Et par svenske oplevelser: Frilandsmuseet Huseby Bruk og IKEA museet

Huseby_Bruk_1

I efterårsferien slappede vi af i en ødegård i Sverige.
Men jeg kan jo ikke sidde stille ret længe af gangen. Så vi var også lige ude og se lidt af omegnen. Vi var forbi frilandsmuseet Huseby Bruk. Og på vej hjem til Danmark, stoppede vi ved Ikea museet.

Huseby Bruk

Huseby_Bruk_4

Huseby Bruk er et lille frilandsmuseum. Ja, det er nærmest en by, der bare er gået i stå og nu er blevet til et museum. Stort set alle værkstederne ligger omkring hovedvejen gennem byen. Der er også et lille slot.
Byen startede sin oprindelse i starten af 1800-tallet. Og vejen gennem byen har været hovedvej helt frem til 1960’erne. Men museet siger i dag, at byen “gik i stå” for 100 år siden. Og det er hvad man ser på udstillingerne.

Læs også: Efterårsferie i en ødegård i Sverige, fuld af familiehygge

Jeg havde kigget på Huseby Bruk hjemmefra, før vi tog til Sverige, og syntes, at det lød ret spændende. De skulle også have nogle gode børneaktiviteter. Desværre var børne-aktiviteterne lukket ned for vinteren, da vi skulle afsted, så derfor havde jeg fravalgt, at vi skulle til der.

Men en dag ville vi gerne ud og gå en tur, og så finde en café med varm kakao bagefter. Og gæt hvor Dennis så parkerede bilen, da vi skulle på den café, han havde fundet – præcis – den lå i Huseby Bruk.
Så vi fik set lidt af det alligevel.

Huseby_Bruk_7

Som det første blev vi mødt af den gamle mølle fra 1600-tallet. Her var møllehjul og korn. Men der var også rummene som mølleren og kogekonen havde boet i. Og der lå en “mølle-kagerulle” fremme, så børnene kunne prøve at male kornet og få det til mel.
Jeg elsker steder, hvor børnene gerne må prøve ting.

Huseby_Bruk_6

Og børnene elskede at alle is i butikken blev solgt med 50% rabat, fordi det var sidste dag, de havde åbnet før vinteren (eller for at gøre klar til jule-marked).

Udenfor var der en større dæmning. Det var også ret interessant at vise børnene. Og der var et lille elektricitets museum, der havde en generator, der lavede strøm til stedet i gamle dag. Men der var også en udstilling af nogle af de første elektriske hjælpemidler til husholdningen. Nogle af tingene genkendte farmor med det samme fra hendes barndom, og fortalte glædeligt.

Huseby_Bruk_3

Caféen lå smukt ned til en lille sø/mose. Og der var også en gammel butik med varer fra “dengang”.
Men så var der heller ikke så meget mere, som var åbent. Børneaktiviteterne var ganske rigtigt lukkede.  Men en sommerdag tror jeg godt, at vi kunne have brugt en del mere tid, end den times tid, vi nu var der.

Huseby Bruk ligger i Grimslöv, 22 km fra Växjö. Du kan læse om Huseby Bruk her på deres hjemmeside.

IKEA museet

Ikea_Museum_1

Både farmor og jeg er ret glade for at gå i IKEA. Og da jeg så opdagede, at der lå et IKEA museum på hjemvejen fra den ødegård vi var i. Ja, så var det jo et oplagt stop på den lidt lange køretur.

Det er ikke noget vildt stort museum. Museet er delt i 2 etager – og så en 3. etage med en lille IKEA butik selvfølgelig.
På 1. sal var der en generel udstilling om, hvordan folk levede i Sverige, da Ingvar Kamprad grundlagde IKEA og åbnede det første varehus i 1958.
Det er i det varehus, at der i dag er museum.
Det er en meget fin udstilling, men den kunne jo have været hvor som helst.

Læs også: Kullen/Kullaberg – en oplevelse for alle

På 1. sal var der også en lege-udstilling – der var nu ikke så meget udstilling over den. Men her blev børnene og legede, mens vi andre så 2. sal. Som de sagde bagefter; det var ikke den bedste legeplads, men det var bedre end at gå rundt på et museum 🙂
Jeg er dog ikke helt sikker på, at det var en permanent udstilling.

Ikea_Museum_4
Ikea_Museum_3

På 2. sal gik det helt galt for os. Vi var kommet op af en forkert trappe, så vi var “midt i pilene” på gulvet. Tænk, at det er kan ske i et IKEA sted, at man går den forkerte vej…
Men det betød, at vi i første omgang ikke helt kunne se den røde tråd i det, vi så på. Men da vi så kom ind på rette vej, gik det bedre. Hele vejen rundt i rummet fulgte man skilte, der fortalte om IKEA i historisk rækkefølge. Og til sidst var der en større sektion om Ingvar Kamprad og om hvad IKEA gør for miljøet og samfundet.

Men det der fangede os mest, var dagligstuerne. IKEA er jo god til at bygge et rum op på få kvadratmeter. Og på museet havde de lavet dagligstuer for de forskellige årtier, selvfølgelig af IKEA møbler.

Ikea_Museum_2

Først var det farmor, der genkendte alle tingene fra hendes barndom og ungdom. Og så nåede vi til, hvor Dennis og jeg kunne genkende ting fra vores barndom og ungdom. Det var altså meget sjovt at se.
Så måtte vi også lige hente børnene og vise dem, hvordan en bærbar computer så ud, da vi var børn…

Der var selvfølgelig også en restaurant i IKEA museet. Så vi sluttede turen af med Köttbullar. Det er jo det eneste rigtige at gøre på et IKEA museum.

IKEA museet ligger i Älmhult. Du kan læse mere om museet her på deres hjemmeside.

Vi var i Sverige i oktober 2019, og børnene var 7 og 8 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *