3 virkelige gode og børnevenlige museer i Vilnius samt KGB museet

Vilnius_Museum_Toys_3

Første dag i Vilnius vågnede vi op til -9 grader, chill faktor -17. Så der var dømt museumsbesøg!
Men det var vi selvfølgelig forberedte på, da vi valgte at planlægge en tur til Vilnius i februar måned. Og vi valgte faktisk netop Vilnius, fordi vi havde fundet mange gode museer her, da vi læste om byen.

På vores forlængede weekend besøgte vi 4 gode museer i Vilnius

 1. Vilnius museum of Illussions som “leger” voksne og børn gennem fascinerende eksperimenter, der viser, hvor nemt det er at snyde hjernen.
 2. Toy museum Her må der leges med alt! Der er legetøj fra middelalderen og stenalderen, men også et helt rum med gamle spillemaskiner. Det er et fantastisk børnemuseum!
 3. Money Museum of the Bank of Lithuania om penge og betalingsmidlernes historie. Her var også små sjove ting for børnene, som f.eks. at finde ud af, hvad din vægt er værd i guld.
 4. KGB museet om Litauens besættelser gennem tiden. Det er et barsk museum, især fordi det ligger i den gamle KGB bygning, hvor man kan også besøge hele fængsels-delen i kælderen med fængsels-celler, tortur rum og henrettelses rum.

Vilnius museum of Illussions

Dette museum minder meget om Experimentarium, med en masse områder, hvor man kan eksperimentere, lege og lære om forskellige ting.

Vilnius museum of Illussions handler dog “kun” om, hvordan man kan “snyde” hjernen, til at tro, at den ser noget andet, end den virkelig ser.

Læs også: En dag på Experimentarium, hvor der blev udforsket, lært og grinet

Jeg tror bedst, at jeg kan beskrive det med et par billeder fra vores besøg.

Vilnius_Museum_Of_Illussions_4

Vilnius_Museum_Of_Illussions
Vilnius_Museum_Of_Illussions_2

Info om
Vilnius Museum of Illussions

 • Tidsforbrug: Jeg mener, at vi brugte 1-1,5 time på museet.
 • Åbningstider: De skriver kl. 10-20. Så det må vel forståes som værende hver dag.
 • Pris: Voksne og børn over 7 år koster 11 EUR og børn under 7 år er gratis. Tjek altid nyeste priser på deres hjemmeside
 • Adresse: Vilnius Museum of Illussions adresse: Vokiečių gatvė, 8
 • Deres hjemmeside

Vilnius’ legetøjsmuseum

Mens vi var i Vilnius så vi en kort video fra legetøjsmuseet, og syntes faktisk, at det så lidt kedeligt ud. Så det droppede vi.
Men søndag formiddag havde vi så lige lidt tid, før vi skulle tjekke ud og med flyveren. Så Mikkel og jeg blev enige om at gå derned og se, hvad det var for noget. Benjamin var desværre blevet syg, så han blev hjemme i lejligheden med de andre.

Og vi blev vildt overraskede, for det var et helt fantastisk museum for et barn!
Museets mål er ikke at vise mest muligt gammelt legetøj, som oftest vil være bag glas, fordi det nu er skrøbeligt. I stedet viser de kopier af gammelt legetøj. Til gengæld må man lege med ALT på museet.

Læs også: TV-tårnet i Vilnius med flot udsigt og nærmest ingen turister

Lige da vi kom ind på museet, var der nogle forskellige spil. Da vi havde lagt alt vores overtøj i garderoben og betalt for indgangen, introducerede medarbejderen os for alle de forskellige spil, som hun fortalte var gamle spil, der havde været grundlæggende for langt de fleste spil, vi spiller i dag.

Vilnius_Museum_Toys_2

Da vi var færdige med at spille, gik hun med os ind i det næste rum. Her var der legetøj fra middelalderen.
Alt legetøjet er noget man har fundet i Litauen, og hvor originalerne ligger på deres nationalmuseum. Her på legetøjsmuseet har de så lavet kopier af legetøjet, som man må lege med.

Den første ting hun viste os, var en snurretop. Og da hun fortalte Mikkel, at man altså også have BeyBlades i middelalderen, ja, så var han solgt og kastede sig ud i at lege.
Hvor mange steder møder man lige en medarbejder der bruger 10-15 minutter på at introducere museet for dig?

Ved hver “post”, var der en planche, der forklarede om det legetøj, der var udstillet her. Og nedenfor planchen var der så en skuffe, som var fyldt med kopiere af det legetøj, der blev beskrevet her.
Det fungerede virkelig godt!

Vilnius_Museum_Toys_1

I den næste del af museet, handlede det om stenalderen. Her var ikke så meget legetøj (stenalder legetøj er trods alt lidt svært at gøre spændende for nutidens børn), så i stedet kunne børnene lære om at leve i stenalderen og om dyrene på den tid. Igen foregik alt igennem leg.

Så nåede vi til et rum, hvor vi var lidt ærgerlige over, at vi ikke havde fået farmor med. For det var legetøj fra omkring hendes barndom, så det havde hun nok syntes var ret sjovt at se og vise os.

Til sidst nåede vi til et rum fuld af spillemaskiner. Det er “maskiner” i stil med et bordfodbold, blot med alle mulige former for sport – f.eks. selvfølgelig ishockey. Man skulle lægge mønter i, for at de virkede. Men maskinerne var så gamle, at de ikke brugte Eur. Så der lå mønter rundt omkring, som man frit kunne bruge.

Vilnius_Museum_Toys_4

Efter 50 minutter måtte vi desværre gå. Det var ikke nemt at løsrive Mikkel, men vi skulle nå et fly, så der var ikke så meget at gøre. Men vi kunne nemt have brugt en halv time mere der, og formentlig også en hel time, for der var så meget at se og udforske.

Info om
Vilnius' legetøjsmuseum

 • Tidsforbrug: Vi kunne sagtens have brugt 1,5-2 timer på museet.
 • Åbningstider: Se deres hjemmeside, da det svinger en del efter sæson.
 • Pris: Voksne 5 EUR og børn 2-18 år koster 3 EUR. Tjek altid nyeste priser på deres hjemmeside
 • Adresse: Toy museum’s adresse: Šiltadaržio g. 2, Vilnius 01124, Litauen (de har en lidt intetsigende dør, og man skal ringe på en dørklokke for at blive lukket ind. Du kan se billede af døren på deres hjemmeside)
 • Deres hjemmeside

Money Museum of the Bank of Lithuania

Vi havde lidt svært ved at finde museet, og gik nogle gange frem og tilbage på gaden, før vi fik den idé at åbne en brun dør, som vi egentlig ikke forventede var offentlig. Men det var der, museet var.
Døren viste sig at være en virkelig tyk pengeskabsdør. Så vi gik faktisk ind i et kæmpe pengeskab.

Vilnius_Museum_Money_1

Vi blev vist ned i kælderen, hvor museet er. Penge museet er ikke ret stort. Til gengæld er det gratis. Så det er en god beskæftigelse, hvis man gerne lige vil lave noget inden for.

Museet er lidt gammeldags i dets måde at have plancher og montre hele vejen rundt langs væggen. Men det fortæller på en interessant måde historien om, hvordan man begyndte at bruge betalingsmidler og viser mønter gennem tiden.

Mens de voksne så er beskæftigede med at læse al teksten, så kan børnene gå i gang med de lidt mere fysiske aktiviteter. Der er en vægt, hvor du kan veje dig selv, og så få af vide, hvad du er værd i guld og sølv.
Der er en lille udstilling, hvor du kan se, hvordan man lavede mønter i gamle dage og hvor du kan prøve at løfte en guldbar.

Vilnius_Museum_Money_4
Og der er en pyramide lavet af 1 million mønter. Ved siden af, er der en video, der viser, hvordan denne pyramide blev lavet. Vores børn skulle se hele videoen, for det syntes de godt nok var fascinerende.

Vilnius_Museum_Money_2

Alt i alt er det et rigtig fint museum, hvor man kan få meget god information og børnene også er godt underholdt, mens forældrene læser.
Flere steder har jeg læst reviews, der skriver at det er et meget interaktivt museum. Men den del opdagede vi altså ikke.

Info om
Vilnius' Money Museum

 • Tidsforbrug: 30-60 minutter
 • Åbningstider: Tirsdag-Lørdag. Tidspunkt ændrer sig efter årstid, så se deres hjemmeside under “contacts”
 • Pris: Gratis
 • Adresse: Totorių str. 2/8, LT-01121 Vilnius (kig efter den brune dør på hjørnet)
 • Deres hjemmeside

KGB museet i Vilnius – eller rettere “Museum of occupations and freedom fights”

En eftermiddag, da de andre gik tilbage i lejligheden for at slappe af, smuttede jeg lige over til KGB museet. For jeg er jo ikke så god til det der med at slappe af, når jeg er nye steder…
KGB museet ligger lidt ude i forstæderne. Men det tog mig bare 20 minutter at gå fra rådhuspladsen til KGB museet.

Museet bliver kaldt for KGB museet, fordi det ligger i den bygning, hvor KGB holdt til.
Derfor kan man i kælderen se de gamle fængselsceller, tortur rum og henrettelses rummet.

Vilnius_Museum_KGB_3
Stueetagen og 1. sal er udstillinger med fortællinger om Litauens besættelse af Sovjetunionen og under 2. verdenskrig. Og så får alle deres frihedskæmpere selvfølgelig også rigtig meget plads.

Vi havde været meget i tvivl om, hvorvidt det ville være et ok museum at børnene med til. For vi synes jo, at det er vigtigt at også hører lidt om de dårligere sider historien. Men det behøver ikke blive fremlagt alt for tydeligt for dem, allerede i en alder af 6 og 8 år.
Og efter at have været der, må jeg sige, at KGB museet er ikke børnevenligt!
Ikke, som vi havde forventet, fordi det var brutalt. Men fordi det er sådan en gammeldags museum med virkelig meget tekst, og ikke så meget, der vil fange børnenes interesse. I hvert fald ikke i så lang tid, som det vil tage de voksne at læse al den spændende information.

Jeg lagde, vældigt interesseret, ud med at læse planche op og ned i det første rum, som handlede om Litauens besættelse. Der var virkelig megen god information. Men rum efter rum tog jeg mig selv i, at læse mindre og mindre. For man bliver altså mættet (jeg gør i hvert fald).

Der var også udstillinger. Men det var sådan nogle med en uniform eller et par billeder af nogle frihedskæmpere eller lignende.
Langt det mest stod på både litauisk og engelsk. Men de små billedetekster havde ikke altid engelsk tekstning.
Misforstå mig ikke – det var utroligt spændende. Men for min skyld måtte de gerne have gjort det lidt mindre detaljeret og lidt mere “levende”.

Så gik jeg ned i kælderen. Her vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente.
Fængselscellerne var, som sådan nogle er; tomme. Nogle stod med et par senge, og alle med kolde, afskallede vægge.
Men det var godt nok lidt ulækkert at stå og kigge ind i f.eks. det polstrede rum, så havde så tyk isolering på væggene, at andre i kælderen ikke ville kunne høre, hvad der skete med folk herinde…

Vilnius_Museum_KGB_4
Og jeg kunne heller ikke lade være med at blive lidt trykket i henrettelses rummet. Her har mange desværre måtte lade livet. Og der var også effekter fra en massegrav man har fundet tæt på Vilnius.

Alt i alt var det en oplevelse at se KGB museet, men heller ikke meget mere end det.

Info om
KGB museet

 • Tidsforbrug: 1-2 timer
 • Åbningstider: Onsdag-lørdag: 10-18, søndag 10-17.
 • Pris: Voksne og børn over 7 år koster 4 EUR og børn under 7 år er gratis. Tjek altid nyeste priser på deres hjemmeside
 • Adresse: Aukų g. 2A, LT-01113 Vilnius, Lithuania
 • Deres hjemmeside

Vi var i Vilnius i februar 2019, og børnene var 6 og 8 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Tags from the story
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *