Kullen / Kullaberg – en oplevelse for alle

Kullen, eller Kullaberg, som det hedder på svensk, er et flot naturreservat med klippelandskab og skov. Det højeste punkt ligger 187 m over havet, med dertilhørende flotte udsigt. Men det så vi nu ikke så meget til, for disen lå så lavt, at da vi stod ude på spidsen, hvorfra man kunne kigge til flere sider, kunne vi ikke engang vurdere om vandet lå til den ene eller den anden side. Ikke før vi gik helt ud til en af kanterne af klippen og kiggede ned.

På denne spids ligger Kullens fyr fra år 1900. Fyrets historie er interessant, fordi det er 1 af de 3 første fyrtårn der blev lavet i Danmark for at afmærke en sø-rute. Disse 3 fyrtårn (ved Skagen, Anholt og Kullen), blev beordret af kong Frederik 2., d. 8/6 1560.

Ude på spidsen så vi også en re-produktion af et af disse første fyr, hvor man selvfølgelig brugte levende ild. Det var sjovt at se.

Vi så et reklame skilt om, at man kan sejle ud og se ”tumlare” (på svensk) eller marsvin, som vi kender det på dansk. Altså små hvaler på omkring 150 cm. Man skulle også kunne se dem med en kikkert fra spidsen på gode dage. Men som sagt var vi der en diset marts-dag, så vi så ikke meget til dem.

Vi gik en hyggelig tur rundt på en afmærket sti i skoven og ud til kysten.

Der var også skilte til grotter, og sådan en måtte vi jo ned til. Vi havde nu lidt problemer med at finde grotten for skiltningen var ikke helt god, da vi forlod stigen. Men det lykkedes til sidst. Jeg blev sat på noget af en prøve med at klatre ned af de klipper. Der var jo ikke ligefrem stier, så vi måtte prøve på bedste vist at finde de rigtige sten at træde på, uden at glide ned. Men jeg kom både ned og op. Og var ret stolt bagefter 🙂

Der findes flere hjemmesider om Kullaberg (hvis man altså kan svensk). Det sidste link er til en brochure om grotterne.

Kullens Fyr

Grotterne

Hvis vi havde haft børnene med, var vi absolut ikke gået ned til grotterne. Men ellers er Kullen et fint sted, hvor jeg er sikker på, at børnene kunne have haft det sjovt med at lege bjergbestigere.

Hvis du vil læse om vores overnatning i Arild ved Kullen, så kig her Overnatning ved Kullen

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *