Kandy, en kulturel by med templer, dans, ædelstene og ikke mindst en legeplads

Kandy er et spirituelt centrum i Sri Lanka, så vi skulle selvfølgelig ind i se templet med Buddhas tand. Men det var også her, vi fandt den eneste legeplads på vores vej rundt på Sri Lanka. Og det var her vi (eller måske mest jeg 🙂 virkelig blev betaget af Sri Lankas flotte ædelstene.

Kandy ligger i 490 meters højde over vandet, og er derfor lidt køligere, end når man er nede ved havet. Det kan nu være en ganske dejlig afveksling fra Sri Lankas hede.

Kandy er den næststørste by i Sri Lanka, og Sri Lankas gamle hovedstad. Byen er på Unesco’s verdensarvsliste, og det er bestemt ikke uden grund. Her er masser af kultur, og især spiritualitet. Kandy er faktisk nærmest Sri Lankas spirituelle hovedstad. Kandy er meget kendt for deres pilgrims festival Esala Perahera og for, at de har Buddhas tand – vel nok den vigtigste religiøse genstand for buddhisterne i Sri Lanka.

The Temple of the Sacred Tooth Relic

I dag skulle vi rundt og se Kandy. Vi startede med at køre til The Temple of the Sacred Tooth Relic. Det er det tempel, hvor Buddhas tand ligger.
Legenden er, at da Buddha blev brændt på bålet, var der en tand, der ikke blev brændt. Og den har man så endnu – som det eneste eksisterende fra Buddha. Så det var et meget helligt tempel for folk.

Der sad folk overalt i hvidt tøj og bad (hvid er for renhed). De ofrede de flotteste blomster, som lå mange steder.
Vi havde fået af vide, at vi skulle være helt tildækket; altså med lange bukser, strømper og langærmet bluse. Men det var vist en kommunikationsfejl mellem os og chaufføren.

Man måtte gerne have bare fødder (men de blev ret beskidte og nogle gange var stenene meget varme at gå på). Man måtte også gerne have T-shirt på, den skulle bare være tækkelig. Og man måtte også gerne have nederdel/bukser på, der var omkring 3/4 lange. Men det vidste vi ikke, så vi havde cowboybukser, og Cecillie og jeg havde tykke langærmede bluser på. Vi var ved at omkomme af varme.
Vi havde en guide med, som fortalte godt om Buddha og tand-tingen. Men det var nu ikke rigtig noget for børnene på 4 og 5 år, især fordi de ikke forstod engelsk. Og fordi de skulle stå og lytte længere tid af gangen.

Kandy temple of tooth
Inde bag disse døre skulle tanden ligge

Men vi fik slet ikke lov til at se tanden. Den åbner de kun for hvert 10. år…!
Det var en lille smule svært at forklare børnene.
Indien påstår også, at de har tanden. Men vi tror selvfølgelig på, at den ligger her i Kandy. Det nærmeste vi kom tanden, var et billede af skrinet, den ligger i.

Selve templet var nu rigtig flot, og vi fik virkelig mange gode informationer af guiden. Og det var virkelig flot med alle de hvid-klædte mennesker der kom med de flotteste blomster. Så det var en stor oplevelse at se templet. Vi skulle bare have sat os ordentlig ind i det på forhånd, så vi ikke havde forventet at se Buddhas tand.

Vi lærte, at man ikke må stille sig op og posere foran en Buddha til billeder. Men man må gerne tage billeder kun af Buddha.

Den eneste brugbare legeplads vi mødte på Sri Lanka, fandt vi i Kandy

Bagefter kørte vi over på en legeplads, som vi havde læst om i guidebogen. Her kalder de legepladser for childrens park. Det er den første legeplads, som vi har set, som ikke var på en skole eller ved et tempel (og som vi dermed kunne bruge).

Læs også: At have børn med på en længere rundrejse

Vi fortalte vores chauffør om legepladsen dagen før. Han kendte den ikke, men havde undersøgt det til i dag, og fortalte os, det er Sri Lanka’s bedste (og måske også nærmest eneste…).

Han syntes vist det var lidt mærkeligt, at vi gerne ville derind. Det er åbenbart ikke noget, man bruger så meget. Men han havde alligevel allerede navngivet os “Crazy family”, så hvorfor ikke også tage os på en legeplads.
Det kostede 20 Rupees (1 kr) per voksen at komme ind. Og det var en rigtig god, stor legeplads, med varierede legestativer. Børnene elskede at være der. Og de solgte is lige udenfor.
Legepladsen hedder “E L Senanayake Children’s Play Ground”, og kan findes ved det navn på Google Maps.

Sri Lanka er kendt for deres flotte ædelstene

Efter frokosten kørte vi over til et “museum” for de srilankanske ædelstene. Sri Lanka er meget kendt for alle deres ædelstene. Vi havde allerede været henne og se en Moonstone mine.

Her på ”museet” så vi først en video om udvidelse af ædelstene. Så blev vi vist rundt og så et arbejdede værksted. Der sad 7 mand og sleb og filede på sten og smykker. Det sjove var, at da vi gik ud, kom Dennis og Benjamin ikke lige med. Men de “hårdtarbejdende” mennesker havde set, at vi var gået, så de lagde værktøjet. De laver åbenbart kun noget, når der er turister…

Det er altså lidt kedeligt at vente på, at mor kigger på smykker

Læs også: På Sri Lanka kan du shoppe flotte ædelstene, billigt tøj og lækkert te

Det er lidt en af de der turist steder, hvor man ikke får så meget information med godt kan mærke, at man er der, fordi de gerne vil sælge én noget. Og efter rundturen blev vi ledt ind i en kæmpe butik fyldt med smykker med ædelstene. Så kunne jeg jo ikke lade være med at blive glad. Især fordi priserne er noget mere overkommelige end i Danmark. De udvinder selv ædelstenene. Og arbejdslønnen for at sætte stenene i et håndlavet smykke er markant lavere end i Danmark.
Det hed Isini Gems & Jewellers, der hvor vi var. Men jeg tænker, at det ene “museum” er lige så god som det andet.

Kandyan Dance Show

Så skulle vi til et Kandyan dance show.
Showet var, som turist danseshows er, hvor man viser landets dansearter. De fleste af os i familien blev virkelig ikke fanget af det. Dennis kæmpede med at underholde børnene, mens vi sad derinde. Men Cecillie var meget glad for showet, for hun har danset i mange år på ret højt niveau. Så hun var helt opslugt af at kigge på danse tekniker.


Der skulle også være nogen, der gik på ild og slugte ild. Men showet sluttede uden det. Og vi nåede lige at blive skuffede, for det var sådan vi havde solgt ideen om showet til børnene. Men så viste det sig, at showet fortsatte udenfor, p.gr.a. brandfaren. Så drengene fik set ildshow. Det var de meget fascineret af.
Showet var lige over for smykke “museet”.

Andre oplevelser i og omkring Kandy

Vi så ikke Esala Perahera i Kandy. Til gengæld oplevede vi det i Kataragama. Når vi læser om Esala Perahera i Kandy og Kateragama er beskrivelserne meget ens.

Læs også: Religiøs festival i Kataragama og overnatning i udkanten af junglen

Det var virkelig en vild og intens oplevelse. Især fordi der ikke var andre turister her, så de lokale tog os med som en del af festivalen.

Da vi kørte fra Kandy, kørte vi til en Spicegarden for at lære om Sri Lankas mange og (for os) anderledes krydderier og til Dambulla Cave Temple. Men mange vælger at køre til elefantbørnehjemmet fra Kandy. Det besøgte vi dog først senere på ferien.

Før vi kom til Kandy var vi på en flot togtur gennem te højlandet.
Efter Kandy overnattede vi i Habarana.

Vi var i Kandy i juli 2016

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *