Gensyn med barndommens julekalendere på Frederiksborg Slot

Frederiksborg_Slot3

På Frederiksborg Slot har de her i december en udstilling i samarbejde med DR, hvor de udstiller kostumer og remedier fra nogle af deres julekalendere. Det måtte vi se.

Eller det var vel nok mest mig, der gerne ville se det. For julekalenderne var mest fra min barndom. Så børnene kendte ikke så mange af dem.
Frederiksborg_Slot_Nissebanden2

Vi startede ud med at blive mødt af Nissebanden. Hvilket var rigtig godt, for den er jo blevet sendt inden for de sidste par år i fjernsynet, så dem kendte børnene.

Læs også: Nisseland – en hel verden fuld af mekaniske nisser

Så nu har børnene prøvet at “spise” risengrød ved spisebordet fra Nissebanden 1, hvor grøden kan snurres rundt inde på midten.

Frederiksborg_Slot_Nissebanden1

Lige ved siden af var der en udstilling med Jullerup Færgeby. Hjemmefra havde vi set et par afsnit af Jullerup Færgeby, så børnene kendte til mere end én af de udstillede julekalender.

Anton’s bukser blev nærstuderet for, om de var revnet.

Der var en hel afdeling med ulandskalendere fra 1962 til i dag. Det var også virkelig hyggeligt at se. Men jeg må indrømme, at jeg overhovedet ikke kunne huske nogen af dem, fra min egen barndom. Dem jeg kunne genkende, var dem drengene har haft de sidste par år….

Frederiksborg_Slot_Ulandskalender2

Vi fik udleveret et opgaveark med små opgaver omkring udstillingen, som drengene syntes, var ret sjove. Der var ikke så mange opgaver, men dem der var, var fine. 

Samtidig kunne vi se på listen, hvor juleudstillingerne var henne på slottet. Og vi havde aftalt, at vi ikke skulle se så meget slot. Vi var kommet for at jule.

Læs også: Jul som i gamle dage – i børnehøjde med nisser, spilopper og grød

Men der var Frederiksborg Slot lidt snedigere end os. For de havde skjult Nissefar i en af stuerne, et eller andet sted på slottet. Så jeg fik alligevel mulighed for at se hele slottet, mens vi ledte efter Nissefar :-). 

Andre udstillinger på Frederiksborg Slot

Frederiksborg Slot er et rigtig fint slot. Desværre ligger det lidt langt fra de meget kendte slotte i København. Derfor er der ikke så mange, der kommer “helt” til Nordsjælland for at se det. Og det er synd. For det er et fint slot. Og barokhaven er absolut også et besøg værd.

Læs også: Nordsjælland – som jeg elsker det

Frederiksborg Slot har små, hyggelige spidsfindigheder rundt omkring. F.eks. var børnene ret vilde med elevatorstolen, der har fragtet kongen mellem etagerne. Og jeg blev betaget af udsmykningen i loftet, hvor  man har lavet figurer af kronvildt, og så sat rigtig gevirer på.

Frederiksborg_Slot

På vores tur rundt på slottet, blev vi også overrasket over en virkelig flot udstilling i Riddersalen. Udstillingen er over Kronprins Frederiks liv. Fra fødsel og barnedåb, over motorcykler og hundeslæder fra Sirius for så at ende med en rigtig flot pavillon, der viser effekter og billeder fra Frederik og Marys bryllup. Bl.a. er deres bryllupstøj udstillet. 

Det var nok mig, der fik mest ud af det. Men der var lavet så tilpas mange børnevenlige ting, at børnene også syntes, at det var sjovt. Mikkel på 6 år hyggede sig meget med det. Benjamin på næsten 8 år var ikke helt så imponeret, da vi begyndte at gå for meget væk fra juletingene og opgaverne. Så var det alligevel lidt for meget et “gammelt, stillestående” slot. 
Alt i alt havde vi 2 hyggelige jule- og udforsknings-timer på Frederiksborg.

Lidt gode informationer om Frederiksborg Slot

  • Frederiksborg Slot ligger i centrum af Hillerød
  • Det nationalhistoriske museum holder til på Frederiksborg Slot og laver skiftede – oftest børnevenlige – udstillinger
  • Vi betalte 75 kr. for en voksen og 20 kr. pr. barn mellem 6-15 år.
  • Du kan se de aktuelle priser, åbningstider og udstillinger på Frederiksborg Slots hjemmeside

Vi var på Frederiksborg Slot i december 2018.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg. Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *