Eidfjord – idyllisk norsk fjord-by med sjove vandaktiviteter og vandfald

Eidfjord Udvalgt

Eidfjord er den hyggeligste lille “eventyr” by, der ligger for enden af Hardangerfjorden tæt på Bergen.
Eidfjord har skøn natur med mulighed for vandring, aktiviteter på vandet og ikke mindst et imponerende vandfald.
Helt ude ved fjorden ligger der et hvidt hotel, der – med lidt god vilje – kunne ligne et lille slot. Hele denne udsigt gav mig følelsen af at stå midt i byen i tegnefilmen “Frost”.  

Eidfjord by

Eidfjord ligger for enden af sydøstlige del af Hardangerfjorden.
Der bor lige under 550 personer i Eidfjord.
Eidfjord lever af turister, for der er vandfald, vandremuligheder og aktiviteter på vandet. Men vigtigst af alt, så er fjorden så dyb, at de store cruise skibe kan komme helt herind og opleve, hvordan en norsk lille idyllisk by.
Det lyder dog knap så idyllisk i vores øre, at være i Eidfjord sammen med 8.000 andre cruise skibe passagerer. Men så må man jo tage ud og opleve naturen om dagen, og nyde byen om aftenen, når de andre er ude på deres skibe igen.
Vi var så heldige at være i Eidfjord i et Corona år, så vi havde nærmest det hele for os selv.

Med RIB båd i Eidfjord

Eidfjord RIB 3

Men nu skulle der jo ikke gå helt prinsesse-Disney idyl i den. Så vi havde booket en tur med en RIB båd.
Det er en båd med stål skrog, og en oppustelig “gummiring” rundt om, så den har svært ved at kæntre. Derudover er de tit udstyret med nogle ret store motorer.

Eidfjord RIB 4

Vi blev udstyret med overlevelsesdragter og redningsveste. Og så kunne vi gå ned i båden. Der fik vi en hurtig sikkerhedsinstruks, efterfuldt af en information om, at Båtføreren aldrig havde oplevet, at nogen røg i vandet.

Eidfjord RIB 2

Vi nåede ikke mange meter fra molen, før han satte fart på. Det kunne man virkelig godt mærke!
Vi lagde ud med at sejle forbi et vandfald, mens han zig zag’ede for at gøre turen ekstra sjov. Og det var børnene vilde med. De syntes, at det var lidt som at være i en rutsjebane i Tivoli.

Læs også: Bergen – en by fuld af gode aktiviteter for børnefamilien

Så sejlede vi ned til et vandkraftsværk. Vi kunne kun se en smule af det, for langt det meste var inde i fjeldet. Det var ret imponerede, at nordmændene kan bygge alt det inde i et fjeld.
Kraftværket lå for enden af fjorden, så her kunne Båtføreren sejle rundt i halve cirkler og skabe bølger, som vi så kunne sejle på bagefter.
Han syntes, at det var for kedeligt at vandet var helt blankt. Så kunne vi jo ikke få lov til at opleve, hvad båden virkelig kunne.
Så vi fik endnu mere Tivoli tur her for enden af fjorden.

Eidfjord RIB 1

Bagefter sejlede vi tilbage forbi vandfaldet, og fra denne vinkel kunne vi se, at det faktisk var et ret sjovt vandfald, fordi det tilsyneladende kommer ud igennem fjeldet. Det starter først ret langt nede af fjeldet.
Videre til et andet større vandfald – med div. Tivoli sving undervejs. Dette vandfald kunne han sejle helt hen til, så vi kunne mærke det sprøjte på os. Det er ret vildt at være så tæt på et vandfald.

Efterfølgende fik vi besked på at spejde efter en havørn, der havde været der de sidste par dage. Men vi så den ikke. Til gengæld så vi de sæler, som også plejer at holde til der. Eller vi så kun én af gangen. Så jeg skal ikke kunne sige, hvor mange der var. Men sød, det var den i hvert fald.

På det sidste stykke af turen satte Båtføreren fuldt kraft på og høj musik. Han forstod at gøre en tur ud af det. Børnene havde virkelig fået en oplevelse ud af turen. Det havde vi voksne også. Og samtidig set lidt kulturelt og dyreliv.
Det var virkelig en god tur.

Vøringfossen – et af Norges mest besøgte vandfald

Eidfjord_Rundkørsel i tunnel

På vejen til Vøringfossen fra Eidfjord, kørte vi gennem de vildeste tunneler. Den ene havde en rundkørsel inde i tunnelen, så stor var den.
Og den anden kørte nærmest opad i en spiral. Først kunne vi slet ikke forstå vejen på GPS’en. Men det var fordi vi kørte opad i cirkler, inde i samme tunnelen.

Eidfjord Vøringfossen

Fremme ved vandfaldet må jeg indrømme, at jeg var skuffet.
Ja, det var et højt vandfald, men det var ret tyndt, og så ikke ud af ret meget. Men det føltes slet som ikke noget, i forhold til Steindalsfossen, som vi så dagen før ved Bergen. Hvorfor var der dog så mange, der tager hertil for at se det?
Vi kunne dog fornemme, at der også var et vandfald til højre for os, men det kunne vi ikke se, der hvor vi stod.

Så Dennis gik tilbage til bilen og hentede dronen. Med dronen kunne vi få et lidt bedre view. Men vandfaldet så stadig ikke så vildt.
Til gengæld kunne vi se, at folk stod på andre platforme både til højre og venstre for os.
Så vi kørte over til platformen til højre, som så meget større ud, og så lå ved et hotel – så der måtte da være en parkeringsplads.

Eidfjord Vøringfossen 4

Deroppe gav det hele mere mening!
Der var lavet et stor område med platforme, hvor man kunne gå ud og se vandfaldet – altså vandfald nr. 2, som vi ikke rigtig kunne se før, og så var meget større.
Det var et flot vandfald!

Børnene havde fået nok af vandfald, så Dennis og de begyndte at gå tilbage mod bilen. Men jeg blev lidt længere. Så kom der skyer. De endte med at dække hele vandfaldet. Hvor var vi heldige, at vi nåede at se det.

Eidfjord Vøringfossen 3

Vøringfossen har faktisk et lodret fald på 145 m, og et totalt fald på 182 meter. Så det er jo ikke helt fair ikke at blive imponeret over det. Man bliver forvent af vilde vandfald i Norge!

Lokal frokost i Eidfjord

Eidfjord_Tunet på Haugen

Vi spiste frokost i et lille lokalt sted, Tunet på Haugen, som jeg havde fået anbefalet af rejsebloggen OnTrip.
Det er et hyggeligt sted, der sælger økologiske gårdprodukter og kunsthåndværk, men vigtigst af alt; frokost. De har dog kun 2 “dagen retter” til frokost. Og de havde haft travlt den dag, så nu var der kun én ret tilbage. Vi voksne syntes, at det var nogle lækre græske pizzabrød. Men børnene var ikke så meget for dem. Og det er jo lidt ærgerligt, når der kun er én ret.

Vi fik hjemmelavet æblemost. Området er meget kendt for deres æble dyrkning og æblemost. Og vi havde set mangle æbletræs marker på vores køretur til Eidfjord.

Ejeren var meget hyggelig og snaksaglig. Han var faktisk belgisk. Han fortalte om livet i Eidfjord, når cruiseskibene er der.
Det er helt vildt, at der kan sejle store cruiseskibe helt her ind i bunden af fjorden. Det siger noget om, hvor dybt der er – og det forklarer hvorfor vandet er så koldt. Dennis havde prøvet at lokke børnene til at bade. Men det skulle de ikke nyde noget af.

Fantastisk Airbnb lejlighed i Eidfjord

Vores overnatning i Eidfjord var helt fantastisk. Lejligheden var stor og rummelig. Og så føltes den helt hjemlig. Jeg kan ikke rigtig sige, hvad det var. Men vi var bare godt tilpas i den lejlighed.
Og som om, at det ikke var nok, så havde den en stor overdækket balkon (man sætter pris på overdækket i Norge’s konstante regnvejr). Den var så stor at der både var et bord med 2 stole. Og en sofa i den anden side.

Eidfjord lejlighed 1

Men bedst af alt; der var den vildeste udsigt fra balkonen over fjord, bjerge i baggrunden og den lille “eventyr” by Eidfjord i forgrunden.
Det var så hyggeligt at sidde med en bog og et tæppe på balkonen, og falde i staver over udsigten.

Eidfjord lejlighed 3

Køretur af en af Norges smukke National Turistveje

Da vi kørte mod Eidfjord (fra Bergen), kørte vi fra Odda til Kinsarvik af en såkaldt National Turistvej. Disse veje findes der flere af rundt omkring i Norge, og de skulle vise noget af den smukkeste natur i Norge.

Det var også en rigtig flot køretur langs fjorden.
Vi så mange vandfald på vejen. Men efter et par dages køreture på småveje i Norge, var vi nu så vant til at se vandfald langs vejen og fjorden, at vi ikke engang kommenterede dem alle mere. Nu var det kun de større, vi gad udpege. Tænk at man kan blive så forvent 🙂


Det kan godt være lidt hårdt at køre på deres veje, som tit ikke er 2 sporet, men blot har små indhak, til hvis man møder en modkørende bil.
Nogle gange var den dog så bred, at der ligefrem var markeret 2 vejbaner.

Lidt ekstra informationer om Eidfjord:

  • Turistside om Eidfjord
  • Ved Vøringfossen parkerede vi først ved “Vøringfoss Kafeteria & Souvenir”, hvor vi altså ikke syntes, at der var den bedste udsigt. Men der var mange parkeringspladser. Vi så vandfaldet bedst fra “Vøringsfossen Visitor Parking” og hotellet Fossli.
  • Norsk Natur Center ligger på vej ud til Vøringfossen, og skulle være ret interessant. Vi sprang det dog over, fordi vi var trætte den dag. Men her er deres hjemmeside
  • Vi boede i Ingrid’s Appartments, i den der hedder “Lejlighed med balkon
  • Vi havde også kigget meget på at tage til byen Odda i stedet for Eidfjord, for der er flere muligheder for RIB både. Men det passede ikke ind i vores program, så derfor tog vi til Eidfjord. Vi spiste dog aftensmad i Odda og byen er noget større, så ikke charmerende på Eidfjord-måden. Men den er stadig fin.

Vi holdt sommerferie i Sydnorge i juli 2020, og børnene var 8 og 9 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Pinterest. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *