Vi besøgte et havskildpadde rugeri og så de søde små havskildpadder

Sri Lanka er så heldig at have 5 havskildpadde arter. Men de er alle udrydningstruet. Skildpadderne har det allersværest som æg og nyudklækkede skildpadder. Derfor findes der turtle hatchery / skildpadde rugerier på Sri Lanka, hvor man samler æg op fra stranden og sørger for at de bliver udklækket i sikre omgivelser, før ungerne bliver sat fri i havet.

På besøg på et Turtle salvation center

Havskildpadder er et truet dyr. De har mange fjender. Æggene bliver f.eks. tit spist af mennesker og fugle. Derfor gør man en del for at hjælpe dem rundt omkring i verden.

På Sri Lanka vælger man at grave æggene op og så ruge dem ud under gode forhold. Det var sådan et rugeri, vi skulle se, på et Turtle salvation center.

havskildpadde_Sri_Lanka_2

Vi blev fulgt rundt af en guide, der viste os de forskellige stadier af havskildpaddens unge liv.

Han fortalte, at de går ned på stranden om natten og holder øje med, om der kommer havskildpadder op på stranden for at lægge æg. Og så sørger de for, at havskildpadden ikke bliver forstyrret, mens den lægger æggene.
Når havskildpadden er tilbage i havet, graver medarbejderne de nylagte æg op. Så tager de dem med tilbage og lægger dem i store sandkasser, hvor det er markeret, hvornår æggene er fundet neden på stranden.

Man har også aftaler med fiskere om, at de kan sælge æg til rugeriet, så de er med til at samle æggene.

havskildpadde_Sri_Lanka_3

Det tager æggene 45-60 dage at klække. Når skildpadderne så er klækket, kommer de over i nogle saltvandsbassiner. Når de er 3-4 dage gamle, bliver de sat ud i havet. På den måde når de at have mindst muligt menneskekontakt, før de bliver sat tilbage i naturen.

Læs også: Se en havskildpadde lægge æg i Oman

Der er ikke ret mange af ungerne, der er piger, så de kvindelige skildpadder bliver lidt længere på centeret, så de har bedre overlevelsesvilkår. Hunnerne skal alligevel blive 35 år, før de kan lægge æg, så hvad gør et par dage mere på land…

Skildpadderne kan blive over 100 år.

havskildpadde_Sri_Lanka_4

Der var også nogle skildpadder på stedet, som var blevet reddet. F.eks. fordi de havde mistet en luffe i et fiskenet. Dem snakkede børnene meget om bagefter.
Jeg ved nu ikke helt, om jeg synes, at de var blevet “reddet”. Nu kunne de jo bruge de næste mange år på bare at ligge i disse bassiner. Måske det havde været bedre for dem, hvis naturen bare havde gået sin gang.

havskildpadde_Sri_Lanka_5

Men jeg synes, at det giver god mening med at ruge æggene ud på sådan et sted, og passe på ungerne til de har lidt bedre betingelser for at overleve.

Vi var ved “The Kosgoda Turtle Care”, som ligger tæt på Bentota, hvor vi boede. Men der findes en del skildpadde rugerier.

Vi kørte fra rugeriet til Galle fort på en dagstur, mens vi var på vores Sri Lanka rundrejse.

Vi var på Sri Lanka i juli 2016

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.

Tags from the story
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *