Billeje – den bedste transportform i Oman

Oman er oplagt til en road trip. Der er mange ting at se rundt omkring i landet. Især oppe nordpå er der en del ting, og de ligger ikke så langt fra hinanden. Vi kørte som oftest kun i 3-4 timer, de dage, hvor vi kørte til et nyt sted. Så det er dejlig nemt at komme rundt i Oman.

Dette indlæg er ikke sponsoreret. Men der er reklamelinks i indlægget. Et reklamelink betyder, at hvis du vælger at klikke på linket og booke/ købe noget på den hjemmeside, så modtager vi en provision – uden at det koster dig noget. På den måde støtter du bloggen og hjælper os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave flere spændende blogindlæg. Reklamelinksne er markeret med *. Det er links til ting eller hjemmesider, som vi også selv bruger og gerne vil stå inden for. Der er selvfølgelig også helt almindelige links i indlægget, som ikke er reklamelinks.

Da der stort set ikke findes offentlig transport i Oman – ud over nogle få busser i de større byer – er der 3 muligheder for at komme rundt i landet:

  1. Taxaer: De fungerer fint. Husk dog at aftale pris inden turen starter. Vi oplevede kun én taxa med taxameter, og det var da vi kørte fra lufthavnen. Alle andre ture måtte vi aftale priserne med chaufførerne. Chaufføren tilbyder ofte gerne at køre rundt og vise dig lidt ekstra. Eller at hente dig senere osv. Husk at spørge til, hvad disse ekstra services vil koste.
    Det eneste minus ved taxaerne er, at du hurtigt kan bruge mange penge på dem, hvis du vil køre et par gange om dagen.
  2. Man kan bestille en guidet tur, enten med privat guide eller på en bustur. Der findes nogle stykker, hvis du google det. Og der går mange endagsture ud fra Muscat, så man kunne sagtens bo i Muscat og så tage på ture derfra. Vi var ikke selv på guidede ture, så vi kan ikke anbefale nogen. Men vi mødte tit biler fra Zahara tours, så de virker som et stort firma (så kan man jo selv vælge, om man synes, at det er et blå stempel for, at de er gode…).
  3. Sidste mulighed mener vi klart er den bedste: Lej en bil! Det var det, vi gjorde, og det fik vi virkelig en god tur ud af. Nedenfor beskriver vi lidt om billeje og om selv at køre i rundt i Oman

Billeje

Vi fandt vores bil igennem RentalCars.com. Ud fra søgningen på RentalCars, endte vi med at bruge InterRent, som er Europcars billige firma. Der var biler fra flere selskaber i samme prisleje, så grunden til at vi valgte Interrent var, at vi kunne komme i kontakt med deres filial i Muscat lufthavn. For der var 2 ting, vi gerne ville have bekræftelse på, før vi indgik en lejekontrakt:

1) Vi skulle bruge en 4-hjulstrækker

Vi ville gerne være sikre på, at vi fik en 4-hjulstrækker. For vi ville gerne køre selv i Wahiba sands ørkenen. Den tur kan du læse om her.

Jebel Akhdar, Oman
Man skal have 4WD, for at få lov til at køre op ad Jebel Akhdar

Og vi ville gerne køre op af “Det Grønne Bjerg” Jebel Akhdar. Her skal man køre i 4-hjulstrækker, for at komme op ad bjerget. De har lige frem en check post for neden, da der har været for mange fatale ulykker, med folk der har overophedet bremserne på vej ned af bjerget, i en almindelig bil. Men når vi søgte hos udlejningsfirmaerne, kunne man kun få SUV’ere. Der var ikke nogen, der skrev om 4-hjulstrækkere. Et af de firmaer vi skrev til, svarede fra deres amerikanske kontor, at de lejede aldrig 4-hjulstrækkere ud. Det kunne vi ikke forstå, for som vi kunne læse os til, kører rigtig mange rundt i 4-hjulstrækkere i Oman. Så skulle det da være mærkeligt, hvis man ikke også kunne leje en.

Når vi lejer bil, finder vi ofte bilen gennem Holidaycars

Reklamelink

Og ganske rigtig. Da vi fik fandt i InterRents kontor i Muscat, så kunne vi sagtens leje en bil med 4-hjulstræk hos dem. Så vi er faktisk overbevist om, at man bare kunne have lejet en hvilket som helst SUV i Muscat, og så ville man få en 4-hjulstrækker. Men spørg for en sikkerheds skyld…

Vi endte med en Mitsubishi Outlander. Det var ikke nogen kæmpe stor bil – faktisk blev børnene lidt skuffede, for vi havde lovet dem en “monster car”. Men den klarede fint at køre i ørkenen. Også da vi kom til at køre en lille smule off road…

2) Forsikringen skal dække, når man ikke kører på veje

Vi ville, som sagt, gerne køre i sand ud til en camp i ørkenen, hvor vi skulle overnatte. Og vi ville gerne køre på Jebel Akhdar, hvor vejene nogen steder er grusveje. Det er ikke alle biludlejnings forsikringer, der dækker det. Så vi skulle finde en forsikring, der dækker kørsel på “gravel roads”. Hos InterRent fik vi bekræftet, at forsikringen dækkede kørsel på gravel roads til overnatningssteder.

Det er meget dyrt, at blive forsikret til at køre decideret “off road”. Så på den forsikring vi havde, måtte vi f.eks. ikke køre off roads i de store sand dunes / sandklitter. Vi måtte kun følge sporet, der går til den camp, hvor vi skulle overnatte… Men det passede også fint til vores behov.

Kørsel i Oman

Det er nemt at køre i Oman. Regler og kørsel minder meget om i Danmark. I byerne kører man pænt. Når du kommer længere ud på landet, er folk ikke helt så gode til at overholde fartgrænserne – som vi vel egentlig også kender det fra de danske landeveje.

Vejskilte i Oman er både på arabisk og engelsk
Vejskilte i Oman er både på arabisk og engelsk

Alle vejskilte står både på arabisk og engelsk. Det gør det dejligt nemt at finde rundt – og finde ud af, hvor hurtigt man må køre, der hvor man nu er.

I byerne har de bygget en hovedvej igennem byen, hvor man må køre forholdsvis stærkt. Langs vejen er der så parallelle veje på begge sider, hvor butikker, restauranter, coffee shops m.v. ligger. Der er langt mellem til- og afkørslerne. Derfor skal man tit lave U-vendinger. Til gengæld må man som oftest køre i begge retninger på parallel vejene, så man kan komme hen, hvor man vil. Det kan godt virke en smule forvirrende i starten. Men når man har vænnet sig til systemet, går det fint.

Politiet er rare og hjælpsomme. På et tidspunkt dyttede de af os, og vi overvejede straks, om det var den type politi, der standser udlejningsbiler og lige skal have lidt penge ud af turisterne. Men de signalerede bare pænt, at vi ikke havde tændt lyset. Og så kørte de videre.

Ved landevejene ser man ofte kameler og æsler, gå langs med vejene og græsse. Man kan ikke lade være med at tænke over, at sådan en kamel slår ret hårdt, hvis den træder ud foran bilen, når man kommer kørende med 80-100 km i timen. Men også her hjælper politiet til. Vi mødte politibiler, der holdt og dyttede og prøvede at jage kameler væk, mens folk “fløj” forbi. Tydeligvis langt hurtigere, end de måtte. Men politiet syntes, at det var vigtigere at få kamelerne væk, end at udskrive bøder.

GPS

Google Maps virker ikke i Oman.
Til gengæld virker app’en Here WeGo rigtig godt. Den brugte vi på hele turen. Nogle enkelte gange frøs den, og skulle genstartes. Men ellers havde vi ingen problemer med den. Og den kunne finde alt, hvad vi søgte efter. Så vi havde ingen brug for at bruge penge på at leje en GPS. Vi havde taget oplader og mobilholder med hjemmefra.
Hvis du har et spørgsmål, vil vi meget gerne hjælpe. Så skriv meget gerne en kommentar / spørgsmål nedenfor i kommentarfeltet.
Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Tags from the story
,
Join the Conversation

10 Comments

  1. Jeres tur til Oman lyder helt vildt spændende! Har ikke læst så meget om stedet endnu, men tænker helt klart, at der vil jeg gerne hen en dag. Hvilken årstid ville I mene ville være den bedste til at besøge Oman? ?

  2. says: Karin Aunstrup

    Meget spændende at læse om jeres tur til Oman. Vi rejser til Oman den 21.12 og videre til Dubai den 28.12. Det giver os 7 spændende dage i Oma. Vi er fire voksne og 1 barn på 1.5 år. Vi har på forhånd bestilt en meget dyr tur til ørkenen som jeg ikke ved om vi skal afbestille. Vi kan vel som jer leje en bil og køre selv?
    Er der noget du tænker er et must at se? Ud over de ting som allerede er nævnt i div. rejsebøger ? Og er der nogle restauranter der er specielt lækre?

    Du skal endelig kun svare hus du har tid og lyst. Jeg er udemærket klar over, ar det er en travl tid at forstyrre i ?

    Håber du har en god 1. søndag i advent.

    1. Hej Karin
      Du forstyrrer bestemt ikke!
      Det lyder som en virkelig fantastisk måde at fejre jul og nytår på!
      Vi havde ikke noget problem med at køre selv i ørkenen ud til vores overnatning. Men vil I ud og køre off road i sand dunerne skal I have en guide til det. Det må man ikke for bilforsikringen. Så det er lidt op til jer , hvad I gerne vil have ud af ørken turen.
      Vi gik ikke så meget på restaurant. Så jeg har ikke lige nogen steder, vi kan anbefale.
      Men vi var på en helt utrolig vandretur (måske den ikke er så egnet til et barn på 1,5 år). Og vi var vilde med at se skildpadder.
      Jeg linker til de 2 indlæg om det.
      https://www.enfamiliederrejser.dk/wadi-shab-en-oase-i-oman/
      https://www.enfamiliederrejser.dk/se-en-havskildpadde-laegge-aeg-i-oman/
      Mange hilsner
      Henriette

  3. says: Gitte Alida

    Hej. Min mand og jeg overvejer en tur til Oman i januar – har været der 3 dage for et par år siden, men har stadig meget vi vil se. Det lyder rigtig godt at det er godt med billeje, men ved du om man kan køre til Musandam – skal jo krydse ind over Dubai?
    Sidst vi var der mødte vi et ungt par der havde været på noget trekking tur et par dage nedenfor Muscat, men jeg kan ikke rigtig finde frem til hvor det er – noget du kender til?
    Vh. Gitte

    1. Det kan jeg virkelig godt forstå, at I overvejer. For der er så dejligt i Oman.
      Jeg ved desværre ikke noget det med billejen. Men vi overvejede i sin tid, at flyve til Dubai, leje en bil der og så køre til Oman. Det gik vi bort fra, fordi vi flere gange fik af vide, at det kan tage flere timer at krydse grænsen med lejebil mellem Dubai og Oman. Men jeg ved ikke, om der kan være nogle særregler i forhold til Musandam.
      Den eneste trekking vi var på, var til Wadi Shab – som vi også har skrevet et indlæg om. Det var en virkelig god tur, syntes vi. Men ellers kender jeg ikke til trekking ture i Oman.
      Så det er jo desværre ikke, så meget jeg kan hjælpe med. Men jeg håber, at I får en rigtig god tur!
      Mange hilsner
      Henriette

  4. says: Kasper Wodschow

    Hej og tak for Jeres inspirerende fortællinger.

    Ved I om det er tilladt at medtage spiritus ved landing i lufthavnen i Muscat?
    Hvordan fik I Jeres mobiltelefon med gps til at virke, købte I sim-kort lokalt? Og virkede gps ude i ørknen?
    Et andet spørgsmål, når man kørte rundt, kunne I finde frokostrestauranter rundt i landet?
    Er det nødvendigt at veksle penge eller kan man bruge dollars?

    Mange tak
    Kasper

    1. Hej Kasper
      Mange tak for de søde ord ?

      Ang. spiritus, så ved jeg faktisk ikke om det er tilladt at medbringe det. Men du kan sagtens købe øl i lufthavnen. Jeg kan ikke huske, om vi så spiritus.

      Vi brugte en offline app til GPS. App’en hedder HereWeGo.

      Hm…frokost restauranter. Jeg husker ikke at det var et problem. Men vi fik tit kebab til frokost. Det smager virkelig markant bedre i Oman end i København ?.

      Vi hævede bare penge i automater. Det var ikke noget problem. Men de penge vi havde tilovers, har været lidt besværlige at komme af med i Danmark.

      Jeg håber at I får en rigtig god tur!!!

      Mange hilsner
      Henriette

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *