Se inden i en ubåd og leg på en torpedobåd. Skibene på Holmen

Skibene_ved_Holmen_Saelen_1

Vi har været henne og se ubåden Sælen og Torpedomissilbåden Sehested, som ligger på Holmen i København.
Det var virkelig spændende for både børn og voksne at se skibene og mindst at høre om, hvordan livet var ombord på dem.

Skibene_ved_Holmen_
Skibene_ved_Holmen_mastekran

Skibene på Holmen er kun åben for gæster i skolernes sommerferie og efterårsferie. Der er 3 skibe, man kan se.
Vi kom lidt sent på dagen og var mest interesseret i at se ubåden. Så vi købte kun billet til Sælen, som så også gjaldt til Torpedomissilbåden. Vi fik derfor ikke set fregatten Peder Skram, som ellers også skulle være ret spændende.
De 3 skibe er alle fra den kolde krigs tid.

Skibene_ved_Holmen_2

Torpedomissilbåden Sehested

Indrømmet – jeg ved intet om krigsskibe. Men Sehested skulle være et virkelig farligt kampskib, som gav stor respekt omkring sig den gang ved den kolde krig.

I dag ligger den ved Holmen, præcis som den var, den dag den kom hjem fra sidste patrulje tilbage i 2000.

Læs også: En dag som turist i børnehøjde i København

Der gik ikke mange minutter fra vi kom ombord, til børnene var i gang med at lege. De måtte pille ved alt, og syntes at det var vældigt sjovt at “styre” båden og kanonen.

Skibene_ved_Holmen_Sehested_3 (1)
Skibene_ved_Holmen_Sehested_2

Nedenunder blev vi guidet rundt af en mand, der selv havde sejlet på skibet. Det giver altså virkelig noget ekstra til oplevelsen, når det ikke “bare” er en guide, der har lært materialet udenad.

Desværre havde de lidt problemer med strømmen, så det hele foregik med lommelygter. Men der var rigelig lys til at se, hvor trange kår de har haft på skibet.

Ubåden Sælen

Men de trange kår på Sehested var nu alligevel ingenting i forhold til, da vi kom over til Sælen.

Turen rundt på ubåden var en guidet tur. Hvilket giver god mening. For der er så lidt plads, at man ikke rigtig kan komme rundt om hinanden. Så turen gennem ubåden skal helst foregå i gåsegang.

Skibene_ved_Holmen_Saelen_4

Ubåden kunne nemt være dykket ned i 3 uger af gangen. Man kunne ikke få et bad (heldigvis lugtede alle jo lige grimt, så det vendte man sig vel til…). Og der var ikke senge nok til alle 24 mand. For der var jo alligevel altid nogen på vagt, så der var ingen grund til at spilde plads på 24 køjer, når man kan nøjes med halvdelen, og så bare skiftes om dem.

Skibene_ved_Holmen_Saelen_3

Det er helt vildt så lidt plads der er i sådan en ubåd. Og når man så lægger oven i, at det er en båd, der ligger langt nede under vandet – i krigstider – så må mandskabet virkelig have haft nogle stærke nerver og rolige gemyt for at kunne klare sig igennem det.

Læs også: Portsmouth Historical Dockyard

Torpedo rørerne havde også mange gode historier omkring sig. For det første er de lige ved siden af køjerne. Og ubåden er så tætpakket med udstyr, at når man har skudt torpedoerne af, så skal man pille indmaden ud af ubåden, for at kunne få nye torpedoer ind.

Skibene_ved_Holmen_Saelen_2

Til gengæld kan torpedorør jo også bruges til madvarer, affald eller frømænd der skulle i land på fjendtlig land, uden at blive opdaget..!

Som sagt var det ret spændende at se. Men desværre har de jo ikke åbent ret ofte, så det skal planlægges lidt. Du kan læse mere om skibene på Holmen her på deres hjemmeside.

Vi så skibene i oktober 2019 og børnene var 7 og 8 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *