Sikkerhed i Brasilien

Sikkerhed i Brasilien

Før vi rejste i 2023 mødte jeg mange, der fortalte historier om, hvor dårlig sikkerhed der er i Brasilien.
Og Dennis, der har rejst rigtig mange gange i Brasilien, fortalte om alle de forholdsregler, vi skulle tage.
Jeg nåede til et punkt, hvor jeg slet ikke rigtig syntes, at det var trygt, at vi skulle til Brasilien.
Men faktisk har Dennis aldrig oplevet noget dårligt på rejserne. Måske på grund af alle forholdsreglerne…
Og ved du hvad – vi oplevede heller intet kriminelt eller ubehageligt i de 14 dage, vi var der. 

Først vil jeg lige starte med at pointere, at vi er ikke eksperter på sikkerhed i Brasilien.
Vi kan kun udtale os om, hvad vi har oplevet.
Vi er dog næsten altid i Rio de Janeiro, når vi er i Brasilien. Og det er netop de store byer, der har det værste ry. Derfor tænker vi, at du godt kan få noget ud af at læse om vores forholdsregler.

Vi følte os helt trygge, når vi var ude på landet, f.eks. i Paraty, Angra dos Reis eller Ilha Grande. Her holdt vi bare øje med vores ting, på samme måde som vi altid gør, når vi rejser. Men i centrum af Rio – der var vi godt nok meget opmærksomme på lommetyve.

Brasilien kan ikke komme af med sit gamle ry af at være utrygt

Brasilien har længe været kendt som et land, hvor sikkerheden ikke var helt i top. Men de har gjort meget for at ændre på dette, især op til OL og VM.
Vi har klart kunnet mærke forskel til det bedre på de sidste par rejser, vi har haft dertil.
Tilbage i 1990’erne er der ingen tvivl om, at det kunne være lidt svært at være turist i Brasilien.
Men det var dengang. Sikkerheden er blevet så meget bedre!

Men man skal selvfølgelig stadig være på vagt. For der er stadig mange fattige i Brasilien – især i de store byer. Og fattigdom kan jo desværre gøre folk desperate.
Ja, der er mange fattige. Men langt størstedelen af de fattige har stadig et anstændigt liv, med et hjem og måske endda et arbejde – dog med virkelig dårlig løn.
Mange af dem, der ikke har et job, prøver alligevel at tjene penge. Så du vil opleve mange, der f.eks. går rundt og sælger slik, eller som jonglerer med bolde for bilerne, når de holder for rødt for at tjene lidt. De tjener dog lidt, så de ikke behøver være kriminelle.
Der er desværre også de helt forarmede fattige, der kun har overskud til at tigge. Men det er ikke dem, du møder flest af.

Tag dine forholdsregler omkring sikkerhed i Brasilien

Vores bedste råd er; Tænk dig om!

En lidt mere detaljeret version af det råd, er:

 • Lommetyve: Vi mener (det er helt vores egen vurdering), at det du skal være mest opmærksom på i forhold til sikkerhed i Brasilien, er lommetyve – som på de fleste turist attraktioner rundt omkring i verden.
  Længere nede kan du læse, hvad vi gør for at sikre os mod lommetyve.
 • Gå ikke ud efter mørkets frembrud: Lad være med bare at gå rundt på må og få når det er blevet mørkt, men vurdér på forhånd, hvor du synes, at du kan tage hen. Og er du i tvivl om vejen, så tage en bus eller taxa.
 • Gå ikke øde steder: Vi tænker over, ikke at gå steder hvor vi pludselig er helt alene. Det kunne f.eks. være i viadukter eller under broer. Hvis du skal med bussen, så kig dig om, når du skal finde et busstoppested.
  Står du helt alene et lidt skummelt sted, så gå videre til næste busstop.
 • Lad være med at tiltrække dig opmærksomhed: Hvis du har kæmpe guldsmykker på eller store åbne tasker. Så ligner du et nemt offer.
 • Hav kun ting på dig, som du ikke er ked af at miste: Ja ja, jeg ved det godt. Når man nu har “ALT”, inklusiv sit kamera på sin telefon, så er den svær at gå hjemmefra. Så den må man prøve at skjule bedst muligt. Du kan læse om, hvordan vi gør nedenfor.
  Men udover telefonen, så behøver du nok ikke have ret meget med dig. Passet kan forhåbentlig ligge i en safetybox på hotellet. Og når vi er i Brasilien, rejser vi uden smykker – selv vielsesringen bliver hjemme. Sidste gang havde jeg kun en enkelt sølvkæde og øreringe med, som jeg havde gjort op med mig selv, at hvis de blev stjålet, så kunne jeg leve med det. Og jeg brugte dem kun ude på landet – jvf. det med ikke at tiltrække sig opmærksomhed.
 • Kontanter eller kreditkort? Du kan bruge kreditkort langt de fleste steder i Brasilien. Så du behøver ikke gå rundt med store pengesummer på dig. Har du flere kreditkort, så tag dem alle med. Og sørg så for at gemme dem forskellige steder. Så skulle du miste det ene, har du stadig et andet.
 • Hav altid lidt kontanter på dig. Det sker jo ikke. Men skulle du ende med at være én af de få uheldige turister, der trods alle de gode råd, bliver holdt op. Så tænk over at personen nok er desperat. Så sørg for at have nogle kontanter at give ham. Og giv ham alt uden diskussion. Hvis du ikke kan brasiliansk, kan du jo alligevel ikke snakke med ham, og vil kun gøre situationen værre ved at prøve at snakke med ham. Der findes også historier om, at unge fyrer – faktisk børn – har kunnet finde på at omringe turister, for at få deres værdier.
  Igen skal man bare give, hvad man har, uden diskussion, for selvom de er yngre, er de tit flere.
  Men altså på Dennis’ efterhånden 8 rejser til Brasilien, hvor han tilsammen har opholdt sig i Brasilien i over et år, har han aldrig oplevet at blive holdt op!!!
  Så det er faktisk ikke det, der bekymrer os omkring sikkerheden i Brasilien, når vi rejser der. Det er lommetyvene.

Det er altid en god idé at prøve at sikre sine værdigenstande mod lommetyve. Jeg tager f.eks. ikke smykker på, når jeg er i Brasilien. Og vi tænker over at kopiere vores SD-kort, når vi kan komme til det. Eller have flere SD-kort med, så vi kan lægge billeder fra tidligere steder på hotelværelset. Eller læg billederne op på en cloud, når du er i nærheden af WIFI. Så skulle det gå galt, så mister man ikke billederne fra sin ferie.

Læs også: Postkort fra Iguazú vandfaldene

Men når det er sagt, så føles det altså ikke utrygt at være i Brasilien. Jeg har i hvert fald ikke oplevet noget, jeg ikke brød mig om! 

Brasilien har desværre et meget dårligere ry sikkerhedsmæssigt end de har fortjent.  Naturligvis er der fattige, og naturligvis afstedkommer fattigdom kriminalitet. Men langt, langt de fleste turister oplever ikke noget ubehageligt!!! Så tag afsted og nyd din ferie. Husk blot at tænke dig om, så skal Brasilien nok give dig en rigtig god ferie! 

Lommetyve ved Copacabana og Escadaria Selarón

Turistattraktioner er berygtet for mange lommetyve. Og det giver mening. Turisterne har helt sikkert en telefon eller kamera og nok også kontanter. Og de har travlt med at betragte det sted de nu er, uden at holde styr på deres værdier. Så på sådanne steder gælder det om at være ekstra opmærksom!

Flere af turist attraktionerne i Rio de Janeiro er spærret af, så du kan gå rundt og nyde dem i fred. F.eks. Kristus figuren. Så kan problemet selvfølgelig være lige der, hvor du gå igennem afspærringen. Men man kan få lov til at opleve attraktionen i fred.

Så er der andre steder, der er sværere at afspærre.
Den attraktion, der er mest berygtet for lommetyve i Rio er Copacabana stranden. Her skal du virkelig holde øje med dine ting. Og helst bare ikke have noget med.
Du kan overveje at tage til en anden strand i Rio. For der er andre lige så lækre strande. Men jeg er helt med på, at det jo ikke helt er det samme.

Et andet sted, hvor vi følte at det var hektisk og overfyldt – det perfekte sted for lommetyve – er Escadaria Selarón. Her var vi meget på vagt.

Slumkvarterne – favelaer

Sikkerhed i Brasilien Favela

Ét sted du skal holde dig fra, er favelaerne. Altså slumkvartererne.
Du kan altid genkende dem. De ligger op ad bjerge, og husene ligger virkelig tæt. Faktisk er der tit ikke veje derinde, kun stier.

Her er det ikke lovene der gælder. Men narkocheffernes regler.
Det er simpelthen et no-go at gå derind alene som turist.

Men når det så er sagt. Så har vi været derinde på en guidet tur. Og det var virkelig interessant at se.
Bureauet sponsorerede en skole inden i favelaen. Og derfor var de velkomne. Og vi blev bedt om at købe ting i deres boder.
Men det var virkelig en oplevelse. Det er nu efterhånden nogle år siden.
Og der er gjort meget for at gøre levestandarden bedre i favelaerne, siden vi var der.

Sådan sikrer vi os mod lommetyve i Brasilien

Pengebælter er det nye sort

Ej, det er jo ikke en ny ting. Men et mavebælte under bukserne/nederdel, der vil man da oftest opdage, hvis nu prøver at stjæle den.
Og hav så småpenge i bukselommen, så du kan købe en is, øl eller busbillet uden at hive pengebæltet frem.

DSC_1951

Hvordan gemmer man en telefon?

Telefonen kan hurtigt blive en hovedpine. Det er oplagt at lægge den i mavebæltet. Men man tager den jo hele tiden frem for at tage billeder eller finde vej. Og man har jo ikke lyst til at gøre opmærksom på mavebæltet.

Pacsafe: Jeg elsker min Pacsafe taske! De findes i mange forskellige versioner. Både som rygsække og mindre versioner. Jeg har en dametaske version, hvor min telefon præcis kan være. Pacsafe har gjort alt hvad de kan for at sikre dine værdier. F.eks. er der stålwire i skulderremmen, så den ikke kan klippes over. Og der er karabinhager på lynlåsen, så den ikke bare kan lynes op.
Den kan fungere som en helt almindelig taske, hvor det er nemt at få mobilen op hele tiden. Og når jeg er et utrygt sted, “låser” jeg tasken, så lommetyve ikke har nem adgang.

Vandretøj med lommer: I Rio centrum havde jeg ikke lyst til at gå med min Pacsafe taske. Der er jo ingen grund til at vise, hvor man har sine værdier. Så der brugte jeg nederdele med lynlåslommer.
Og her er vandre-nederdele eller shorts oftest rigtig gode. For de har tit en masse små lommer med lynlås. Dog skal man lige være opmærksom på, at lommen nu også sidder et skjult sted. Det gør de ikke altid på vandretøj, fordi fokus her ikke behøver være lommetyve, men at tøjet skal være behageligt, når man vandre. Men nogle af dem har heldigvis løsninger, der er gode værn mod lommetyve.
Jeg var virkelig glad for min “Tierra Correspondent Skort”. Der er en almindelig yderlomme. Men bag yderlommen er der en inderlomme med lynlås. Så jeg kunne lægge telefon i lommen med lynlås. Og derefter lægge hånden i yderlommen, og dermed samtidig “skjule” telefonen lidt med hånden.

Correspondent Skort W

Hvis der ikke er andre muligheder, så ender vi med at have den i lommen, og så stikke hånden i lommen samtidig. Så holder man da på telefonen, og kan prøve at sikre den på den måde.

Vi lægger vores værdier mange forskellige steder

Selv børnene fik et mavebælte denne gang. For de har jo også telefoner. Og vi havde ikke lyst til at samle alle telefoner på ét sted. Sådan at hvis en lommetyv havde held til at stjæle noget fra os, så skulle han jo ikke få alt på én gang.
Vi aftalte med børnene, at når vi skulle til Rio (hvor vi var allermest bange for lommetyve), så måtte de ikke have telefoner med. Sådan at hvis vores blev stjålet, så havde vi stadig børnenes som reserve hjemme i lejligheden.
Men når vi skulle flytte fra én overnatning til en anden, så havde vi jo alt med os. Så der måtte børnenes mavebælter også i gang. Det er i øvrigt også nogle af de tidspunkter, hvor vi er ekstra på vagt; når man kommer ud i en lufthavn, eller venter på færge. Her kan være rigtig mange mennesker. Samtidig står man med alle sine kufferter, og skal have styr på billetter m.v. Der kan lommetyvene også have let spil, hvis man ikke er opmærksom.

 

Jeg håber, at vi nu har givet dig lidt tryghed i sikkerhed i Brasilien slet ikke er så dårlig, som rygtet siger.
Og at du har fået lidt ideer til, hvordan du kan sikre dig mod lommetyve.

 

Vi var sidst i Brasilien i april 2023

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Instagram og Facebook. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Pinterest profil.
Tags from the story
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *