De første indtryk af Grønland – WOW!!!

Foerste_Doegn_Ilulissat

Vi plejer altid at beskrive vores første døgn i et nyt land, for der har man alle sanser åbne for nye og overraskende oplevelser.
Her i Grønland var det lidt anderledes. For jeg har boet der i 2,5 år, for 20 år siden. Så jeg havde allerede nogle helt klare forventninger til, hvad vi ville komme til at se og opleve.

Men selv med de bedste minder, blev jeg alligevel overrasket og benovet over, hvor flot og fantastisk natur, der er i Grønland. Og Dennis blev vild med Grønland allerede den første dag, vi var der. 

Dennis har aldrig været i Grønland om sommeren og børnene har overhovedet ikke været i Grønland før.
Så tingene var fuldstændigt nye for dem.

Priserne på varer i Grønland

Da vi havde et par timers mellemlanding i Kangerlussuaq, var vi en tur i byens supermarked. Her skulle vi selvfølgelig lige se de vilde priser, der er på de nordlige egne…

Foerste_Doegn_Indkoeb

Det var jo faktisk, som jeg havde forventet det. Det overraskende var lidt, at frugten slet ikke var så dyr som forventet. F.eks. kostede en banan 2,5 kr. Men det er nok fordi, at Butikken (som supermarkedet hed, da jeg boede der), nu er en Pisiffik som Grønland hjemmestyre er med til at støtte, så alle – også i bygderne – kan have råd til at købe almindelige dagligdags ting.

Flyvning i Grønland er SÅ smukt!

Jeg har altid elsket indflyvningen til Kangerlussuaq, ind over fjorden og fjeldene, når man kommer med Danmarksflyveren. Den er flot – og så var det jo nok også følelsen af at komme hjem, der fyldte meget for mig.

Men nu prøvede vi så at flyve videre fra Kangerlussuaq til Ilulissat. Det er virkelig også en oplevelse.
For det første er det i en Dash 8, altså en propelflyver med kun 30-40 sæder. Det er noget mere intimt og larmende, end de større fly vi er vant til at flyve i.

Men samtidig var det også en virkelig flot tur.

Foerste_Doegn_flyvning_1

Først fløj vi over landskabet tæt på Kangerlussuaq. Det er smukke grønne fjelde og blå søer overalt. Og i baggrunden kan man se indlandsisen.
Så kommer der nogle enkelte, små isbjerge. Og til sidst ser man de majestætisk, store isbjerge, der kommer ud af isfjorden – wow!

Foerste_Doegn_flyvning_2

Grønlands luftværn – myggene

Helt som forventet, blev vi overfaldet af myg, da vi trådte ud af lufthavnen i Ilulissat. Grønland har MANGE myg om sommeren. De går under øgenavnet “Grønlands luftværn”. Det er virkelig en plage, der kan lægge noget af en dæmper på de fleste ture i naturen. 

Læs også: Bøger for børn og voksne om Grønland

Men vi var forberedte på det, og havde alverdens myggespray, myggenet m.v. med.
Så det overraskende blev faktisk, hvor lidt vi blev generet af myg på ferien – fantastisk!
Dermed ikke sagt, at vi aldrig blev nødt til at bruge myggespray. Men vi kom kun hjem med få myggestik. 

Det var vist nok, fordi det havde været rigtig varmt i foråret, og det havde ikke været gunstigt for myggene.

Ilulissat – en farverig Grønlandsk by

Foerste_Doegn_Ilulissat

Husene i Ilulissat er meget farverige (som i resten af Grønland). Det er ret charmerende, når man går rundt i byen.
Byen er bygget hen over klipperne. Rundt omkring er der lavet træ gangbroer – mest bestående af trapper.  

På en café mødte vi for første gang de små buttede flasker som Grønland bruger til sodavand og øl. Grønland har sit eget tapperi, der bruger sine egne flasker, der ikke ligner de sædvanlige sodavandsflasker. Det betyder også, at det kun er den slags sodavand, som tapperiet laver, som du møder rundt omkring i Grønland. Det vil sige Coca Cola, Squash, Faxe Kondi og nogle røde sodavand (det er lige dem, jeg kan huske, der er vist flere).
Det overraskende for mig var, at der var Coca Cola. Da jeg boede der, havde de kun Jolly Cola. Så det syntes jeg var noget af et fremskridt.

Foerste_Doegn_flasker

Når ting er på tilbud i en grønlandsk supermarked….så er det fordi de er ved at udløbe

Senere på dagen var vi ud at handle ind til aftensmaden i Ilulissat. Vi ville lave spaghetti kødsauce. Kødet var egentlig ikke så dyrt – vist 40 kr, som jeg lige husker det, for en pakke hk. oksekød. Til gengæld syntes vi, at det var lige i overkanten at skulle købe en hel pose løg for 20 kr, når vi kun skulle bruge ét. Så det blev sparet væk. 

Og så fik jeg genopfrisket at når ting er på tilbud i et grønlandsk supermarked, så er det fordi det er udløbet (eller lige ved).
Vi købte revet ost til kun 10 kr. for en pakke. Det syntes vi var meget billigt. Da vi kom hjem, erfarede vi, at det var udløbet 4 dage før. Men det kunne man jo overhovedet ikke smage på det, så det var intet problem.

Er der sommer i Grønland???

Før vi rejste, var jeg blevet mødt af mange kommentarer som “skal I så ud på hundeslæde” eller “husk flyverdragterne til børnene”. Folk regner vist med, at det er det samme klima hele året rundt i Grønland. Men det er det altså ikke!

Der er slet ikke sne om sommeren. Måske helt oppe nordpå. Men i hvert fald ikke, de steder vi skulle være.

Dennis havde grinet af mig, da jeg pakkede short til børnene og jeg. Men han blev da selv glad for, at han havde sine trekking bukser med, hvor benene kunne lynes af.
Det var faktisk den ting, som overraskede Dennis allermest ved Grønland; vejret.

Grønland viste sig også fra sin allerbedste side, med strålende sol og god varme. Den ene dag havde vi 18 grader. Og fra en skyfri himmel, med en rimelig lav sol, føles det altså dejligt varmt.

Vores overnatning den første nat havde den vildeste terrasse. Her sad Dennis i bagende sol med et glas rødvin og betragtede isbjergene flyde forbi, mens han kunne høre en hval blåste tæt på (det lykkedes os desværre ikke at få øje på den). Så var han allerede forelsket i Grønland.

Foerste_Doegn_Terrassen

Vi havde selvfølgelig tøj med til alt. Når vi skulle ud og sejle mellem isbjergene var vi glade for vores vinterjakker, støvler, huer og handsker. Det var stadig høj sol, men ude på vandet, omgivet af isbjerge kan vinden hurtig blive kold.
Men som sagt, var det mest sommervejret vi oplevede!

Der er lyst hele døgnet

Og så var der selvfølgelig midnatssolen. Godt nok er vi vant til de lyse nætter i Danmark. Men det er stadig anderledes, når der er lyst døgnet rundt. Børnene havde meget svært ved, om det var morgen, når de vågnede…og det hjalp jo ikke noget, at vi samtidig havde jetlag.

Men når alt det er glemt, så er det godt nok også flot, med alle de rødlige farver, der lige præcis nåede at komme omkring midnat.

Isbjergene!!!

Næste morgen tog vi ud at sejle mellem isbjergene. Her blev vi overraskede over, hvor smukke og kollo-enorme sådan nogle isbjerge kan være.

Jeg boede i Kangerlussuaq, da jeg boede i Grønland. Så for mig er Grønlands skønne natur lig med smukke grønne fjelde og blå søer – præcis som en børnetegning. Og selvom jeg har været i Ilulissat, så havde jeg glemt, hvor imponerende isbjergene er.

Foerste_Doegn_Isbjerg

Når vi sejlede forbi en hel mur af et isbjerg mente vi, at det måtte være indlandsisen. Men vi kunne jo godt se på kortet, at indlandsisen gik overhovedet ikke helt her ud.
Skipper fortalte os, at det var isbjerge der var stødt på grund. Og i øvrigt var der 250 meter dybt – så ud over alt det is, vi kunne se over vandet, var der lige 250 meter is mere nedenunder…. Og disse kæmpe store isterninger vender jo også rundt fra tid til anden – det er simpelthen imponerende, hvad naturen kan!

Samtidig vi blev fascinerede over, hvor imponerende det er, at se majestætiske, store hvaler svømme forbi, tæt på én.

Og heldigvis var det en oplevelse vi fik igen og igen igennem ferien – hvor vilde og mange gode naturoplevelser Grønland har!
Vi havde et meget oplevelsesrigt først døgn. Og det blev hele ferien også!

Vi var i Grønland i juli 2019 og børnene var 7 og 8 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Join the Conversation

2 Comments

    1. Har du fået kigget på flybilletter i weekenden 😉
      Det er virkelig et dejligt land. Jeg synes helt sikkert at du skal tage af sted!

      Ja, det er meget nemmere, når tingene simpelthen hed hotellet, restauranten, butikken o.s.v Men hvorfor også kalde det andet, når der kun var én af hver slags 😉 Nu hvor der er begyndt at komme flere af samme slags, bliver man jo nødt til at finde på navne for at skille sig ud…

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *