Fyrtøjet – et H.C. Andersen legeunivers i Odense

Mens vi var på Fyn, skulle vi da også ud og opleve noget med H.C. Andersen! Vi havde kigget på H.C. Andersens hus. Men så opdagede vi Børnekulturhuset Fyrtøjet. Det var mere i vores (og især i børnenes 🙂 ) ånd.

Vi stod klar kl. 10 søndag morgen, da de åbnede, for vi ville nå at få mest muligt ud af stedet, før vi skulle vende snuden mod Sjælland.

dsc_1937

Først blev vi mødt af en kæmpe “papirs-båd”, som tinsoldaterne kunne stå op i.

Når man derefter træder ind i hovedrummet af “udstillingen”, træder man ind i et helt univers af H.C. Andersen fortællinger. Der er prinsesse-rum, livgarde vagthuse, svaner man kan ride på, heksemutters kogegryde og meget mere. Og for at fuldende legen er der også masser af udklædning og tilbehør. Drengene elskede træ geværerne. Legetøj behøver ikke altid være fuldstændigt korrekt udseende i plastik, for at virke.

20161002_105823

Bag hele dette legeområde er der en scene / amfiteater, som vist bliver brugt til fortællinger og forestillinger. Der var nu ikke nogen, da vi kom, så vi lavede vores egen fortælling.

Hvis I kan få børnene med videre, er der endnu mere på 1. sal. Der er et hyggeligt værelse, hvor man kan lave en dukketeaterforestilling, mens tilskuerne “drikker” thé. Og der er butikker. Jeg var især vild med is-butikken. Meget af legetøjet er syet af stof eller hæklet. Hvilket jo er godt tænkt, for man kan få det til at se ret naturtro ud, og det kan holde til at blive leget med.

dsc_0685

Der er også et kæmpe “klædeskab”, hvor man kan klæde sig ud i alverdens ting fra H.C. Andersens tid.

Og der er et fantastisk rum til at sidde og tegne og klippe i. Vi havde kun en time, så vi kunne ikke nå at lave noget derinde. Men jeg har taget nogle billeder af deres mønster på en soldater hat. Så håber jeg, at vi kan finde ud af at lave nogen af de hatte på de mørke vinter eftermiddage. Der var ting til lang tids hygge og koncentration derinde.

Det eneste lille “men” var, at jeg syntes, at det var lidt dyrt at komme ind. Men hvis du gemmer kvitteringen på billetterne, får du rabat, hvis du tager på flere museer i Odense.

Det er virkelig et godt sted for børnene. Man kan lege i flere timer, og der er god mulighed for at snakke med børnene om, hvordan man levede i gamle dag. Og selvfølgelig om H.C. Andersens historier.

Fyrtøjets hjemmeside

Opdatering 26/5-20: Jeg mener, at Fyrtøjet er flyttet, siden vi var der. Så indretningen kan jo være anderledes i dag. Men så godt, som vi syntes, at det var, da vi var der for 4-5 år siden, så kan jeg ikke forestille mig andet end, at det også er godt det nye sted!

Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *