Dybbøl Banke og Universe – vi elsker familie aktiviteterne i Sønderjylland

Sønderjylland Dybbøl Mølle (1)

I efterårsferien 2020 var vi på roadtrip i Sønderjylland. Her var der familie aktiviteter så gode, at vi stadig snakker om dem jævnligt!
Universe syntes børnene var feriens højdepunkt.
Næste dag tog vi på Historiecenter Dybbøl Banke.
Det kunne gå begge veje. For én af drengene og én af os forældre er vildt interesseret i historie. De andre af os er noget mindre begejstrede for at høre om endnu en konge eller krig.

Men da vi kom hjem derfra sagde begge børn samstemmigt, at det havde været endnu sjovere end Universe! Og det siger ikke så lidt!

Universe – en naturvidenskabelig oplevelsespark

Universe er en oplevelsespark bygget af Danfoss med fokus på natur og teknik.
Det kan beskrives som en fusion af Eksperimentarium og Legoland.
Her handler det om at lære på en legende måde.
Allerførst blev vi mødt af muligheden for selv at lave en smoothie. Altså ikke at blande den. Men selv at producere strømmen til blenderen ved at køre en tur på en cykel. Det var vist nok en ekstra aktivitet i anledningen af efterårsferien.

Sønderjylland Universe 9

Men noget der altid er der, er Ball factory, som er en hal fuld af boldlege. Der er udfordringer, maskiner og undersøgende lege – alt sammen bygget op om de 10.000 bolde, der er derinde.

Læs også: Road trip til Århus og omegn med masser af sjove børneaktiviteter

“Blå kube” er en kæmpe blå bygning, som vist nærmest er parkens varetegn. Udenpå løber der vand ned af siderne. Og indeni kan man opleve forskellige naturkræfter som f.eks. at gå gennem en is tunnel, være helt tæt på lyn og torden og se en gletsjer springe.

Sønderjylland Universe 8

Vi prøvede også en VR-oplevelse, hvor vi skulle “paraglide”. Og til sidst kastede børnene sig over den store vandlegeplads. Det er selvfølgelig ikke sådan en plaske legeplads, men en, hvor børnene lærer at mestre pumper, møller o.s.v.

Børnene elskede at der var en bane, hvor vi prøvede at køre på segway. Og der er selvfølgelig mange mere almindelige forlystelser. F.eks. en klatrebane.

Grundlæggeren Mads Clausen startede Danfoss fra sit barndomshjem, og det står stadig her i Universe som et lille museum over Danfoss.
Det er da noget der kan give børn store tanker – at man kan opfinde sådan en lille dims som en termostat som de kender den derhjemmefra, og så kan ende med at lave en forlystelsespark så sjov som Universe.
Det var nu kun mig der så museet. Børnene syntes bestemt ikke at et museum lød sjovere når de i stedet kunne have længere tid på vandlegepladsen 🙂

Sønderjylland Universe 3

Vi nåede overhovedet ikke det hele igennem på én dag. Men vi havde det sjovt!

Og så vil jeg vove den påstand at Universe ikke er lige så besøgt som f.eks. Tivoli eller Legoland er det i en efterårsferie. Vi brugte i hvert fald ikke så meget tid på at stå i kø.
Men vi var der jo også i det mærkelige corona år 2020, så jeg kan ikke sige noget om, hvordan der er “normalt”.

Historiecenter Dybbøl Banke – 1864

Nu havde vi lært om natur og teknik i Universe. Men vi var jo i Sønderjylland, så vi skulle da også lære lidt om Danmarks historie. Og hvilket bedre sted til det, end Dybbøl Banke.
Dybbøl Banke blev brugt i krigen i 1864. Og samtidig var 2020 jo 100-året for genforeningen i Sønderjylland. Så der var nok af historie at tage fat på her.

Sønderjylland Dybbøl Banke 8

I stueetagen er der et lille museum af den mere – ja undskyld – lidt kedelige slags. Udstillede uniformer og plancher til læsning. Men det var et godt sted at få varmen. For det var ret koldt den dag vi var der…
Indenfor var der også nogle gode og informerede film.

Men udenfor; det var der, der var sjovt!
Her ved skanserne på Dybbøl Banke er der bygget en baraklejr, som det har været dengang i 1864.
Og i anledningen af efterårsferien blev lejren levendegjort med “ægte” soldater.

Sønderjylland Dybbøl Banke 3

Vi fik virkelig lært om soldaternes liv under sådan en krig. Vi så kanonen blive affyret og fik forklaret om de forladergeværer soldaterne havde.
Vi hørte krigshistorier som børnefortælling, hvor vi hørte om en hund der fulgte sin ejer med i krig.

Læs også: Der er fyldt med gode oplevelser ved Vadehavet: Sort Sol, Mandø og Ribe

Frokosten var selvfølgelig også som det var den gang: En stor humpel sønderjysk rugbrød med fedt og sønderjysk spegepølse.
Desserten måtte vi selv lave. I form af pandekager på bålet i bålhuset.
Til sidst blev alle inviteret med til at storme skanserne.

Sønderjylland Dybbøl Banke 5

Det er bare så meget sjovere at lære om historie, når man kan lege det ind og få en fornemmelse af, hvordan det har været!

Vi har dog hørt fra andre, at de har været der uden for ferietid. Og der havde det været et fint museum, men slet ikke en stor oplevelse som den vi fortæller om.
Så Dybbøl Banke har de største og bedste anbefalinger fra os. Men tjek lige deres aktivitetskalender, før I tager derhen.

Vi var også en hurtig tur forbi Dybbøl Mølle. Men vi var allerede fyldt så meget op af gode oplevelser, at vi bare kiggede på møllen udefra.

Sønderborg by og slot

Mens vi boede på Als var vi selvfølgelig også en tur forbi Sønderborg.
Byen er hyggelig at være i.
Og vi synes at den Spanske Trappe i Sønderborg er ret fin.

Sønderjylland Den spanske Trappe Sønderborg

Men Sønderborg Slot var vi desværre ikke så imponerede af.
Det var et museum af den gammeldags slags, hvor der ikke sker så meget, men er masser at læse.
Det fangede bestemt ikke vores børn efter en ferie hvor vi havde oplevet så gode ting som vægteren i Ribe, Tirpitz og nu Universe og Dybbøl Banke.
Sønderborg Slot havde lavet en skattejagt på mobilen, som jo kunne være et rigtig godt initiativ. Men den hang ikke helt sammen, så vi måtte gå lidt frem og tilbage for at finde posterne. Jeg tænker, at det måske var fordi, at der efterfølgende var indført ensretning på grund af Corona.

Læs også: Tirpitz – et moderne og spændende museum for alle i familien

Men Universe og Dybbøl Banke gør helt sikkert Sønderjylland til et perfekt sted til en familieferie!

Lidt gode information om Universe og Dybbøl Banke:

  • Universe priser (de er billigst hvis du køber online): Billetter og priser
  • Universe åbningstider: Åbningstider
  • Dybbøl Banke priser og åbningstider: Åbningstider + priser
  • Sønderborgs stjerneattraktioner: Sønderborg har lavet én samlet billet til deres 5 “stjerne attraktioner”. Billetter gælder til én indgang, men gælder hele året/sæsonen. Kombi billetten kan købes her: 1 Billet 5 Attraktioner

Vi var i ved Universe og Dybbøl Banke i oktober 2020 og børnene var 8 og 9 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Pinterest. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *