Forårstur til Bornholm med børnevenlige aktiviteter & restauranter

Bornholm - udvalgt

Solskinsøen Bornholm er fantastisk om sommeren. Men hvordan er der om foråret, hvor solen endnu ikke helt har fået fat?
Vi tog afsted i påsken og konstaterede, at Bornholm også har rigtig meget at byde på i foråret.
Det var lidt koldt til tider. Men til gengæld var der en anden klar fordel – vi skulle ikke kæmpe om pladserne med tonsvis af andre turister. Og alle steder vi gerne ville se, var netop åbnet for sæsonen til påsken.

7 børnevenlige oplevelser på Bornholm

Der er jo nogle ting, som de fleste nok mener, at man “skal” se, når man er på Bornholm. Inkl. os.
Attraktionerne er ikke altid helt børnevenlige. Men så har vi prøvet at gøre dem interessante for børnene alligevel.

1. Rundkirkerne

Vi har set filmen “Tempelriddernes Skat” en del gange. Den foregår på Bornholm, og tager især udgangspunkt i rundkirkerne. Så børnene var helt med på at vi skulle se en rundkirke.
Så vi kan kun anbefale at se Tempelriddernes Skat inden en tur til Bornholm. Den er til tider en lille smule nervepirrende for mindre børn. Men det er jo en børnefilm, så dit barn skal nok komme igennem det.

Bornholm Rundkirke

Der er 4 rundkirker på Bornholm.
Vi læste at kun 2 af dem er åbne inde i midten af kirken, hvor de andre er muret til. Vi valgte én af de åbne: Østerlars.
Den anden rundkirke med åben midte er Olsker kirke. Den boede vi faktisk lige ved siden af. Men den havde korte åbningstider. Så derfor blev det Østerlars vi så – og samtidig er den næsten nabo til Bornpark Minigolf, som vi også besøgte.
Husk at tjekke, hvornår det er muligt at komme ind i kirken. Det er jo fungerende kirker, der kan have gudstjeneste m.v.

2. Hammershus

Bornholm Hammershus

Hammershus har et fint besøgscenter, hvor man kan lære lidt om middelalderfæstningen, før man går op og ser selve ruinen. Det var ikke voldsomt stort. Men det gav en god intro til Hammershus. Og her kan man også lige købe en is eller andet i cafeen, hvis der skal lidt lokkemiddel til børnene. Eller bare få tisset af, inden man går på til Hammerhus.

Hvis vi havde syntes, at det var koldt på Bornholm i påsken, var det intet imod da vi ankom til Hammershus, hvor det blæste meget. Så vi gav os ret god tid til at studere besøgscenteret. Men vi skulle selvfølgelig også se selve den fine ruin. Så vi tog skibukserne og alt vores andet vintertøj på og begav os udenfor.

For at gøre det lidt mere interessant for børnene købte vi “Mysteriet på Hammershus” i app’en Useum. Det er en skattejagt rundt i ruinen, hvor man skal løse hovedpersonens gåder. Det kostede 45 kr.
Børnene syntes, at det var sjovt og vi lærte også lidt om Hammershus undervejs. Klar anbefaling fra os.

3. Bornpark Minigolf

Minigolf synes vi altid er en god, afvekslende aktivitet, når børnene bliver lidt for trætte af at se kulturelle ting. Og på Bornholm er der lavet en virkelig flot golfbane.

Bornholm Minigolf

Selve banen er formet som Bornholm. Og hvert hul er en af Bornholms attraktioner, f.eks. rundkirker, Ekkodalen, Almindingen, Rokkestenen og meget andet.
Så banen kan faktisk også bruges som en intro til Bornholm for børnene.
Vi var der midtvejs på vores weekendtur til Bornholm. Og der syntes børnene, at det var ret sjovt, at de kunne genkende nogle af tingene.

Men husk det varme tøj, hvis I er der i foråret/efteråret. For på sådan et åbent område, kan der godt blive lidt køligt. Og vi vil hellere tage masser af tøj på og så have det sjovt. End bare stå og fryse.
Bornpark | Bornholms Minigolf

4. Bornholms Middelaldercenter

Middelaldercenteret er et stort frilandsmuseum over, hvordan det har været at leve i middelalderen.
De har en masse frivillige, der gør hele frilandsmuseet levende. Det funger så godt.

Vi var så godt underholdt på Bornholms Middelaldercenter. Og lærte selvfølgelig også noget om middelalderen.
Her var børne gøglere, kanon affyring, man kunne lave sin egen amulet, og meget andet. Der var både shows og ting som børnene kunne være med til at lave.
Og mest af alt fik vi et virkelig underholdende show af kanon-mesteren, der var vild med at Mikkel skrald-grinede af hans jokes. Så kanon-mesteren gav den hele armen med “gode” jokes. Mikkel grinede endnu mere. Og sådan kørte de 2 deres eget helt lille show.

Bornholm Middelaldercenter

Min far var faktisk også frivillig her, da han boede på Bornholm. Og kanon-mesteren kunne præcis samme slags “morfar” jokes som ham. Så det var så hyggeligt at opleve.

Middelaldercenteret har faktisk også lavet en skattejagt rundt på Bornholm i bedste Tempelridder stil. Den kiggede vi rigtig meget på. Men den tager nogle dage, og besøgte ikke præcis de ting, vi gerne ville se. Derfor fravalgte vi den.
Men jeg tænker, at den må være super god, hvis man f.eks. er på Bornholm i en hel uge. Så kan man lave lidt på skattejagten hver dag. Og så kan man jo slippe afsted med at se lidt voksen ting, kombineret med lidt af skattejagten hver dag.

Skattejagt | Bornholms Middelaldercenter

5. Mountainbike for familier (og andre nybegyndere) på Bornholm

Vi har aldrig kørt mountainbike. Men én af vores bekendte er vild med at køre mountainbike. Og han fortalte os, at Bornholm har de bedste begynder stier/spor (i hvert fald i følge hans mening). Så det måtte vi jo prøve.

Sporene starter ved Rytterknægten, så det var nemt at parkere.
Her er så en lille øvebane, hvor man lige kan få en fornemmelse af, hvad det går ud på. Og så kan man kaste sig ud på de rigtige spor. Der hænger et stort kort over dem, og starten er hvert spor er forholdsvis tydeligt markeret. Så det er nemt nok at finde ud af.

Drengene (inkl. Dennis) var vilde med det!

Bornholm Mountainbike

Jeg er den lidt mere forsigtige type. Så jeg tog et par ture, og ville så også gerne op i Kongetårnet, som står på Bornholms højeste punkt. Men det er også nemt nok, for ved alle begynderstierne kører man i cirkel og ender altid på samme plads foran Kongetårnet.
Så man behøver heller ikke tage det samme spor, man kan sagtens køre på forskellige niveauer, og stadig samles til en sodavand i cafeen ved Kongetårnet.

Det var lidt besværligt at leje cykler. Ikke fordi selve processen var besværlig. Men fordi cykeludlejningerne ikke ligger i nærheden af Rytterknægten. Jeg havde læste, at nogle af cykeludlejerne gerne køre cyklerne ud til Rytterknægten. Men nu var deres bil lige gået i stykker. Og der var mange andre grunde. Der kunne vi godt mærke, at vi var i starten af sæsonen.
Vi havde desværre ikke tænkt på at tage vores cykelstativ med hjemmefra. Men heldigvis kunne vi leje et. Der kunne sidde 2 cykler. Og så fik vi de 2 andre cykler ind i bilen. For forhjulene kan nemt tages af på mountainbikes. Og samtidig har vi en bil med et ret stort bagagerum. Så det kunne lige lade sig gøre. Men børnene sad lidt tætpakket på den køretur.

Bornholm cykeludlejning

Vi havde dog husket at tage vores egne cykelhjelme med hjemmefra, så vi ikke også skulle leje dem.

Alleud.dk har skrevet mere om mountainbike på Bornholm: Danmarks (måske) bedste sted at cykle mountainbike for familier og nybegyndere

6. Den Sorte Gryde ved Helligdomsklipperne

Bornholm Helligdomsklipperne

Helligdomsklipperne er store, flotte og fascinerende. Tænk at vi har sådan et landskab i Danmark.
Vi parkerede ved Bornholms Kunstmuseum og gik derfra. Der var en grussti, hvor man sagtens kunne gå med barnevogn. Så gik man på toppen af klipperne og kiggede ud.

Men vi drejede fra stien ned til Den Sorte Gryde.
Den første del af turen ned vil jeg anbefale til alle, der gerne vil opleve at komme ned mellem klipperne. Her er en sti ned. Og en lille bro man kan gå over. Det er ikke langt (dog føltes turen op igen lidt lang 😉 ). Men det giver en fornemmelse af at stå ned mellem klipperne.

Den anden del af turen viste sig at være lidt mere udfordrende.
Vi ville ind i den 60 m lange grotte.
Først skulle vi ned at klipperne. Der var sat en lodret metal stige fast i klippen, som vi kunne bruge.

Bornholm Den sorte gryde 4
Bornholm Den sorte gryde

Så skulle vi igennem et lille bitte område, som var lidt oversvømmet. Så vi skulle lige koncentrere os for at hoppe fra sten til sten.
Og så kom vi til en lille indgang mellem klipperne. Passagen er ikke ret bred. Vi kunne sagtens gå almindeligt, men ét sted, måtte vi gå lidt sidelæns/sno os.
Men sådan en lang grotte er meget mørkt. Så husk lommelygter!

Bornholm Den sorte gryde 3

Inde i grotten kan du møde den bornholmske grotteedderkop. Men jeg må nu indrømme, at vi ikke kiggede så meget efter den. Og vi havde faktisk ikke fortalt børnene om dem inden vi gik ind.

Destination Bornholm ligger der en lille historie om edderkoppejagt i Helligdomsklipperne. Den kan man jo med fordel høre med børnene. Vi hørte den først bagefter, så vi ikke havde spændingen af edderkopper oven i turen.

Grotten kan godt være lidt klaustrofobisk. Men du kender jo heldigvis dine børn, og kan vurdere, om det vil blive en god tur.
Man behøver jo heller ikke gå hele vejen ind. Man kan bare klatre derned, og lige få lidt af oplevelsen.

Faktisk blev vi lidt skuffede, da vi nåede bunden af grotten. Jeg ved ikke helt, hvad vi havde forventet – en stor oplyst fest sal eller noget? Men grotten endte lige som bare. Og så kunne vi gå tilbage igen. Så det er selve turen, der er oplevelsen.

7. Plankestien i Allinge

I Allinge er man gået i gang med et virkelig fedt projekt. Man bygger en sti mellem klipperne ude i vandet. Så alle kan komme ud og nyde landskabet, som normalt kun ville være for de virkelig eventyrlystne (der samtidig ikke er bange for at få våde sko).

Det var en sjov oplevelse at gå der. Selvom det kun er nogle meter ude fra havnen, føler man alligevel, at man går i naturen.

Vi ville opleve stien, men havde ikke lige tiden til at gå fra ét sted til et andet og hente bil o.s.v. Så vi kørte bare ned ved Allinge Røgeri, og gik på lidt på stien der. Vejret var ikke helt til sådan en tur. Så vi skulle virkelig time det i forhold til bølger, hvornår vi gik, for bølgerne var så voldsomme den dag, at de til tider oversvømmede stien.
Men jeg gad virkelig godt gå hele turen på en sommerdag, uden blæst og dertilhørende vand. Det må være så flot.

Bornholm Plankestien

Du kan godt tage en klapvogn med ned på stien. Men der kan dog godt være små passager, hvor den lige skal løftes, for naturen må ikke påvirkes af byggeriet. Så hvis klipperne er for tætte på ét sted, må stien simpelthen laves smallere lige der.

Planen er, at stien skal gå fra Allinge Havn til Kampeløkke Havn. Men den var ikke helt færdig endnu, da vi var der.
Det officielle navn er vist Møllenæsstien ved Møllerende.

8. NaturBornholm

Jeg skrev først om 7 børnevenlige oplevelser. Og her er en 8. Hvorfor nu det?
Det er fordi jeg gerne vil fortælle om NaturBornholm, når nu vi var der. Men vi syntes faktisk ikke, at det var så børnevenligt.

NaturBornholm er et oplevelsescenter om Bornholms natur og tilblivelse i Aakirkeby. Her kan du se levende krokodiller og skildpadder, lære om dinosaurer i Danmark, køre på bilbane hvor du selv har produceret strømmen til bilen og meget andet. Det lød alt sammen, som noget vi ville være vilde med. Og vi elsker GeoCenteret på Møn, så vi tænkte, at det måtte minde om det. Men der havde vi desværre for høje forventninger.

Læs også: Rejs til dinosaurtiden i GeoCenter Møns Klint på en sjov og lærerig måde

Vi startede ud med en ret spændende 3D film om Bornholms tilblivelse.
Derefter gik vi ud og kiggede på udstillingen.
Men desværre fangede udstillingen overhovedet ikke børnene. Der var alt for meget tekst og lidt for lidt oplevelse.

Så jeg må indrømme, at vi endte med at gå det hele lidt hurtigt igennem. Man kan ikke være lige heldig hver gang. Og dette var bare ikke lige os. Men det var jo også ret koldt, mens vi var på Bornholm. Så vi oplevede ikke andet end bilbanen på deres udendørs areal.
Så vi har nok ikke givet NaturBornholm en fuldstændig chance. Men altså, selve udstillingen kunne godt bruge en lille opløftning efter vores mening. Det havde ellers været genialt at kunne anbefale sådan et indendørs sted til dage med dårligt vejr på en forårstur til Bornholm.

Du kan læse mere om deres aktiviteter her: NaturBornholm

Sådan får man børnene interesseret i Bornholm

Vi oplever, at børnene glæder sig mere til ferierne, hvis de kender lidt til destinationen, før vi kommer derhen. Frem for at skulle til noget helt ukendt. Så det gør vi gerne lidt ud af.

Til Bornholm var det ret nemt for os. For vi havde jo, som allerede nævnt, set Tempelriddernes Skat en del gange.

Men nogle gange er det de overraskende situationer, så er de sjoveste. Og denne gang kom et kortspil til at betyde meget for vores tur og børnenes kendskab til Bornholm.
På færgen til Bornholm havde vi glemt kortene nede i bilen. Så vi købte et kortspil på færgen. Det viste sig, at hvert kort havde et motiv fra Bornholm. Så vi endte med at spille “Bornholm”. Et selv-opfundet spil, hvor én skulle vælge emne, f.eks. kirke, by eller landskab. Og så gjaldt det om at stikke de andre med det flotteste kort inden for kategorien. På den måde lærte børnene rigtig mange af Bornholms attraktioner at kende.

Bornholm kort

GoLittle har (vist i samarbejde med Bornholm.info) lavet nogle små historier, der fortæller om ting rundt omkring på Bornholm. Det er selvfølgelig ikke om alle Bornholms attraktioner. Men der er da om nogle. Så dem kan I med fordel høre, f.eks. når I er på vej til en ny destination. Tjek deres app/hjemmeside.

Børnevenlige cafeer og restauranter på Bornholm

Bornholm er jo et virkelig børnevenligt sted. Så man skal ikke lede længe efter steder at spise, som børnene vil synes om. Men vil du gerne have nogle sikre kort på hånden, så kommer her lidt anbefalinger fra os.

Faktisk er vores største anbefaling at bestille bord! Vi var der i en kold påske, hvor sæsonen kun lige var startet op. Og alligevel var det ikke altid at vi kunne få plads, når vi gik ind et sted. Så ring i forvejen, hvis du vil være sikker på en plads.

Fiskebuffet på Bornholm

Bornholm Arnes Røgeri 2

Der er bare nogle ting, som man “skal”, når man er på Bornholm. Og for mange er én af de ting at spise på et røgeri. Vores børn er ikke de store fiskespisere (og det er jeg sådan set heller ikke). Så for os var det oplagt at tage på en fiskebuffet. På den måde kunne vi smage lidt lokale specialiteter, som selvfølgelig røgede sild. Og samtidig var der masser af genkendelige retter som børnene kastede sig glade over, som f.eks. fiskefilet, fiskefrikadeller og rejer.

Vi valgte Arnes Røgeri. Mest fordi det lå tættest på, hvor vi boede. Men jeg har senere hørt, at det skulle være et af de større røgerier. Og det bedste siger nogle. Hvilket jo selvfølgelig er en smagssag…
Men vi var vilde med det.

De største Tarteletter

En måde at gøre mad børnevenligt kan simpelthen være at gøre maden til det vildeste på den ene eller den anden måde. Det har Ekkodalhuset forstået. De laver KÆMPE tarteletter.
Og så ligger de jo meget belejligt lige ved Ekkodalen, så man kan både lege turist og få en sjov spise oplevelse der.

Desværre lykkedes det os aldrig at få et bord der, så vi ved ikke, om maden rent faktisk smager godt.
De har også en smule andet på menuen, som du kan læse om her Menu.

Cafe Rosa

Kunne I godt bruge en lille pause, kan vi klart anbefale Cafe Rosa i Gudhjem.
Jeg vil nok mere betegne det som et bageri. Og det ligger lige tæt på den hyggelige havn.
Der er alt hvad du kan drømme om af lækre brød og kager.

Bornholm Cafe Rosa

Selve cafeen er ikke stor. Til gengæld er den som taget ud af en børnetegning. Og der er noget nyt at kigge på overalt hvor du kigger hen. Så der kan man lige tage en slapper, mens alle i familien sidder og kigger rundt i deres egne tanker.
Du bliver nemt lækkersulten på deres Facebookside

Fru Petersens Café og Kagebord

Den ene dag endte vi på Fru Petersens Café til frokost. Det var som at træde ind i et levende museum. Man sidder i noget, der er lykkedes rigtig godt med at ligne en dagligstue fra i gamle dage. Og der er udstillede ting overalt.

Der var en lille buffet, som havde masser af lækre ting.
Man skal dog lige være opmærksom på, at der også står en varm ret, som er dagens ret. Og den indgår ikke buffeten.

Da vi var der var der kun nogle få andre. Så der var den der stemning af, at man ikke skal snakke for højt, og helst være lidt stille. Hvilket ikke altid er det sjoveste med børn. Men lige så snart der er flere gæster og dermed naturlig snak, tænker jeg at det ikke er noget problem.

Vi kunne dog ikke forstå, at der var så mange biler på parkeringspladsen. Og så lidt mennesker i restauranten. Det fik vi forklaring på, da vi kiggede ind i nabo lokalet. Her var det største kagebord.
Og efter at have googlet lidt, fandt vi ud af, at de vist er ret berømte for det kagebord. Det må vi prøve næste gang. Det så lækkert ud!

Programmet for vores miniferie på Bornholm:

1. dag – en halv dag: (kunne have været en torsdag eftermiddag ved en weekendtur til Bornholm): Vi ankom en eftermiddag og gik straks i gang med de bornholmske oplevelser med fiskebuffeten på Arne Røgeri

2. dag: På mountainbike og ved Helligdomsklipperne

3. dag: NaturBornholm, en is i Snogebæk havn, visit i en Rundkirke samt en tur i Nordpark Minigolf og eftermiddagskaffe ved Cafe Rosa i Gudhjem havn.

4. dag: Hammershus, Plankestien i Allinge og Middelaldercenteret. Hjem med færgen

Når jeg lige læser vores turplan lige nu, synes jeg faktisk, at den ser lidt hektisk ud. Men det fungerede fint, da vi var afsted.
Og vi syntes, at vi fik oplevet rigtig meget af det, vi gerne ville opleve på Bornholm.

Det vi ikke nåede

Havde det været sommer, havde vi selvfølgelig prioriteret mere tid til strande og til at hygge på havnene og nyde stemningen. Men nu var det jo halvkoldt. Så Bornholmer-sommerstemningen var der ikke endnu. Og når det er køligt, er det meget rart med aktiviteter, der holder én beskæftiget.

Havde vi haft mere tid, hvad vi helt sikkert også købt Middelaldercenterets skattejagt. For den lyder interessant for børnene, synes jeg.

Vi kiggede rigtig meget på at tage til Christiansø og Frederiksø. For jeg synes, der er så hyggeligt. Og Dennis og drengene har ikke været der.
Men det ville tage en hel dag og vi var lidt nervøse for, hvordan sejlturen kunne være, hvis det blæste. Og derudover var cafe’en derude ikke åbnet endnu for sæsonen. Så hvis vi endte med dårligt vejr, ville vi ikke have noget sted at gå indenfor. Derfor blev sådan en tur bortprioriteret.

Vi var på Bornholm i april 2022, og børnene var 9 og 11 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Instagram og Facebook. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Pinterest profil.
Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *