Bilkørsel og billeje i Irland

Bilkørsel i Irland

Dette indlæg er ikke sponsoreret. Men der er reklamelinks i indlægget. Et reklamelink betyder, at hvis du vælger at klikke på linket og booke/ købe noget på den hjemmeside, så modtager vi en provision – uden at det koster dig noget. På den måde støtter du bloggen og hjælper os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave flere spændende blogindlæg. Reklamelinksne er markeret med *. Det er links til ting eller hjemmesider, som vi også selv bruger og gerne vil stå inden for. Der er selvfølgelig også helt almindelige links i indlægget, som ikke er reklamelinks.

I Irland kører de som bekendt i venstre side. Det kræver lidt tilvænning for os danskere at køre der, men er absolut ikke et problem, hvis du er en erfaren kører.

Men alting – undtagen pedalerne – er omvendt. Og når man i virkeligheden kører rigtig meget på rutinen, kræver det lige lidt ekstra tankevirksomhed at huske, hvordan alting skal gøres. Det værste er nok gearet, som nu skal indstilles med venstre hånd. Man kunne overveje at gøre det lidt nemmere for sig selv og leje en bil med automat gear. Der er så problemet med, at man godt kan komme til til at træde på bremsen, når man af vane prøver at koble ud. Men vi mener, at man vænner sig hurtigere til automatgear end til at skulle bruge manuelt gear med venstre hånd.

Højresving er de værste! Vi har én gang på en anden ferie prøvet at skulle lave et højre sving, hvor vi orienterede os som normalt. Men i lande, hvor man kører i venstre side, er det jo pludselig højresving, der er de farligste. Og det var lige ved at gå galt for os den dag. Men heldigvis opdagede vi det i de sidste sekunder. Så nu kigger vi til hver sin side ved højresving de første par dage, hvor vi kører modsat – bare for at være sikker. Rundkørsler kan på samme måde være meget svære at finde ud af at orientere sig i.

Landevejene i Irland er virkelig smalle. Alligevel må man køre 100 km/timen på dem. Det nåede vi stort set ikke op på, fordi vi ikke syntes, at forholdene var til det. Vi oplevede mange steder, hvor der reelt ikke kunne være 2 biler samtidig. Så satte de trods alt fartgrænsen ned til 80…
Det var oftere reglen, at vi kørte halvdelen af fartgrænsen, end at vi rent faktisk kunne komme op på grænse hastigheden. Når vi kørte på landevejene, ville det godt nok have været nemmere at køre rundt i en lille bil. Det fortrød vi lidt, at vi havde lejet en større bil.
dsc_0586

Som om det ikke er nok med smalle veje, så går fårene også frit rundt på de helt små af vejene. Vi oplevede nu aldrig et får gå ud foran bilen. Til gengæld oplevede vi 2 gange at hunde løb ud foran biler på det halvandet døgn, vi kørte rundt. Så der er nok at holde øje med.

Der er et par af udtrykkene på vejskiltene, som jeg studsede lidt over:
1) “Go mall”. Der er irsk for “go slow”.
2) Når der er skilte med “No Hard shoulder”, betyder det, at der ikke er noget nødspor. Det vil oftest være på motorveje, at man ser sådan skilte. Det at der snakkes om “Hard” betyder asfalteret eller anden hård belægning. Så der er ikke noget asfalteret nødspor.

Du kan læse mere om at køre i Irland på Road Safety Authority.

Man skal betale vejadgifter på motorvejene. De fleste steder kan man betale med mønter eller kort. Priserne er omkring 1,9 – 3,5 eur. På M50, tæt på Dublin har de automatisk betaling. Det vil sige, at du bare kører under en masse kameraer, der filmer dig. Så har du indtil kl. 20 den næste aften til at betale. Det gør du enten ved at gå ind på eflow.ie, og skrive din nummerplade og så betale online. Og ellers kan du vist også gå ind på tankstationer, som så kan hjælpe dig med at betale. Jeg har lavet en vejledning til at betale på eflow.ie nederst i dette indlæg.

Billeje

Vi lejede en bil i Dublin lufthavn, og det i sig selv er lidt af en historie som jeg gerne vil fortælle dig, da jeg tænker, at der er mange, der begynder sin ferie med at lande i Dublin og leje bil der.
Vi havde reserveret bilen hjemmefra, og syntes virkelig at det var til en god pris. 380 kr for 2 dage i en bil i Nissan Micra klassen. Vi havde vist brugt en rabat gennem SAS Bonus. Men som jeg husker det, var den ikke ret stor.
Shuttlebus til billeje i Dublin lufthavn

I lufthavnen gik vi hen til Avis skranken, som vi havde lejet bil igennem. Hun sendte os hurtigt videre. Jeg tror faktisk ikke, at man behøver at bruge tid på at gå over til den skranke. For man skal finde en shuttlebus til udlejningsområdet. Når du kommer ud fra bagageområdet, går du til højre – det er også vejen til biludlejningsskrankerne. Når du når de skranker, tager du udgangsdøren, og går til højre lige når du kommer ud. Derefter skal du halvvejs over vejen, for ude i midten af vejen, er der en lille platform med skilte til biludlejning, og her finder du så den shuttlebus, der kører til det bureau, som du har reserveret ved. Ovenstående billede viser denne platform.


Reklamelink*

Fremme ved bureauerne, er der nogle af de største biludlejninger, jeg endnu har set. Der var godt nok mange biler til udlejning!

20160910_095959

Indenfor blev vi selvfølgelig lokket til at leje en større model. Og den hoppede vi på. En Audi A4 lyder jo godt, når man står og tænker på en Nissan Micra 🙂 Man skal bare huske, at forsikringen /selvrisikoen så også stiger tilsvarende. Det er ikke kun den lokkende, lave ekstra pris, som de nævner, man skal tænke over. Og selvom vi selvfølgelig ikke laver skader på bilen, så er det altså svært ikke at tænke på den høje selvrisiko, når man kører rundt i en ret bred bil, på de meget smalle veje på landet i Irland.

Vi fik store problemer med at betale for billejen, for de ville have et kreditkort. Og på vores kære Visa/dankort står der rent faktisk “debit” på bagsiden. Det har jeg aldrig lagt mærke til før, og man kan jo sagtens hæve på det. Men Avis ville ikke tage det. Så havde vi heldigvis et Mastercard med… Men kunne ikke huske koden 🙁 Damen fandt dog en måde, så vi bare skulle underskrive istedet. Det var straks mere besværligt for det andet danske par ved siden af os. Det var manden, der skulle køre. Men han havde ikke et kreditkort med (udover Visa/dankort).  Det havde kæresten, men det måtte de ikke bruge, fordi det ikke var i førens navn. Efter lang tids diskussion gik medarbejderen med til at tage Visa /dankortet. Men så sagde maskinen, at der ikke var tilstrækkelig Cash på. Hvilket ikke var rigtigt. Vi gik imens de var i gang med at få banken til at snakke med Avis over telefonen. Vi så dem komme ud med en nøgle til en bil, så det må være lykkedes. Men gør jer selv en tjeneste og tag et kreditkort med, med førens navn på og med kode!

Betaling af toll på Eflow.ie

tabel1tabel2
tabel3tabel4
Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Jørgen Frost

    Har lige været i Irland, og blevet opmærksom på betaling af vejafgifter (Toll) – må rose jer for den fine beskrivelse som passer fint til faktiske
    forhold i Dublin Airport.
    Så hvis jeg havde læst jeres indlæg inden vi rejste havde vi været lidt bedre forberedt på vejskatten og shuttlebus til CarRental området.
    Men det fik fint og vejene er smalle og ikke beregnet til cykelryttere samtidig med tæt trafik.

    1. Hej,
      Mange tak for de rosende ord. Dem sætter vi stor pris på!
      Det var godt, at I havde en god tur, selvom I ikke havde læst om det inden. Og nej, cykelryttere og tæt trafik er ikke den bedste kombination i Irland 🙂
      Mange hilsner
      Henriette

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *