har bil med. For der er en del øer og store byer, der har katamaranfærger tilknyttet, hvor du kun kan komme med som gående.
Alle steder har også bilfærger, men de sejler slet ikke så ofte som katamaranerne. Og ikke over lige så lange afstande. F.eks. kan du sejle med katamaran fra Dubrovnik til Hvar og Brac. Men har man bil med, skal man køre til Split og kan så sejle med bilfærgen til Hvar og Brac derfra.

Selskabet Jadrolinija står for sejladsen i Kroatien (jeg skal ikke kunne sige, om der også er andre små færger, som vi bare ikke er stødt på). Vi har brugt Jadrolinija’s side rigtig meget i planlægningen.
Man kan godt købe billetter til en bestemt dag til en bilfærge. Men når du så booker billetter, får du denne besked:

Så vi er lidt spændt på, om vi kommer med de færger, vi har tænkt os. Især fordi der står i alle guidebøger og på rejseblogs, at der er rigtig travlt på færgerne i højsæsonen. Og at man skal komme i god tid, for at få en plads. Så gad vide, hvor meget af vores ferie, vi skal bruge på at holde i kø til en færge…

Man kan selvfølgelig også vælge luksus måden. Der er rigtig mange, der gerne vil leje dig en speedbåd eller sejlbåd.

Overnatninger

Vi har booket alle vores overnatninger hjemmefra. Som altid vil vi meget gerne have et helt hus/lejlighed, så vi har plads at være på og lege på. Vi vil også gerne have køkken, så vi kan lave mad hvis vi har lyst. Men nu hvor drengene er 6 og 7 år, og vi ikke skal til et land med meget fremmed mad, har det ikke været så vigtigt for os, som det plejer. Det er faktisk mest til morgenmaden, hvor vi godt kan lide, at stå stille og roligt op i eget tempo, og spise i når vi vil – måske i flere hold.
Til gengæld er vi gået meget efter at have pool på vores overnatninger. Oplevelsesture er så meget sjovere for børnene, hvis de starter dagen med en morgendukkert og kan se frem til at komme i poolen, når vi kommer hjem. Dog ved vi udmærket godt, at børnene vil vælge poolen frem for stranden, hvis de får valget. Så på øerne Vis og Brac har vi bevidst fravalgt pool (de var nu også meget dyre at få med i overnatninger på øerne). Så bliver det nemmere at få børnene til at ville på stranden.

Rigtig mange af dem har vi booket gennem Booking.com, som vi plejer. En af fordelene ved Booking.com er, at jeg kan bare booke det, når jeg forelsker mig i et sted. Og når så Dennis har tid til at se det, kan vi afbestille det gratis, hvis det ikke lige er det, han havde lyst til.
Booking.com har også lejligheder og huse, som vi gerne vil have.


Booking.com

Reklamelink

Vi har også booket et par stykker gennem Airbnb, som vi også plejer. Derudover kiggede vi meget på at booke gennem øernes egne hjemmesider. Det var mest et tilfælde, at vi lige fandt noget på Booking.com i stedet.

Men for hver ø, kan du blot putte “info.org” bag øens navn, og så kommer du ind på en hjemmeside med gode informationer om de forskellige byer, strande o.s.v. på øen. Og der kan man også booke overnatning igennem. Men vi gjorde det som sagt ikke. Se f.eks. information om Vis her.

Vi har også booket en enkelt overnatning direkte hos stedet. Der skulle man så betale noget af beløbet forud via en bankoverførsel. Det var lidt besværligt. Men det kunne jo sagtens lade sig gøre.

Vi havde problemer med at finde en hel villa til 10 personer, helst med pool og som er til at betale. Der skal man vist være tidligere ude end i april. Men det lykkedes os til sidst.

Ting vi har købt til turen hjemmefra

Guidebog: Som altid, når vi skal på en længere rejse, har vi købt Lonely Planet* (Reklamelink)

Badesko: Langt de fleste strande i Kroatien er stenstrande. Så det er meget vigtigt at have nogle badesko med. Ikke sådan nogle H2O tøfler, men sådan nogle, som sidder fast på fødderne.
Når det er sæson for badeferier, vil du kunne finde sådanne sko i det fleste større supermarkeder og i skobutikker. Men uden for sæsonen kan det være lidt sværere. Så kan du bedre finde dem på nettet. F.eks. her: Badesko.

Vignetter: Vælger du at køre til Kroatien, skal du betale afgifter til de forskellige lande du kører igennem. Det er ofte igennem vignetter, som kan købes hjemmefra. Det beskriver vi nærmere nedenfor.

Det Grønne Forsikringskort til bilen: Hvis I kører i jeres egen bil og skal til Bosnien eller Montenegro, skal I huske at have det Grønne Forsikringskort med. Ellers skal I betale for forsikring af bilen, når I kører ind (eller ud) af landene. Kortet kan ikke sendes per mail, så husk at være ude i god tid, så jeres forsikringsselskab kan sende det til jer med den gode gammeldags post. I skal i øvrigt også ofte vise registreringsattesten på bilen ved grænserne.

Udgifter til kørsel gennem Europa

Der er selvfølgelig den helt oplagte udgift til benzin. Og derudover regner vi også med at skulle bruge en overnatning.

Vignetter og miljømærker

Hjemmefra har vi købt vignetter igennem FDM.
Vi vil køre gennem Tyskland, Østrig og Slovenien, og til alle 3 lande, skal der købes vignetter/miljømærker. Vi har selvfølgelig købt dem, der tidsmæssigt passer bedst til vores rejse. Men der er forskellige valgmuligheder. Vi har købt:

Miljømærke til Tyskland: 150 kr. Det gælder til hele bilens levetid
Vignette til Østrig: 68 kr. Det gælder kun i 10 dage, så vi måtte købe én til udturen og én til hjemturen
Vignette til Slovenien: 235 kr. for en måned.

Afgifter

I Kroatien er der afgifter på motorvejene, alt efter hvor mange kilometer, du kører på vejene.

Desuden er der afgifter på nogle tunneler gennem Østrig. Men vi kender ikke prisen på dem.

Vi skal til Kroatien i juli 2018

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Pinterest. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *