Jul som i gamle dage – i børnehøjde med nisser, spilopper og grød

Vi har skudt julen igang med en tur til Den Gamle By i Århus. Her var al den julehygge vi kunne ønske os; Nisser der fortalte julehistorier, vi legede nisser, der kiggede ind i stuerne gennem malerier, vi spiste risengrød af et stort fad som Nissebanden, der var julemarked på torvet og selvfølgelig et kæmpe stort juletræ med gammeldags julepynt.

 

Hestevognstur rundt i Den Julede By

Hestevognstur i Den Gamle By i Århus

Vi startede turen med at kigge ind i et par af de huse, som der jo altid er i Den Gamle By. Men nu var de pyntet op til anledningen. Husene var “bemandet” med beboere. Det skabte virkelig en god stemning at se husene levende. Det var helt som at være med i Jul i Gammelby. Men børnene var nu ikke helt så fascinerede, som vi voksne.

Så vi hoppede på en hestevognstur byen rundt. Så kunne børnene slappe lidt af i benene, og de kunne samtidig få sig et overblik over, hvad vi ville komme til at opleve. På den måde blev det meget mere overskueligt for dem.
Og det virkede – det lettede stemningen meget hos børnene. Især fordi Benjamin havde fået øje på en bod, der solgte pølser. Han var vist sulten.

Så vi satte kurs mod Torvet, hvor pølseboden var. Undervejs fik vi dog set et par huse mere og vi var også (meget hurtigt) inde i et par butikker.

Ildshow med vild ild jonglering og masser af andet gøgl

Ildshow i Den Gamle By i Århus

Da vi stod og købte pølser, startede det store ildshow, som der er på torvet i weekenderne i december. Så børnene og Birgit (vi var nemlig afsted sammen med en veninde), løb over til showet, mens jeg fik betalt for pølserne.
Jeg fandt de andre, trods mange mennesker, og fik langet et pølse over til Benjamin. Og så startede showet ellers.
Selvom der var mange mennesker, så var det nu alligevel til at se. Det var virkelig et gøglershow. Med flotte ild øvelser, lidt akrobatik og (lidt platte) jokes. Børnene elskede det. De råbte med, når de blev bedt om det, og var virkelig opslugte af det.

Det var et fint show. Men man blev godt nok også kold af at stå stille og se det. Selvom jeg syntes, at vi var godt klædt på. Og selvom vi stod tæt ved et fad med glødende kul, til at få varmen ved.

Nissehistorier og risengrød på fad

Nissehistorier i Den Gamle By i Århus

Så gik vi ind i Møntmestergården, hvor vi ville besøge nisserne. Vi havde læst om det, men havde lidt svært ved at finde det, for der var ikke så mange skilte til det. Men man går ind på “bagsiden” af huset. Altså væk fra Torvet.

Her var virkelig hyggeligt. Der var selvfølgelig ikke elektrisk lys i den tid, hvor Møntmestergården blev lavet. Så der var kun oplysning med stearinlys.
Inde i salen sad Gammel Nis og fortalte historier om nisserne i Den Gamle By. Det var nogle vilde historier, hvor man skulle slå nisserne, for at få dem til at holde op med at grine eller græde.
Børnene sad på “troldetæpper” rundt om Gammel Nis og slugte historierne råt.
Bagefter skrev de deres ønskelister og gav til Gammel Nis.

Risengrød i fælles fad i Den Gamle By i Århus

I lokalet ved siden spiste vi risengrød sammen med nisserne. Vi købte os et 4-personers fad og spiste sammen på ægte Nissebande manér. Det var børnene vilde med. Selvom det var lidt svært, at vi ville have forskellige mængder kanel…

Jul’umhej huset, hvor børnene selv kan lege nisse

Vi havde egentlig ikke læst så meget om Jul’umhej huset, men da vi kom forbi, gik vi ind. Og det var et af det bedste sted, hvis du spørger børnene. Her var der nemlig masser af plads til leg.

Først kom vi op på loftet. Det var fint pyntet op til jul, for her bor nisserne. Og børnene opdagede nogle små huller i gulvet, hvor man kunne kigge ned i stuerne hos “herskaberne”.
Ved siden af var der et legerum, som var til lidt mindre børn.

Så gik vi nedenunder i gangen – men hov, man kunne gå ind i garderobeskabet… Her stod elgen, som gerne ville være et rensdyr…hm, det var måske lidt anderledes.
Men der var også nogle huller i væggen, med skamler under, som man tydeligvis skulle op og kigge ud af. Gennem disse huller kunne man se ind i en stue med det flotteste juletræ.

Julelegeplads i Den Gamle By i Århus
Læg mærke til de “tomme” øjne i malerierne, hvor “nisserne” sniger sig til at kigge ind i stuen.

Da vi senere kom ind i “stuen”, kunne vi se, at hullerne vi havde kigget igennem, var øjne i malerier. Præcis som man kender det fra julehistorier, hvor nisserne står og kigger ind i stuerne gennem malerierne.

Man kunne også åbne panelerne i væggen, så man kunne snige sig ind i stuen. Børnene havde en fest med at lege rundt her.

Man træder virkelig tilbage i tiden i Bageren og Købmandsgården

Vi besøgte også bageren i Algade, som solgte kager, bagt efter opskrifter fra før 1900. Gåsen stod klar ude i selve bageriet. For det var jo sådan, man fik lavet sin julegås i gamle dage.
Det er virkelig som at træde ind i en anden tid, når man kommer ind i en af disse butikker.
Der var efterhånden kun en halv time til lukketid, så vi havde hele bageriet for os selv.

Købmanden i Den Gamle By i Århus

Bagefter gik vi i Købmandsgården. Her var der pyntet op som i Peters Jul. Og der var selvfølgelig også bemanding på. Købmanden fortalte om, hvordan det var at gå til købmanden i gamle dage. Det var nærmest en heldagsoplevelse. For det var her, man selv solgte sine afgrøder, snakkede med de andre i byen og fik hjælp til uafklarede problemer og spørgsmål.

Nu var vi nu også ved at være trætte. Det var begyndt at regne og Den Gamle By skulle alligevel til at lukke snart. Så vi takkede pænt af for dagen.

Dog gik vi lige forbi apoteket på udvejen. Den Gamle By har været så smart at de har installeret skærme, så man kan se husene “i live”, selv uden bemanding. Her på apoteket kunne man lære, hvilke medikamenter, der kunne hjælpe, hvis man fortalte apotekeren, hvor man havde ondt. Det syntes børnene var vældigt sjovt. Og det er der jo hele året – om det er lav- eller højsæson.

Apoteket i Den Gamle By i Århus

 

Lidt ekstra informationer

  • Man kunne få udleveret en juleskattejagt til børnene ved billetkøbet. Men vi kom først kl. 15, og havde dermed ikke så god tid, så det sprang vi over.
  • Vi kom først kl. 15. Det betød at vi kun havde 3 timer der. Vi voksne kunne sagtens have brugt mere tid der. Men børnene var ved at have oplevet nok, da vi gik, så det passede fint. Fordi vi kom så sent, oplevede vi, at der var god plads – i hvert fald den sidste time til halvanden, for der var mange gået hjem. Til gengæld var der meget mørkt. Det er lig med julehygge for os, men der var så mørkt, at det til tider var svært at finde rundt. Vi kan godt forstå ideen med, at der ikke er elektricitet til at lyse op. Men man kunne godt sætte nogle flere fakler eller gadelygter med stearinlys. Det ville give prikken over i’et.
  • Den gamle by er brostensbelagt. Så den er ikke et sted for barnevogne. Det erfarede vi, da Benjamin var omkring et halvt år. Han lå og gylpede hele tiden i barnevognen af alt det rasleri over brostenene. Så han måtte i bæresele og på armen i stedet.
  • Hestevognen kostede 40 kr for voksne og 30 kr for børn.
  • Vi havde ingen problemer med, at vi ikke havde kontanter. Og skulle man møde en bod, der ikke har Mobilpay eller Dankort, så er der også mulighed for at hæve penge inde i “Byen”.

Vi var der i november 2017

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *