The fruit bowl of Oman – Omans grønne bjerg: Jebel Akhdar

Oman er et helt fantastik dejligt land. Men det er også goldt og tørt. Så da vi hørte om “det grønne bjerg”, så måtte vi derover, og se, hvad det er for noget.

Jebel Akhdar, som området hedder, er faktisk ikke et bjerg, men et plateau. Det er et af de få steder i Oman, der bliver opdyrket. Der er rosenlunde, hvor de dyrker roserne til deres kendte rosenvand. Desværre var de ikke i blomst endnu, da vi var der (i marts). Udover roser dyrker de dadler, valnødder, granatæbler, abrikoser, æbler, pærer og vindruer.

Jebel Akhdar
Nogle af de opdyrkede terrasser

Bjergkørsel der kræver 4WD

Køreturen op ad bjerget er virkelig bjergkørsel. Derfor er der i bunden af bjerget, et check point, der tjekker at man kører i en 4-hjulstrækker. Man får ikke lov at køre videre i en almindelig bil, fordi for mange har oplevet, at deres bremser er blevet overophedet på vej ned – med fatale konsekvenser.

Vi vidste godt på forhånd, at man skulle køre i 4WD. Derfor havde vi netop lejet en sådan. Det kan du læse om her. Og så fordi vi også skulle bruge 4WD, når vi skulle køre i ørkenen. Den tur kan du læse om her.

Jebel Akhdar
Det føltes sikkert at køre på vejene, for der var godt afskærmet

Vi var lidt nervøse for, hvad vi skulle ud i, fordi vi havde læst om alle disse ulykker. Men det føltes faktisk meget sikkert…de fleste steder. De havde sat høje betonklodser op over alt, så man ikke kunne køre ud over kanten. Det var egentlig meget rart. Men det gjorde også, at man ikke havde så meget udsigt, når man kørte. Til gengæld var der masser af holdepladser, hvor man kan gå ud og kigge. Og det var rigtig flot.

Vi kørte dog ikke hele vejen op, men kun op til byen Sayq, som er omkring halvvejs.
Der skulle også være nogle gamle forladte landsbyer på vejen, som skulle være ret hyggelige at se. Men vi kørte som sagt kun målrettet mod Sayq, for ikke at bruge en hel dag i bilen.

Sahab Hotel i Sayq

Sahab Hotel i Sayq i Oman
Sahab Hotel i Sayq

Vi kørte mod Sahab Hotel i Sayq, hvor vi ville spise frokost. Stedet havde ikke fået så gode anmeldelser som overnatningssted hos Lonely Planet, så vi havde ikke så gode forventninger. Men da vi så trådte ud på deres terrasse, var der helt fantastisk! Vi blev virkelig betaget af stedet. Der var den fineste udsigt. Og der var grønt!
Vi kunne se over til alle terrasserne, hvor de dyrker de forskellige afgrødre.

Desværre var mange af de grønne buske, tornebuske, hvilket Benjamin erfarede på den hårde måde, da han væltede i en. Men så kom tjenerne løbende med is til ham, og så var alt godt igen.

Efter frokosten måtte drengene altså i de dejlige pools, der var på stedet. Det var infinity pools med udsigt ud over bjergdalene med de opdyrkede terrasser.
Vi fik lov til at købe os til en tur i poolen. Men det kostede 15 OMR / 275 kr. for en voksen og 2 børn – efter at Dennis havde presset dem ned i pris.
Og så var poolen piv-koldt, så drengene kom aldrig i. Men heldigvis var der også et boblebad, som ikke var tændt. Det var til gengæld dejligt varmt at lege i. Så der blev der leget længe.

Nedkørslen

Pludselig havde vi været der i flere timer og måtte afsted. Vi ville meget gerne nå ned ad bjerget, før det blev mørkt. For det var jo nedkørslen, der skulle være farligst. Selvom det jo ikke skulle være noget problem, når vi havde en bil med 4WD.

Først var der nogle virkelig smalle hårnålesving, men så blev vejen ok. Derfra var der dog ikke så mange sving, hvilket jo betød, at man fik meget fart på, hvis man ikke passede på. Og det betød, at man brugte bremserne meget.

Heldigvis havde de bygget Escape lanes. Det var steder, hvor man kunne dreje fra, hvis man havde problemer. Drejede man fra, kom man op på en virkelig stejl bakke belagt med grus og hvor der stod tønder fyldt med sand for enden. Så havde man alligevel en chance for at overleve, selv hvis bremserne skulle svigte.
Vi havde selvfølgelig overhovedet ingen problemer.

Da vi kørte ind i check pointet om formiddagen, noterede de, hvornår vi ville komme tilbage. Så vi følte os meget trygge. Men da vi kørte ud igen kiggede de dårligt nok på os. Så jeg tror i virkeligheden ikke, at de holder styr på noget.

Vi så jo faktisk ikke så meget af “det grønne bjerg”. Vi oplevede den sjove køretur. Og vi så alle plantagerne på afstand.
Men det var så dejligt at slappe af og lege i poolen på hotellet, at vi ikke kom videre, så vi besøgte ikke plantagerne og de gamle landsbyer. Men der skal også være plads til at gøre det, man har lyst til, når man er på ferie, synes vi.

Tags from the story
Join the Conversation

2 Comments

 1. Vi har visst vært på mange av de samme stedene i Oman, så det er veldig gøy å lese om deres opplevelser! Jeg og mine to venninner fant et sted å sette opp teltet vårt oppe på Jebel Akhdar, så vi hadde bedre tid der. Det var en veldig fin opplevelse!

  Jeg ligger i grunnen langt etter med skrivingen om Oman, for jeg har lagt opp til et tett reiseprogram denne våren og sommeren og må jobbe en del (har en fulltidsjobb) og gjøre andre ting mellom alle reisene, så det tar nok litt tid før jeg får skrevet om opplevelsene på Jebel Akhdar. Før det er planen å få skrevet om blant annet Wadi Shab og 1000 Nights Camp, men fordi jeg i mai var to uker i Panama og Cuba og snart skal en uke til Island og ni dager til Kina, og derfor stadig får nye reiser å skrive om, vet jeg ikke riktig når jeg skal komme i mål med blogginnleggene om Oman ? Luksusproblem!

  1. Nøj det lyder fedt at sove i telt der. Sikke en oplevelse I må have fået!
   Det er lidt sjovt at vi har været alle de samme steder!
   Det er et luksusproblem. Men jeg kender det alt for godt!!! Vi rejser i øvrigt snart til Cuba, så skriv rigtig gerne om den tur snart ?

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *