En dag i sommerhuset på Møn trængte børnene til at komme ud og røre sig lidt. Så vi kørte over til Kong Asgers gravhøj. Det er en fint bevaret gravhøj, som man kan gå ind i. Børnene syntes dog, at det allersjoveste var at løbe legende op og ned af gravhøjen. Imens nød de voksne den virkelig fine udsigt fra højen.
Børnene syntes faktisk det var så sjovt, at de var helt med på den, da vi næste dag foreslog at besøge endnu en gravhøj, nemlig Klekkendehøj Jættestue. Den er endnu mere imponerende, da den har 2 “stuer”. I den ene stue er der i dag en “udstilling” af graven med krukker og endda knoglerne fra en person.
Jættestuer er gravkamre fra bondestensalderen. De blev ca lavet fra omkring 3.500 til 3.000 f. Kr. Der er både betegnelsen storstensgrave, som skulle være til én person. Og jættestuer, som er fællesgrave. Jeg ved helt ærligt ikke ret meget om det. Men det gør Google heldigvis.
I følge Wikipedia har der været omkring 40.000 gravhøje. Men kun ca 500 er i dag bevaret. 119 af de 500 er på Møn og Bogø. Så du kan nærmest ikke bevæge dig rundt på Møn uden at se en gravhøj.
Jættestuen er bygget af nogle imponerende store sten. Jeg forstår slet ikke, hvordan de har kunne flytte rundt på så store sten den gang. Stenene former et kammer med en lille gang ud fra kammeret.
Læs også: En flot efterårstur til Møns Klint
Uden om stenene, har man lagt fladefliser, som skulle hjælpe til at tætne kammeret. Oven på stenene er der brugt forskellige materialer, til at tætne yderligere med. På Møn har de “selvfølgelig” brugt kridtmasse, som der jo er en del af på Møn.
Kong Asgers Høj
Kong Asgers Høj er en flot stor gravhøj. Men indgangen er ikke ret høj. Så her skal du bukke dig meget/kravle ind.
Inde i højen kan du stå oprejst.
Det er et stort, fascinerende kammer. Men når du har stået og funderet over, hvor imponerende det er, at de har kunne bygge det, er der ikke rigtig andet at kigge på derinde. For det er jo tomt.
Til gengæld er der en dejlig udsigt, når du går op på højen – udover Møns gule og grønne marker, det blå vand omkring Møn og Møns bro.
Her lå vi længe og nød udsigten, mens børnene legede Fortnite på højen.
Klekkendehøj
Klekkendehøj er speciel, fordi den har 2 kamre, og dermed også 2 indgange. Det er der ikke mange andre gravhøje, der har.
Indgangen er lige så lav som ved Kong Asgers Høj, så du nærmest må kravle ind. Det har de nok alle sammen.
Når du så kommer ind, står du igen i et flot, men tomt kammer. Men på venstre side ser du et vindue. Og igennem det kan du se endnu et kammer, hvor der er en udstilling med remedier fra gravene samt et skelet. Det syntes børnene var vildt fascinerede. Og vi andre syntes selvfølgelig også, at det var en rigtig fin måde, at vise, hvordan det har set ud.
Udsigten fra højen er også god. Men ikke lige så god som ved Kong Asgers Høj, hvis du spørger mig. Men det er selvfølgelig en smagssag. Og børnene legede lige så godt her, så vi var der alligevel i noget tid.
Her finder du de 2 gravehøje på Møn
Kong Asgers høj ligger ved Sprove på Kong Asgers Vej
Klekkendehøj ligger i Askeby ved Klekkendevej.
Der er vejeskilte mod begge høje, så det er intet problem at finde deres parkeringspladser. Og Google Maps kender også begge høje.
Kong Asgers Høj kan du nærmest ikke undgå at se fra parkeringspladsen.
Det er dog lidt sværere at finde Klekkendehøj, for den kan ikke ses fra parkeringspladsen.
Parkeringspladsen ligner lidt, at den hører til en gård. Men der står skilte med information om højen, så den er god nok. Det er der, du kan parkere. Herfra skal du så gå over vejen fra parkeringspladsen. Her går der en sti over marken, forbi nogle træer og en lille sø. Og så kan du se højen.
Lidt gode informationer
- Husk lommelygter/masser af batteri på telefonen. For der er bælgravende mørkt inde i højene. Så du har brug for at medbringe lys.
- Det kan også være en rigtig god idé at tage nogle drikkevarer med. Børnene får hurtigt løbet en del op og ned af højene.
- 150 meter fra Kong Asgers Høj ligger Sprove Stordysse/Runddysse. Den er åben, så man kan se kamrene i dagslys. Der har vi ikke været. Jeg har lige læst om den nu i forbindelse med at skrive dette indlæg. Men der skal vi da helt sikkert hen en dag.
- Historien om Kong Asgers Høj kan du se her
- Historien om Klekkendehøj kan du se her
Vi var ved gravhøjene i oktober 2018 og børnene var 6 og 7 år.