Muscat – byen, der har noget til alle

Muscat har noget til alle; Er du til gamle, arabiske markeder stoppet til randen med varer, eller til moderne shopping centre, så har Muscat det. Er du til byvandring eller til lækre strande, så har Muscat det. Er du til pulserende forretningsgader, eller kan du bedre lide at gå rundt i ro og observere, så kan du gøre det i Muscat. Kan du lide korte, kulturelle sightseeing oplevelser eller heldags busture, så er der gode muligheder for det fra Muscat.

Muscat ligger klemt inde mellem hav og bjerge. Derfor kan Muscat kun vokse til siderne – rundt om bjergene. Det betyder, at byen deler sig i flere mindre bydele.

Muscat er Omans hovedstad, og nok den by, som mange vil flyve til, når de skal på ferie i Oman. Da det var vores første tur til Oman, kendte vi ikke ret meget til landet eller til Muscat. Og vi havde ærlig talt svært ved at “komme ind” på denne by i starten.

Vi havde valgt at bo på Muscat Oasis Residence, som vi havde booket igennem Booking.com*. Vi kunne jo se, at det lå tæt på den nyere “Sultan Qaboos Grand Mosque”, som er en af de helt store turiststeder. Så det måtte da være centralt. Det er det sådan set også. Men når man tænker over det, så bygger man jo de nye moskeer, der hvor der kommer nye beboelsesområder. Så vi var landet lige midt i et nybygget område. Og lidt som med Ørestaden i Danmark, så var der ikke meget sjæl over det. Ude på gaden virker der ret tomt (udover alle bilerne). Egentlig er der vist masser mennesker. De er bare mest inde i husene. Til gengæld var det en god oplevelse at bo sammen med omanerne, istedet for i en gammel turist bydel.

De første par dage i Oman, ville vi gerne slappe lidt af og vænne os til det nye klima og kultur. Så første dag blev bare brugt på at handle lidt ind og bade i swimming pools, der hvor vi boede. Vi boede et sted med 3 pools, men vi havde det hele for sig selv. For omanerne synes, at 28 grader er vinter. Så der bader man da ikke… Om eftermiddagen myldrede det ud med legende børn, på de legeområder der var, hvor vi boede. Men de badede ikke. På anden dagen kom der én pige ned til os i poolen. Og der var også et enkelt ægtepar nede at dyppe sig. Men ellers havde vi det hele for os selv.

Sultan Qaboos Grand Mosque

Sultan Qaboos Grand Mosque i Muscat, Oman
Sultan Qaboos Grand Mosque

På anden dagen stod vi tidligt op. Vi ville gerne se Sultan Qaboos Grand Mosque og Mutrah Souq (deres gamle marked), og begge steder var åbne om formiddagen.

Moskeen er, så vidt vi ved, den eneste moske i Oman, der er åben for ikke-muslimer. Og den er kun åben kl. 8-11, lørdag til torsdag.

Den er virkelig imponerende at se! Selv børnene blev imponeret over at stå inde i den 4.000 m2 store mandlige bede sal. Den er flot udsmykket. Og den har verdens næststørste gulvtæppe og en kæmpe lysekrone i midten af den store og flotte kuppel. Udenfor er der lavet en dejlig blomsterpark rundt om, som man virkelig sætter pris på i et land, som mest har grus og småsten. Det var det eneste sted i landet, hvor jeg skulle have tørklæde på. Jeg blev også bedt om at have lange bukser og lang bluse på. Til gengæld må man gerne have bare fødder.

Vi var meget glade for at have set moskeen, og vil klart anbefale at slå et smut forbi der, selvom man får det lidt varmt af alt det tøj, man skal have på.

Den kæmpestore lysekrone i kuplen i Sultan Qaboos Grand Mosque
Den kæmpestore lysekrone i kuplen i Sultan Qaboos Grand Mosque

I området omkring moskeen, er der også flere shopping centre. F.eks. Grand mall. Restauranterne og fast food stederne i centrene, var meget vestligt orienteret, så det var faktisk lidt svært at finde nogen, der solgte lokal mad derinde. Til gengæld kunne man sagtens gå på en italiensk restaurant og få pepperoni pizza og spaghetti carbonara. Dog med kalkun versionen af bacon og pepperoni.

Mutrah Souq

Mutrah souq i Muscat i Oman
En bod i Mutrah Souq

Bagefter tog vi en taxa videre til souq’en. Souq’en – eller markedet – er fuld af boder. Man bliver helt overvældet af indtryk og ting at kigge på. Der er så mange boder og små ”gader”, at man hurtigt mister orienteringen. Men vi lod os bare flyde med og kiggede nysgerrigt rundt. Husk også at kigge op, hver gang du kommer til en ”plads”, hvor gaderne mødes. Deres lofter er flot udsmykket.

Vi endte i guldsmykke gaderne. Der var virkelig mange smykkebutikker! På et tidspunkt gik Benjamin op ad en lille trappe til 1. sal. Vi havde i virkeligheden ikke rigtig lagt mærke til, at der var nogen 1. sal. Der var så meget at kigge på, at vi ikke kiggede opad, undtager der, hvor alle gader samler sig, og hvor de har lavet de flotte lofter.

Vi stoppede selvfølgelig Benjamin, for der var bare faldefærdige små hytter, når vi kiggede op. De så ikke ud til at være åbne for offentligheden. Men ejeren til den butik, vi stod ud for, havde set Benjamin, så han kom ud og spurgte, om han ville op og se. Og det ville Benjamins forældre jo gerne 🙂

Et loft i Mutrah souq
Et loft i Mutrah souq

Deroppe havde manden et smykkeværksted, hvor en mand sad inde i et lille aflukket skur og lavede håndlavede smykker. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at der var noget kvalitet over de smykker i butikkerne. Men det viste sig, at hele hans butik kun havde håndlavede smykker.

Mutrah souq
En virkelig håndværkskunstner

Manden spurgte om at se vores vielsesring. Så polerede de vores ringe. Ganske gratis. Vi gav den arbejdende mand 1 OMR i drikkepenge, og det så han ud til at blive glad for. Vi følte os overhovedet ikke presset til at købe noget. Det var en sjov oplevelse, af den slags lidt skæve oplevelser, man får, når man rejser med børn.

Vi har læst flere forskellige åbningstider for souq’en. Måske det er fordi, at butiksejerne selv kan vælge, hvor længe de vil være åbne… Men hvis man regner med kl. 8-12 og 17-21, går man vist ikke helt forkert. Fredag er den ikke åben om formiddagen.

Vi spiste frokost udenfor souq’en. Det var lige ned til havnen, hvor man kunne sidde og kigge på sultanens kæmpe yacht. Det var et vildt turistet sted. Men det billigste vi havde været på indtil videre. Og maden var ok.

Sultanens palads i den gamle by

Sultan Qaboos Palads i Muscat i Oman
Sultan Qaboos Palads

Børnene var trætte og syntes, at poolen begyndte at kalde derhjemme ved lejligheden, så vi tog en taxa hjemad. Chaufføren spurgte, om han skulle vise os sultanens palads på vejen. Det ville vi gerne. Først kørte han os op til et flot udkigspunkt, hvor vi kunne se ud over den gamle by. Og så kørte vi ned og stoppede ved Sultanens palads. Det var fint at se. Men man kan ikke komme ind. Så når man har set et billede, har man i virkeligheden nærmest set det. Jeg må indrømme, at jeg er i tvivl, om vi så hele den gamle by der (for så er den lille). Eller om der var mere bagved.

Udsigt over den gamle by
Udsigt over den gamle by med Sultan Qaboos palads i midten

Vi kørte faktisk også forbi museet Bayt al Zubair, som jeg gerne ville have været inde og se. Det handler om omanernes liv. Men børnene var for trætte til, at det kunne blive en god oplevelse.

Da vi kom hjem til lejligheden, ville chaufføren selvfølgelig have noget ekstra for rundvisningen. Det havde vi da også regnet med. Men hans pris var lidt højere, end vi havde forventet. Husk at aftale pris på ALT på forhånd, for ellers skal du ud i diskussioner. Og omanerne giver sig ikke bare lige.

Taxakørsel i Muscat

Om eftermiddagen tog Dennis en taxa ud til lufthavnen og hentede vores lejebil, for næste dag skulle vi køre ud af Muscat. Vi endte med at bruge 60 OMR (1.080 kr.) på taxa i de første par dage. Vi havde tænkt, at det måtte være billigere, at tage taxaer og så spare billejen de første par dage. Men det havde været billigere (og nemmere) at tage lejebilen med fra lufthavnen, da vi landede. Det er nemt at køre i Oman. Og sidste argument for at leje bil: en liter benzin koster 3,5 kr….

Ruwi

Til sidst på vores rejse havde vi igen et par overnatninger i Muscat. Denne gang i den østlige del af byen. Vi havde været på farten længe den dag, vi ankom til Muscat, så det var mørkt, før vi nåede Muscat. Og pludselig befandt vi også i et område med mennesker overalt på gaderne og masser af lys og reklamer og lidt højere bygninger. Det var ikke noget, vi havde set noget andet sted i Oman. Det føltes helt overvældende. Men det føltes også lidt mere som en storby, end Muscat ellers gør. Straks hev vi Lonely Planet* frem. Vi var endt i Ruwi – som Lonely Planet kalder for “Little India”. Her bor mange indere, og især fredag aften (hvor vi var der) er der gang i den. Det er Muscats forretningsområde, hvor man også skulle kunne finde mange billigere restauranter – det gjorde vi også, men det var nu bare Burger King. Nogen gange er det bare nemmest med noget, børnene kender 🙂

Qantab Beach

Qantab Beach i Muscat i Oman
Qantab Beach

Vi havde lejet en lejlighed igennem Airbnb i Qantab Beach. Det var ret lokalt. Vi boede nærmest på stranden, og de eneste man skulle kæmpe om pladsen med, var fiskerbådene. De ville nu meget gerne at sælge en turisttur, i stedet for at skulle ud og fiske. Området er flere små bugter, så man føler, at man er ret isoleret. Men i virkeligheden er der ikke langt til andre dele af Muscat. Man skal bare lige køre over et bjerg.

Vi havde egentlig tænkt os, at vi skulle ud og sejle, for at se delfiner og evt. snorkle. For der er mange af den slags ture her. Men turene startede allerede kl. 10, og det var alt for tidligt til, at vi kunne overskue det den dag. Så vi valgte at bruge dagen på stranden i stedet.

Udlejer havde fortalt os, at man var ret gammeldags på denne offentlige strand, så vi skulle helst ikke bade i bikini, men med knælange shorts og en t-shirt. Om formiddagen havde vi det meste for os selv. Jeg vovede mig til blot at have en top (uden skuldre…) og shorts på, når jeg sad på stranden, for der var nærmest ingen mennesker. Og Dennis badede bare i badebukser.

Eftermiddag på Qantab Beach
Eftermiddag på Qantab Beach

Senere på eftermiddagen kom der liv på stranden. Så gik folk ture og, sad og snakkede i sandet. Og de yngre spillede fodbold. Men ingen badede. På det tidspunkt, havde vi nok sørget for at være passeligt klædt, hvis vi havde villet i vandet igen. Ingen siger noget til dig, hvis du er upassende klædt. Men man har jo ikke lyst til at fornærme folk. Og man skal nok også forvente ret mange mandlige blikke, for de er jo ikke vant til at se kvinder, der er “vovet” klædt.

Shangri-La Resort i Muscat i Oman
Shangri-La Resort

Da vi ville have frokost, kørte vi til en nabo bugt. Til resortet “Shangri-La Barr Al Jissah Resort and Spa”. Nøj, det var lækkert! Med alverdens swimming pools og skildpadder, der lagde æg i vandkanten, lækre restauranter, spa, guidebureauer – og i det hele taget alt, hvad man kunne ønske sig til en god ferie. De havde den vildeste frokostbuffet, som godt nok kostede 15 OMR (270 kr.) pr. person – uden drikkevarer. Heldigvis var børnene gratis. Her gad vi godt have afsluttet vores ferie med at være et par dage!

 

I lufthavnen på vej hjem fra Oman, læste jeg, at Qurum er stedet for turister, med gode hoteller og spisesteder, shopping muligheder og byens bedste strand. Tja, det var jo lidt sent at læse det…

Endagsture fra Muscat

Vi valgte at køre rundt i landet og overnatte i forskellige dele af landet. Og det vil vi klart anbefale at gøre, for det giver en virkelig god oplevelse af Oman. Men vi så også rigtig mange ture, hvor folk vælger at bruge Muscat som base, og så tage ud på endags-busture og se noget af landet. Mange af de ting, vi har set, ligger så tæt på Muscat, at det sagtens kan lade sig gøre, at se dem på den måde. Fordelen ved dette er, at der er mange hoteller og nogle Airbnb i Muscat. Der er et noget mindre udvalg uden for Muscat.

Vil du læse om vores rute rundt i landet, kan du se den her.

Vi endte med at synes, at Muscat har virkelig meget at byde på. Men da vi var der i starten, syntes vi egentlig at byen var lidt skuffende…så lov os at give Muscat lidt tid! 😉

Har du nogle tips omkring Muscat? Eller har du spørgsmål til os om Muscat? Skriv endelig en kommentar nednefor i kommentarfeltet.

*Disclaimer
Jeg synes, at det er rigtig sjovt at arbejde på www.enfamiliederrejser.dk. Og jeg hygger mig med at dele vores families oplevelser, for jeg synes, at det er dejligt at kunne hjælpe dig med inspiration til en fantastisk ferie. Derfor bruger jeg også gerne rigtig meget tid på denne hjemmeside.

Men når det så er sagt, så ville det da også være dejligt, at tjene lidt på det arbejde og timer, jeg ligger i hjemmesiden. Om ikke andet, så et bidrag til en ekstra ferie 🙂

Derfor har jeg en affiliate aftale med Booking.com og Saxo.dk. Det betyder, at hvis du vælger at følge linket fra vores hjemmeside til deres, og gøre et køb hos dem, så modtager jeg en lille provision. På den måde hjælper du mig bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave endnu flere spændende blogindlæg her på siden. Og det takker jeg selvfølgelig for 😉

Tags from the story
,
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: OnTrip.dk

  Det har længe været et ønske at besøge Oman. Jeg synes at Mellemøsten er et spændende sted. Efter jeg har læst jeres beskrivelse fra Muscat er rejselysten da blevet vækket, så tak for det 😉 Uhh den Moske ville jeg gerne opleve 😉

  /Annette

 2. says: Henriette

  Hej Annette,

  Ja, Mellemøsten er meget spændende. Og Oman er et rigtig godt sted at starte, når man vil udforske Mellemøsten.
  Det var godt nok også flot, moskeen!
  Det er jo præcis derfor jeg skriver – fordi jeg gerne vil give andre lyst til at rejse. Så jeg er meget glad for din kommentar 🙂 Men nu skal der måske heller ikke så meget til, for at give netop dig lyst til at rejse 😉

 3. says: Helene

  Faldt lige over din Blog da jeg var ved at kigge visum regler for Oman, spændende at læse om et sted vi selv tager til. Vi har lige været der 3 uger i Julen, skøn tid og klima.
  Kan godt forstå at i syntes at Shangri-La var fedt, vi havde en overnatning derude sommeren 2017, da der jo ikke var fyldt med turister og lokale fik vi det til en overkommelig pris, men det er værd at spare op til.
  På vej retur til Muscat fra Wadi Shab kører man forbi Pebble beach, et strandstykke hvor der er fyldt med sten, det er et imponerende syn og det eneste sted i Oman med sten på denne måde. Efter denne strand ligger Bimmah sinkhole, det er virkelig et besøg værd, bare ikke i 46 graders varme. Der er fisk i vandet, de fisk som vi bedre kender som fisk i et fiske spa, det er virkelig en underlig oplevelse.
  Ca 50 km udenfor Nizwa ligger Al Hoota Cave, det er også et besøg værd. Den er ca 2 Milioner år gammel og er 4,5 km lang, men tourister har kun adgang til de 500 meter. Man skal booke billetter hjemmefra da der kun er 750 der kan besøge den pr dag.

  Her var lige et par nye ideer til hvis i skal afsted igen. Vi har heller ikke været i Salalah endnu, men tænker at vi vil derned her til sommer.

  1. Hej Helene,
   Mange tak for dine kommentarer.
   Hvor er det dejligt at høre fra en anden fan af Oman ? Vi er jo ikke så mange – endnu.
   Det var nogle super gode tips!! Dem vil vi huske på. Det kunne være fedt med en tur mere til Oman!
   Mange hilsner
   Henriette

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *