En gratis dag som turist i København

Da jeg forleden dag var på Københavnertur med Mikkel, overvejede jeg flere ruter. Den det blev til, har jeg allerede skrevet om. Men jeg tænkte også på en, som faktisk var helt gratis. For København har mange flotte steder og seværdigheder, så man kan sagtens lave en hel dag, der ikke koster noget.
Vi valgte ikke denne tur, fordi jeg syntes, at den blev lidt for lang i forhold til, hvad vi havde af tid til rådighed den dag. Især med de mange pauser, der skulle være tid til, for den er lidt lang. Men jeg vil alligevel lige dele den med jer her, fordi der jo netop  er så mange gode, gratis ting at opleve i København.

Mange af stederne er det lang tid siden, at vi sidst har været ved (det var jo også derfor, at jeg syntes, at det kunne være sjovt at besøge dem med Mikkel på vores fridag). Så derfor er der ikke billeder i dette indlæg. For det ville tage virkelig lang tid at finde dem i vores arkiver. Sagt på en anden måde, er dette indlæg kun ment som en hurtig appetitvækker, hvor du så selv må undersøge tingene nærmere, hvis du er blevet inspireret.

Til gengæld har jeg lavet et kort over ruten:

Kastellet

Turen starter på Kastellet (som jo ligger dejlig tæt på Østerport station).

Vi kan rigtig godt lide at være på kastellet. Det er et flot fæstningsværk, med masser af historie om soldater m.v., der vil kunne holde børnenes interesse. Og det er samtidig en flot park med volde og masser af plads til leg.

Langelinie

Fra kastellet skal du gå ud af nordindgangen. Så kommer du ud til Langelinie. Hvis I er heldige ligger der nogle kæmpe cruiseskibe, der kan fascinere både børn og voksne. De ligger måske lidt længere mod nord.

Den lille havfrue

Hvis I ikke går på jagt efter cruiseskibe, skal I da selvfølgelig se Den lille havfrue.
Her kunne det være godt at have læst H.C.Andersens historie om Den lille Havfrue hjemmefra, så bliver det endnu mere sjovt at se hende, hvis du har mindre børn med.

Gefion springvandet

Efter den Lille Havfrue synes jeg, at I skal stoppe ved det flotte og store Gefion springvand.

Larsens Plads

Nu skal I fortsætte ad promenaden “Larsens Plads”, langs med vandet. Så kommer I forbi Esplanaden, hvor Mærsk har til huse. Her er også de kongelige pavilloner. Og hvis I er heldige, ligger dronningens skib Dannebrog til kaj her. På den anden side af vandet kan I se over til “Skibene på Holmen”, som er en del af nationalmuseets udstilling.

Vagtskifte ved Amalienborg

Når I kommer til Amaliehaven, er det tid til at gå ind mod Amalienborg. Men kast lige et blik over vandet igen, for her ligger Operaen.

Amalienborg er flot. Men her er også en af de gratis hovedattraktioner: Vagtskiftet ved Amalienborg. Hvilket barn kan ikke lade være med at blive fascineret af de marcherende livgarder med flotte uniformer og store bjørneskindshuer. Det er som taget ud af et eventyr.

Vagtskiftet er kl. 12. Der kan godt være mange mennesker. Men der er også god plads, så det er absolut muligt at finde sig en plads, hvor man kan se noget. Vi har skrevet om vores oplevelse med vagtskiftet i linket her nedenfor.

Læs også: En dag som turist i børnehøjde i København

Nyhavn

Nyhavn har en helt fantastisk hyggelig stemning. Man behøver ikke sidde på de dyre restauranter for at være med i stemningen. Der sidder lige så mange på kajen og tager sig en slapper. Her kan man fint spise sin madpakke og sidde og hvile de brugte ben – og ikke mindst bare kigge på mennesker.

Og så kan man jo fortælle børnene om, at H.C. Andersen boede mere end 20 år i Nyhavn – i nr. 20, 67 og 18.

Kongens Nytorv

For enden af Nyhavn ligger Kongens Nytorv. Pladsen er desværre lavet om til en byggeplads i øjeblikket. Men man kan da stadig se de store, kendte bygninger rundt om pladsen. Som Det Kongelige Teater, hotellet D’angleterre og Magasin (det er altså sjældent gratis, at gå ind i Magasin. Så er du advaret… 🙂 )

Strøget

Nu går turen ned af Strøget, og ned til Højbro Plads, hvor Absalon ridder på sin hest. Den plads kender de fleste børn da vist fra sangen “De tre små kinesere”.

Gammel Strand

Herfra kan I slå et smut ned af Gammel Strand og se de fine, ikoniske Københavner huse ud til kanalerne.

Tårnet i Christiansborg

Tilbage ved Absalons Plads skal I over kanaler til Christiansborg. Men før I går over vejen kan I kigge til venstre og se Børsen med det flotte spir af 4 dragehaler, der snor sig sammen.

På Christiansborg er endnu en af de gratis hovedattraktioner; Christiansborgs tårn er det højeste tårn i København. Og det er gratis at tage elevatoren herop og nyde udsigten ud over Københavns tage.

Rådhuspladsen og Københavns Rådhus

Rådhuspladsen skal man selvfølgelig også se, når man er på Københavnertur. Men vi synes faktisk, at Københavns Rådhus er en større oplevelse at se. Rådhuset er fri tilgengængeligt, så man kan gå ind og se det.

Vi vil især gerne fremhæve Rådhushallen, som er en flot, stor sal/hal. Samt Borgertrappen. Borgertrappen har et maleri, som fortæller en hel historie, mens man går op af trappen.

Derudover er Rådhushaven, som ligger inde i midten af rådhuset, et rigtig dejligt sted at tage et hvil.

Københavns Hovedbanegård

Nu vil jeg mene, at alle er ved at være godt fyldt op af indtryk, så det er på tide at vende næsen hjemad. Og det passer fint, for I er nu i nærheden af Københavns gamle Hovedbanegård, som også er værd at se.

Gratis museer

Før i tiden var der mange museer, der havde en dag om ugen, hvor det var gratis at besøge dem. Det er desværre slut for de flestes vedkommende. Glyptoteket er dog stadig gratis om tirsdagen. Og det ligger tæt på Rådhuset.

Billige ting

Jeg vil også gerne lige nævne et par billige aktiviteter, hvor jeg vil mene, at de fleste kan være med.

Havnebusserne synes børnene er sjove at tage. Og det koster kun en almindelig busbillet. Det er også en god måde at slippe for at gå helt så meget for de små ben. De sejler bl.a. både fra Den lille Havfrue, Nyhavn og Operaen.

Rundetårn Det koster 25 kr. for voksne og 5 kr. for børn at komme ind i Rundetårn.

 

Kender du et godt, gratis sted i København, som ikke er nævnt her? Så vil vi rigtig gerne høre fra dig.

Tags from the story
Join the Conversation

2 Comments

  1. Hej Rikke
   Mange tak for din kommentarer ?
   Jeg havde også tænkt på botanisk have, men det var bare ikke lige på vejen… Men Ja, det er også et rigtig godt og gratis sted.
   Bygninger fra Olsen bande filmene havde jeg ikke tænkt på. Det var en rigtig god idé ?
   / Henriette

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *