Billig, frysetørret mad – guide til at lave frysetørret mad selv

Frysetoerret_mad_udvalgt

Da vi skulle til Grønland, havde vi 2 overnatninger, som vi gerne ville have frysetørret mad med til. Men da vi var 4 personer, ville det betyde, at vi skulle købe 8 pakker, og jeg synes altså, at frysetørret mad er lidt dyrt, når man skal købe så mange.
Så jeg googlede lidt rundt og fandt ud af, at man sagtens selv kan lave frysetørret mad. Så det prøvede jeg. Og det var faktisk virkelig nemt.
Dette indlæg er ikke sponsoreret. Men der er reklamelinks i indlægget. Et reklamelink betyder, at hvis du vælger at klikke på linket og booke/ købe noget på den hjemmeside, så modtager vi en provision – uden at det koster dig noget. På den måde støtter du bloggen og hjælper os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave flere spændende blogindlæg. Reklamelinksne er markeret med *. Det er links til ting eller hjemmesider, som vi også selv bruger og gerne vil stå inden for.

Opdatering 29/8-20: Jeg er blevet rettet…det er jo selvfølgelig overhovedet ikke frysetørret mad jeg skriver om. Men derimod dehydreret mad.
Kender du det, når man har en vane…og har været vant til at købe fabrikkernes frysetørrede mad. Da jeg så selv går i gang med dehydrerer maden, så tænker jeg stadig frysetørret mad af ren vane …sorry 😉
Jeg håber, at vejledningen nedenfor stadig giver mening alligevel.

Vi skulle have én overnatning i en hytte, hvor der ikke var noget komfur. Og vi vidste ikke, om vi måtte tænde Trangia’en ved hytten. Men vi vidste, at der ville være en el-kedel. Derfor var det oplagt at have frysetørret mad med dertil.

Frysetoerret_mad_4

Én anden nat skulle vi sove i telt og lave mad på Trangia. Der var det også dejligt nemt med frysetørret mad.

Det er første gang jeg har fået lokket hele familien med til sådanne friluftsaktiviteter. Så jeg ville meget gerne have, at det blev godt.
Så da jeg faldt over Knorrs Pasta Snack Pot, købte jeg nogle af dem. De er som cup nudles, blot med pasta. Der er ikke kød i, men jeg tænkte, at de nok var fyldt med masser af smag.
Nogle af dem var pasta med tomatsovs.

Frysetoerret_mad_6

Så da jeg skulle lave det frysetørrede kød, ristede jeg noget hakket oksekød og puttede lidt krydderier i det. Så kunne vi blande det i de der Snack Pots i hytten, og dermed have en god gang spaghetti kødsauce.

Nu hvor jeg har prøvet at lave frysetørret mad selv, ville jeg godt turde at prøve at lave rigtig kødsauce til frysetørret mad, frem for denne mellemting. Men det var altså en meget rar støtte, her første gang.

Læs også: De første indtryk af Grønland – WOW!!!

Til teltturen ristede jeg hakket oksekød med krydderier samt frosne majs og ærter. Ude i teltet kogte jeg det op sammen med ris, så det blev til en fin risret. Noget børnene er helt vilde med.

Hvordan laver man selv frysetørret mad?

Det er virkelig simpelt at lave dehydreret mad.

Frysetoerret_mad_1

Friskt

Frysetoerret_mad_2

Dehydreret mad

Læs også: I telt i Grønland – en smuk og billig overnatning

  1. Først skal du stege kødet, som du normalt ville gøre det. Og gerne lidt mere. For dehydreringen (som også frysetørringen) handler om at få alt vand ud af kødet og grøntsagerne. Jeg brugte også lidt ekstra krydderier, for jeg tænkte, at noget af smagen da må forsvinde i processen. Og det var ikke overkrydret, da vi spiste det.
  2. Nu skal du at veje maden.
  3. Derefter lægger du det ud over en bageplade. Det skal ligge i et så tyndt lag som muligt.
  4. Så skal det i ovnen på 70 grader (varmluft). Det tog omkring 12 timer for al vandet at fordampe. Men det kan vist variere en del, alt efter hvad mad det er, hvor meget vand du har fået stegt ud og hvor tykt et lag, det ligger i, i ovnen.
  5. Vend gerne rundt i maden en gang imellem, mens det er i ovnen.
  6. Når alt vandet er fordampet, skal du igen veje maden, og regne ud, hvor meget vand, der er fordampet. Det er den mængde vand, du skal bruge, når du skal tilberede maden igen.
  7. Derefter kan du bare opbevare det i en pose (det behøver ikke komme i køleskab eller noget). Hvis der går rigtig lang tid, før du skal bruge det, kan du også lægge det i fryseren.
  8. Når du skal bruge maden, skal du hælde kogende vand henover det. Så vil maden optage vandet og igen blive som det var før. Du skal i princippet bruge den mængde vand, som du tidligere har målt fordampede. Men jeg tror nu, at jeg endte med at bruge lidt mere. Jeg målte ikke så præcist.

Jeg troede ikke helt på, at det ville lykkes. Men det hele gik fint.
Det var både nemt at få vandet til at fordampe. Og det var nemt at gøre det spiseligt igen. Begge middage var et hit hos os.
Så jeg tror bestemt ikke, at det bliver sidste gang, vi gør det.

Synes du alligevel, at det lyder for besværligt at lave maden selv, kan du finde et stort udvalg hos Friluftsland*
Så kan det jo også være, at du er heldig at finde frysetørret mad på tilbud der 😉

Vi var i Grønland i juli 2019, og børnene var 7 og 8 år.
Du kan læse om hele vores tur her: Ferie med børn i den smukke Grønlandske sommer

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Instagram og Facebook. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Pinterest profil.
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Josephine Thalmann

    Det er dehydreret mad I har fået lavét her, frysetørret mad bliver fremstillet i det, det udsætte for en relativ lav temperatur:)

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *