Danmarks Borgcenter – super børnevenligt & meget mere end kun Gåsetårnet

Danmarks Borgcenter Gåsetårnet 1

Har du hørt om Danmarks Borgcenter?
Jeg møder faktisk overraskende få, der har hørt om det… Der er straks langt flere, der har hørt om Gåsetårnet, som er en del af Danmarks Borgcenter.
Det tog mig også lidt tid at få familien overbevist om, at vi skulle besøge Danmarks Borgcenter. Men efter at vi har været der, taler vi varmt for, at andre skal tage derhen. For vi var vilde med at være der!

Danmarks Borgcenter i Vordingborg

Danmarks Borgcenter ligger i Vordingborg, og er et museum over Vordingborg Slotsruin / Middelalderborg, som blev bygget af Valdemar den Store i 1160.
Ved slotsruinen ligger også Gåsetårnet, som blev bygget af Valdemar Atterdag 200 år senere. Og det er bestemt ikke en ruin! Det er Nordens bedst bevarede middelaldertårn. Som man stadig kan gå op i, i dag.

Danmarks Borgcenter 3 (1)

Der er ikke meget tilbage af selve borgen. Men i dag er borgruinen en park, der ligger helt centralt for enden af Vordingborg gågade. Og museumsparken fungerer som en godt integreret del af Vordingborg centrum, hvor man kan sætte sig og slappe af og hygge sig i slotsparken.

Et moderne interaktivt museum

I kælderen af museumsbygningen, er der et museum i gammeldags forstand, med udstillede ting i montre. Og så alligevel ikke helt. For når du ankommer til Danmarks Borgcenter får alle udleveret en Ipad med høretelefoner.
Ved hvert montre er der så et skilt med en kode, som du kan indtaste på Ipad’en. Og så får du fortalt og vist ting om de udstillede ting.

Danmarks Borgcenter

På samme måde er der koder til børnene, så de kan få vist en film om de udstillede ting. Børnefilmene syntes jeg var lidt lange. Men de fangede vores børn godt. Så satte de sig på en stol og så fortællingen.
Det betød, at forældrene og bedsteforældre kunne gå rundt og høre om de ting, de gerne ville høre om.

Det var jo fantastisk – dette museum har rent faktisk forstået at aktivere børnene på en lærerig måde, mens forældrene kan få lov til at studere ting på museet, som børnene måske ikke lige gider stå og høre på.

Udenfor er der lavet en “skattejagt”, hvor en meget sur munk på Ipad’en fortæller børnene om de forskellige steder i området. Børnene kan så selv vælge, hvordan de vil have historien til at gå videre, ud fra hvad de vælger at svare munken.

Det nåede vores børn aldrig til, fordi der var så meget andet sjovt at lave. Men vi har hørt fra andre, der var glade for den.

Læs også: Stevns Klint – smuk udsigt, jagt på fossiler & spændende Kold Krig museum

Vi så også et lille skuespil om, hvordan det var at leve i middelalderen.
Det blev fortalt på en rigtig god måde, hvor selv børnene kunne sætte sig ind i det, da de fik fortalt, at det at blive udstødt fra kirken, lidt var som at blive udstødt fra internettet i dag…da var da noget de kunne forstå!

Gåsetårnet

Gåsetårnet er rigtig flot og fascinerende. At så gammelt et tårn stadig står i hel tilstand.
Da magten flyttede til København, holdt man op med at vedligeholde borgen. Eller brugte ligefrem murstenene til andre bygninger. Men på det tidspunkt blev Gåsetårnet brugt til fængsel og derfor blev det vedligeholdt., så vi stadig kan se det i dag.

Danmarks Borgcenter Gåsetårnet 3

Tårnet har efter sigende sit navn, fordi Kong Valdemar Atterdag fik krigserklæringer fra tyske hansestæder i 1367. Han satte gåsen på toppen af tårnet for at håne dem og sige, at han var ikke mere bange for dem end for skræppende gæs.

Læs også: Rejs til dinosaurtiden i GeoCenter Møns Klint på en sjov og lærerig måde

Du kan gå op i tårnet og se den flotte udsigt derfra.
Og undervejs blev der vist en lille film på en af etagerne, hvor man kan se, hvordan en belejring af Gåsetårnet nok har set ud. Vi syntes nu ikke, at den var helt lige så god, som mange af de andre ting på Danmarks Borgcenter.

Ghost hunt

Sidst, men ikke mindst så er der også et Ghost Hunt spil på Ipad’en, hvor man løber rundt og “fanger” monstre på borgområdet.

Danmarks Borgcenter Ghost HUnt
Der bliver jagtet spøgelser

Det er ret fængende. Og børnene og Dennis endte med at “blive nødt til” at fange alle monstre, før de kunne stoppe. De syntes, at det var vildt sjovt.
Det havde måske ikke så meget at gøre med Danmarks Borgcenter. Men sjovt var det.

Så alt i alt, så vi virkelig godt underholdt og vi lærte en masse om middelalderen, på en dag hos Danmarks Borgcenter.

Lidt gode informationer om Danmarks Borgcenter

  • Læs om åbningstider m.v. på deres hjemmeside her
  •  Priser:
    • Voksne koster 125 kr. inkl. Ipad
    • Børn er gratis, men leje af Ipad koster 75 kr.

Vi var på Danmarks Borgcenter i juli 2020 og børnene var 8 og 9 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Pinterest. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *