Tunø – hyggelig ø med dejlig natur og køretur i Traxa

Tunø Kirketårn Fyrtårn

Kender du Tunø ?
Det er nok ikke én af de øer, man hører mest om. For den har det med at blive overskygget af naboen Samsø.
Men Tunø er en virkelig hyggelig lille ø.
Øen er kun omkring 3,5 km2 og bilfri.
Vi måtte desværre nøjes med en dagstur på Tunø. Men sikke en god dag!

Tunø ligger i Kattegat mellem Jylland og Samsø.
Man sejler dertil fra Hov, og Tunø færgen sejler 2 gange om dagen, så man kan nemt lave en dagstur dertil. Men man kan også sagtens bruge en hel weekend og blande oplevelser med f.eks. sommerhushygge, brætspil, brændeovn eller badning på stranden – alt efter årstid.

Der er 2 helt særlige ting ved Tunø:

Traxa:
Det kan godt være, at Tunø er bilfri. Men man skal jo alligevel have ting og folk transporteret rundt. Det har beboerne løst med Traxa’er.
Det er traktorer med vogne til gods eller personer spændt bag ved. For man må åbenbart godt køre med traktor på Tunø.
Der er endda Traxa parkeringsplads ved havnen. Sådan en tur skulle vi selvfølgelig på!

Traxa parkering på havnen på Tunø

Kirketårnet:
Kirketårnet er ikke kun et kirketårn. Det er samtidig også et fyrtårn.
Det skulle efter sigende være fordi man så kunne få økonomisk hjælp fra staten, da kirketårnet var gået i stykker og skulle bygges op igen. For staten skulle sørge for fyrtårn.
Det er vist nok det eneste sted sådan et tårn findes i Danmark.
Og derfor siger man på Tunø at præsten sover med fyrmesterens kone 😉

Tunø Kirketårn Fyrtårn

Gåtur og skattejagt rundt om Tunø.

På grund af Tunøs størrelse er det jo oplagt at gå en tur rundt om øen. Og turistbureauet har endda lavet en skattejagt, så ungerne måske også kan lokkes til at synes, at det er en god idé at vade rundt om en ø…
Vi fik udleveret skattekortet på færgen af billetkontrolløren, og skattejagten startede i havnen.
Så lige så snart vi kom i land gik vi i gang. Skattejagten startede på den fine legeplads, der ligger ved havnen. Meget belejligt, når man lige havde siddet på en færge i 1,5 time.

Vandre Tunø Rundt

Skattejagten var selvfølgelig lavet, så vi blev ført forbi de forskellige steder, man kan opleve på Tunø. Det var en virkelig fin måde at vise øen frem på. Og samtidig var der så spørgsmål til børnene, som kunne fortælle lidt mere om øen.
Skattejagten var til lidt mindre børn, så jeg havde fundet ekstra informationer om Tunø hjemmefra, som jeg kunne underholde med undervejs – dem kan du læse mere om længere nede.

Vandre på Tunø

Vi fulgte øen rundt tæt på vandet. Det var ret nemt at finde vej. Det var kun lige ved Fugletårnet, hvor vi bevægede lidt ind på midten af øen.
Det er en fin ø med varieret natur. Ét sted går du oppe på en 17 meter høj klint. Et andet sted er der en stor dal, som tidligere har været oversvømmet og faktisk delt øen i 2.
Gåturen var på ca. 8 km. Så vi havde sørget for at have madpakke og lidt til pauserne med – støt rigtig gerne købmanden med sådanne indkøb. Den ligger ikke langt fra havnen.

Tunø Klint

Samtidig havde jeg også fundet en børnelydbog, der foregik på Tunø. Så når vi blev trætte, fandt vi nogle steder med læ, og lagde os i græsset og slappede af, mens vi alle hørte “Engle på Tunø”, der handler om 2 børn der cykler rundt på øen og møder øboerne. Det var så hyggeligt!

Når man har svaret på alle spørgsmålene fra skattejagten, kan man gå hen til købmanden og få en medalje.
Vi plejer altid at købe magneter, når vi er nye steder. Men kunne ikke finde én på Tunø. Så en af medaljerne fik limet en magnet bagpå og hænger nu fint på køleskabet sammen med resten af magnet samlingen.
Desværre endte købmanden med at lukke i slutningen af 2022. Så jeg ved ikke, om de bliver ved med at kunne uddele medaljer – måske på færgen?

Traxatur med Vagn

Efter gåturen havde vi en aftale med Vagn, der også har været havnefoged, om en traxa-tur.
Da jeg ville booke hjemmefra, havde jeg ringet til Vagn. Han sagde, om jeg ikke lige kunne ringe igen en uge før vi skulle komme.
Mit planlægnings-gen havde lidt svært ved at skulle vente til så kort tid før. For hvad nu hvis Vagn alligevel ikke kunne?
Vi skulle derover i april, og det her ville være den eneste aktivitet, som ville være under et overdækken. Så jeg var ret bange for at det ville blive en kold og våd dag. Så det med Traxa’en skulle bare lykkes.

Men det jeg lige glemte var jo, at på et sted med den skønne, rolige ø-stemning, der lykkes ting.
Og selvfølgelig kunne Vagn godt, da jeg ringede til ham igen, ugen før vi skulle afsted. Og selvfølgelig var han ved havnen på det aftalte tidspunkt.

Det var ellers lige ved, at vi ikke var der til tiden. For vi havde brugt lidt for lang tid at gå rundt om øen. Så vi havde faktisk ikke nået at hente vores medaljer.
Men det havde Vagn helt styr på. Han sørgede for, at turen gik forbi butikken, før købmanden lukkede.

Traxa på Tunø

Det var sjovt at køre Traxa. Og Vagn kunne fortælle os alt (og måske lidt til 😉 ) om Tunø.
Det var en super hyggelig tur, hvor vi nu også fik kørt ind over selve øen. På gåturen gik vi jo hele tiden i udkanten af øen.
Jeg føler virkelig, at vi fik set meget af Tunø, selvom vi kun var der én dag.

Lidt tanker om Tunøs fremtid

Først meldte man ud at skolen på Tunø ville lukke efter efterårsferien 2022. Det vil jo betyde, at børnefamilier formentlig ikke vil bo der fremadrettet.
Og nu er det så også købmanden der har måtte dreje nøglen om, efter en sommer hvor “alle” rejste til udlandet i stedet for at besøge små danske øer. Og hvor energipriserne er blevet helt vilde.
Det er så trist!
Det sidste jeg har hørt, er at man er ved at stable en andelsforening på benene. Som skal støtte den nye købmand, når man finder en sådan.

Færgen vist begyndt at sejle oftere. Måske det kan give lidt mere liv til Tunø.
Jeg håber virkelig, at der er nogen, der finder på nogle gode ideer, så Tunø kan begynde at blomstre igen!

Og husk at støtte de små øers butikker og restauranter, når I er på dem. Jeg må indrømme, at vi ikke altid har været lige gode til det. Men vi vil klart begynde at have fokus på det i fremtiden.

For vi var vilde med at være på Tunø. Vi havde en super god dag!

Det jeg underholdte med på skattejagten

Jeg havde googlet mig frem til tekster om følgende (de var bare printet fra nettet uden at jeg har noteret ophavsret, så jeg kan desværre ikke gengive de fulde tekster her):

  • Ved legepladsen: Information om Tunø, bl.a.:
    • Antal beboere
    • Areal: 3,48 km2
    • Længde øst-vest ca. 4 km
    • Bredde nord-syd ca. 1,5 km
    • 90% af øen er fredet på grund af speciel natur
    • Tunø er bilfri. Hvad hedder en taxa her? Traxa
  • Ved Tunø Nordstrand: Vikingerne på øen. Jeg mener, at det var denne hjemmeside, jeg brugte. Dog havde vi svært ved at få netværk til at se Youtube videoerne.
  • Ved Nørreklint: Hvor høj er klinten? 17 meter.
  • Ved Stenkalven: Tunøs historie, især med fokus på “Stenkalven”.
  • Ved Dyndmosen: Hvad er Tunø krigen af 1805?
  • Ved Klintstien: Hvilke dyr kan man nogle gange se i vanden fra klintestien? Marsvin. Hvilke dyr avler man på Tunø: Får, bier og snegle.
  • Ved Bjerget: Højeste punkt på øen – 24 meter.
  • Ved Tunø Kirke: Information om kirken og kirketårnet/fyrtårnet
  • Ved Mindestenen: Branden i Tunø By
  • Bankoplade: jeg havde også lavet en bankoplade, hvor man kunne krydse af, hvad man så af øens dyr: Rådyr, Hare, Fasan, marsvin, Edderfugl, Mejse, Bogfinke, Spætte og Ringdue

Lidt gode informationer om Tunø:

Vi var på Tunø i april 2021 og børnene var 8 og 10 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Instagram og Facebook. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Pinterest profil.
Tags from the story
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *