Oplevelsesrig overnatning i shelter på en bison farm

Bison_Farm_Ditlevsdal_2

En weekend, hvor storebror Benjamin skulle på fodboldlejr, lovede jeg lillebror Mikkel, at så skulle vi ud og sove i shelter, så der også skete noget for ham. 
Da jeg så sad og kiggede på sheltere, fortrød jeg lidt. Det er godt nok mange år siden, at jeg sidst har sovet i shelter… Men så fandt jeg en shelter på en bison farm. Det lød sjovt. Og det var det også!

Jeg har sovet en del gange i shelter som barn, da jeg var spejder. Og jeg huskede det som ret sjovt.
Men som voksen blev det pludselig lidt uoverskueligt at ligge ude i en skov, langt væk fra alt – f.eks. toiletter. Alene med sit barn. Og samtidig var der det praktisk i at skulle have alt vores habengut over til shelteren…så det kunne jeg ikke helt overskue.

Jeg havde ellers fundet hjemmesiden Book en Shelter, som har mange og anderledes sheltere på Fyn og øerne deromkring.
Vi skulle nemlig gerne til Fyn, så vi kunne køre forbi Benjamins fodboldlejr på vejen hjem og se finalen.

Men så faldt jeg over Ditlevsdal Bison Farm.
Her ligger shelterne lige ud til bison indhegningen, så man kan ligge og studere bisonerne fra sin shelter. Det lød lige som noget for os.

Bison_Farm_Ditlevsdal

Shelterne ved Ditlevsdal Bison Farm

Vi ankom til bisonfarmen, lige før gårdbutikken lukkede. Så vi nåede lige at købe noget bisonkød til grillen til aftensmaden.

Der ligger 3 sheltere på række foran bison indhegningen og én, hvorfra man ikke kan se bisoner.
Vi var så heldige, at vi havde hele shelter området for os selv.

Læs også: Egeskov – et slot med plads til leg og familietid

Bisonerne rykker sig jo som de vil, så der er ikke nogen garanti for, at man kan se dem fra shelterne. Men vi oplevede nu, at de bevægede sig så meget, at de flere gange var ud for vores shelter. Men flere gange var de også helt væk fra vores udsyn.

Bison_Farm_Bison_ved_Shelter

Der var heldigvis trækvogne, som vi kunne få alle vores ting ned shelteren med. For der var et lille stykke fra parkeringspladsen til shelterne, og vi havde pakket med mange løsdele. Ikke ligefrem til en vandretur.

Shelter hygge og underholdning på farmen

Så var det tid til at indrette os i shelteren. Vi var jo kun 2, så der var god plads til at lave soveafdeling i den ene ende af shelteren og så kunne alle vores ting nemt være i den anden ende.
Vi havde lejet et bisonskind, som vi kunne ligge på i shelteren. Og under skindet havde vi vores liggeunderlag.

Bison_Farm_Bisonskind

Det tog lidt tid at få indrettet os, for det var helt nyt og spændende for Mikkel. Det var første gang han skulle sove i det fri, i en shelter. Og samtidig stod bisonerne lige ud for os, så vi gik også tit i stå med indretningen, fordi vi kiggede på bisoner.
Men vi skulle jo heller ikke andet end at hygge os.

Bison_Farm_Shelter

Det var også hyggeligt at sidde i shelteren og spille kort, mens vi også betragtede bisonerne.

Så gik vi på opdagelse.
Der var et sted, hvor man kunne prøve at kaste med lasso. Og der var en “Indianer-bane”. Det er en forhindringsbane/ naturlegeplads i skoven.

Bison_Farm_Indianerbane

I højsæsonen kan man også komme på en køretur/safari blandt bisonerne. Men det var ikke startet op endnu, da vi var der.

Oppe ved hovedbygningen er der et toilet, hvorfra man selvfølgelig også kan hente vand. Og her var der også fri brænde til bålet.

Bisonbøffer på grillen

Nu var det på tide at få bisonbøfferne på grillen.
Der er et grillfad og bord og bænke ved hver shelter.

Bison_Farm_Grill

Vi har ikke fået gjort det så meget i friluftsliv, så det at tænde et bål, syntes Mikkel også var spændende…lidt svært.

Læs også: En weekend på Fyn i børnenes tegn

Vi havde købt en ribeye bøf på 300g til 133 kr., og så havde jeg taget majskolber med hjemmefra. Det blev noget af et festmåltid. Mikkel var helt vild med kødet. Det smagte af oksekød, men alligevel lidt anderledes. Sådan lidt af vildtkød, tror jeg.

Bison_Farm_Bison_Boef

Og mens vi lavede mad og spiste, blev vi godt underholdt af bisonerne.
Mikkel var dog ret bekymret over, om de godt vidste, at vi sad og spiste deres ven… 🙂

Når man kommer så tæt på dem, er det svært ikke at blive benovet over, hvor store de egentlig er. Hovedet på en tyr er jo kæmpestort i forhold til resten af dyret. Men den meget pels er jo nok også med til at give dette indtryk.

Bison_Farm_Bisoner

Vi havde selvfølgelig også skumfiduser med til at grille til dessert.

Bison_Farm_Grill_skumfiduser

Da det blev køligt om aftenen, vågnede bison ungerne op

Det var efterhånden ret langt over Mikkels sengetid. Så han kom i soveposen.
Men nu hvor det var blevet køligere, vågnede bison ungerne op. De løb rundt og legede – lige ud for os. Når de kom for tæt på de voksne bisoner, fik de et surt grynt med på vejen af de voksne. Så hoppede ungerne lidt til siden og havde hurtigt glemt det igen, opslugt af deres leg.
Mikkel syntes, at det var så underholdende at se på. Og det gjorde det altså pænt svært at falde i søvn.

Bison_Farm_Bisoner_2

I løbet af natten blev det selvfølgelig køligt. Men jeg havde da husket fra min spejder tid, at man skal have varmt tøj liggende lige ud for, hvor man sover, så man hurtigt kan tage mere tøj på, og så sove videre…med mindre man altså også skal tisse. Så er det ud i kulden, udenfor soveposen… Det er utroligt så hurtig man kan være til at tisse, så man kan komme hurtigt tilbage i soveposen.

Jeg havde helt glemt, hvor dejligt det er at vågne ude i den friske morgenluft.

Næste morgen var det helt fantastisk at vågne op. Jeg indåndede den friske luft og var vågen og frisk på en helt anden måde, end når jeg vågner inde i soveværelse, der trænger til noget frisk luft efter natten.

Bison_Farm_Bisoner_3

Jeg havde taget Trangiaen med, så vi kunne lave havregrød til morgenmad. Det gjorde vi altid på vandreturene i Sverige som spejder. Og jeg kan stadig huske følelsen af den dejligt varme og nærende grød efter en lidt køligt nat.
Men her havde jeg altså glemt lidt om det med at lave havregrød i en Trangia… der skal virkelig røres ofte, for at den ikke brænder på! Så vi fik lettere brændt havregrød, og det smagte ret tydeligt igennem grøden.

Det var ikke den bedste afslutning på vores shelter overnatning.
Men vi var alligevel ret vilde med at sove i en shelter. Og vi skal da klart ud og sove i shelter igen. Forhåbentlig kan vi få lokket resten af familien med der.
Det var også en god test af, hvad jeg egentlig kan huske fra spejder tiden, før vi skulle sove i telt i Grønland til sommerferien.

Lidt gode informationer om vores sheltertur:

  • Det var ikke den billigste sheltertur. Mange sheltere koster jo et symbolsk beløb som 40-50 kr, hvis ikke de er gratis. Her betalte vi 300 kr for shelteren (der kunne selvfølgelig også ligge flere personer end kun os 2) og 100 kr. for bison skindet. Men så var det jo også en anderledes oplevelse, end en normal shelter.
  • Ditlevsdal Bison Farms adresse er: Tokkerodvej 24, 5462 Morud
  • Der ligger også hytter ud til bison indhegningen, som man også kan leje.
  • Du kan finde flere informationer om farmen og overnatningsmuligheder her på deres hjemmeside.

Vi sov i shelter i juni 2019 og Mikkel var 7 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *