Fakta om Brasilien

Jeg vil her give dig lidt information om Brasilien – som landet er oplevet af os. Samtidig vil jeg fortælle om nogle af de helt basale fakta om landet.

Selvom vi (især Dennis) har rejst en del rundt i Brasilien, så er vi altid forbi Rio, og kender derfor Rio allerbedst. Så i nogle af beskrivelserne nedenfor, er det Rio og ikke hele Brasilien, jeg skriver om. Men så skriver jeg dette.

Grundlæggende fakta

Størrelse: 8.516.000 km2. Det er næsten sammen størrelse som USA. Brasilien er det største land i Sydamerika.

Der er 204 millioner indbyggere.

Hovedstad: Brasilia

Religion: Romersk-katolsk

Sprog

I Brasilien tales portugisisk. Det er dog en simplere version, med færre bøjninger end den der tales i Portugal.
Derfor kalder jeg det nogen gange for brasiliansk.

Hygiejne og drikkevand i Brasilien

Drikkevand

Vandhane vandet bliver filtreret, så du kan drikke det. Det kan ske et fællessted i f.eks. et lejlighedskompleks. Eller det kan være et filter, du selv har i din bolig.
Så vores råd er, altid at spørge om vandet er godt, før du drikker direkte af hanen.
Og er du det mindste i tvivl, så drik købevand.

“Água mineral – Sem gas” er vand uden brus

“Água mineral – Com gas” er vand med brus/danskvand.

Er du i tvivl, om vandet er med eller uden brus, så oplevede vi, at flasker med blå etiket altid er uden brus. Og etikker i rødlige farver var med brus. Men det er bare vores egen lille lommefilosofi.

Toiletter

Det er som om, at brasilianerne ikke går så meget op i toiletter. Du kan sidde på gode restauranter, og så gå ud på toilettet og finde et meget slidt toilet, som ikke er helt pænt som man kunne ønske sig.

Mange steder er kloakeringen ikke så god. Så der må du ikke smide toiletpapiret i toilettet.

Men det gode er, at det som oftest er nemt at finde toiletter. Også på offentlige steder.

 

Valuta, pengeforbrug og drikkepenge

Valuta’en hedder Real.

D. 22/6-16 kunne man for 100 Danske kroner få 51,18 Reals.

Vi vil vurdere prislejet til at være en tredjedel til halvdel af det danske prisleje. Du kan sagtens finde restauranter, hvor du spiser meget billigt. Men der er også masser af bedre restauranter, hvor det så cirka vil koste halvdelen af danske priser.

Da folk ikke tjener så meget, er det god skik at give drikkepenge. Vi plejer at give omkring 10%. Du kan dog også opleve at der allerede er skrevet drikkepenge på regningen. Så skal du selvfølgelig ikke betale yderligere. 

Vi oplever ikke så ofte, at der står folk og tigger penge. Men de fattige er tit meget opfindsomme, for at finde på en måde at tjene lidt penge. Det kunne f.eks. være at bygge sandskulpturer på stranden, som du skal betale for at tage billede af. Eller at bære din kuffert for dig. Vi giver gerne en lille skilling til disse opfindsomme folk, for vi sætte pris på, at folk ikke bare stiller sig og tigger, men prøver på deres egen måde at gøre vores ferie lidt bedre. Hvis du går i et supermarked, kan du godt opleve at der står en fattig person udenfor, og beder dig om at købe et brød eller noget med. Det er en almindelig måde at hjælpe folk på i Brasilien.

Man kan godt bruge kreditkort, især til hæveautomater og større hoteller. Men jeg vil nu anbefale dig altid at have lidt kontanter på dig. Det kan også være en god idé at tage nogle kontanter med fra Danmark, så du ikke skal stå i lufthavnen efter en lang flyvetur i et nyt land og tænke over at skaffe kontanter til den videre transport. Prøv at få små sedler, frem for store.

Alternativt, hvis du ankommer til Rio lufthavn kan man med fordel gå til afgangs terminalen og benytte hæveautomaterne der. I afgangs terminalen er der modsat ankomst terminalen helt roligt og man hæver sine penge i fred.

Brasiliansk Kultur

I Rio lever befolkningen stort set på stranden, så ofte som de kan få tid. Det er her man mødes og her man dyrker motion og i det hele taget her man er.

P1020637

Man har ikke de helt samme skønhedsidealer, som i Danmark. Der er slet ikke den samme fokus på vægt, som vi kender den. Til gengæld vil du opleve at se mange mænd i Speedo’s på stranden.

Fodbold er også en kæmpe del af Brasiliens kultur!
Fodbold er jo en fantastisk aktivitet, hvis man er fattig. Man behøver bare en bold. Og så kan man drømme om at blive den næste helt store fodboldstjerne og tjene kassen og få råd til at flytte ud af farvella’n.
Brasilianske børn spiller tit fodbold med bare fødder. De er ikke helt så pyldret, som vi er i Danmark…

Børn

Vi har ikke selv været i Brasilien med mindre børn. Men brasilianerne elsker børn! Så jeg er helt sikker på, at de vil være behjælpelige og overbærende i forhold til børn og det larm, spild og andet, der følger med børnene.

Brasilianerne er jo mørkhåret, så jeg er ret sikker på, at et lille, sødt, blondt barn vil få meget opmærksomhed 🙂

Opdatering 22/4-23: Nu har vi været i Brasilien med børn på 10 og 12 år. Så ikke helt små. Vores blonde drenge fik oftest lov til at gå i frem. Til gengæld var der flere ældre damer der henvendte sig til os forældre og roste deres udseende.
Det var så meget mere behageligt, end fremmede mennesker, der lige skal rode ens barn i det lyse hår.

Vi så klapvogne rundt omkring. Men folk går lige så gerne med børnene på armene. Måske det hænger sammen med, at der nogle gange er ret kuperet, så det er er nemmere end en klapvogn.

Vi så børnestole på nogle restauranter. Men vi har jo ikke længere brug for dem. Så jeg skal ikke kunne sige, om de alle har nogle stående ude i baglokalet. Restauranterne havde i hvert fald meget ofte puslebord på dametoilettet.

Så generelt vil jeg mene, at det er ret nemt at rejse med små børn i Brasilien – uden at vi lige har prøvet det.

Klima

Brasilien er jo et kæmpe land, der har mange forskellige klimaer. Du skal tænke over, at det meste af Brasilien ligger syd for Ækvator og deres årstider derfor er modsatte af Danmark. Så når vi har sommer, har de vinter. I nord er der ingen årstider. Og i Rio betyder det blot, at der ”kun” er en gennemsnits temperatur på 24 grader i juli, hvor gennemsnits temperaturen i februar er 29 grader. Men længere sydpå bliver det faktisk koldere, når Brasilien har vinter. Man kan opleve sne i Porto Alegre og især i det indre af landet er der meget stor forskel på temperaturerne fra sommer til vinter. Da vi var ved Foz de Iguacu i juli måned, oplevede vi ned til 3 grader, mens der om sommeren kan være op til 50 grader celsius. I Amazonas og i Pantanal er luftfugtigheden meget høj.

Solfaktor

Husk nu at bruge en ordentlig faktor!!! Og masser af solcreme.

DSC_1942

Da Dennis og Cecillie var på øen Ilha Grande i Rio staten i 2016, havde de pænt taget faktor 20 på, og syntes virkelig, at de havde været fornuftige.
Men de blev alligevel forbrændte.
Så lurede de, at de lokale (som jo bor og er der hver dag og hvor huden derfor burde være vant til solen) brugte faktor 50!
Så Dennis og Cecillie styrtede selvfølgelig ud og købte en solcreme med faktor 50.

Da de så et par dage senere kom hjem til den familie vi kender, kommenterede familien, hvorfor Dennis og Cecillie kun brugte faktor 50. Familien bruger faktor 60….
Så kan man da godt forstå, at Dennis og Cecillie blev lidt røde, da de kom med deres februar-blege hud fra Danmark til Brasilien.

Offentlig transport

Man kan sagtens bruge de offentlige busser i Brasilien. De fungerer fint. De følger ikke helt tidsplanen, som vi er vant til det i Danmark. Og de kan godt være overfyldte. Men man kan sagtens tage rundt i dem alene som turist.

P1020746

I Rio finder der også masser af små ”rugbrøds busser”. Altså sådan nogle biler/busser til 8-10 personer. De stopper tilsyneladende tilfældelig steder på vejen, men de har en bestemt ende station. Dem kan du også sagtens køre med. Jeg ville dog ikke tage dem om aftenen, da du jo hurtigt kan komme til at være den eneste tilbage i bilen sammen med chaufføren og hans cashier.

Der er også en metro i Rio. Men vi har faktisk ikke har prøvet at tage den. Den er forholdsvis ny, og er stadig ved at blive udbygget.

Tidsforskel

Der er 3 forskellige tidszoner i Brasilien. Fra Rio er der 5 timers forskel til Danmark, når Danmark har sommertid.

Vaccinationer

Jeg anbefaler altid, at du går ind og tjekker de nyeste anbefalinger for vaccinationer.
Men lige nu (22/4-23) lyder anbefalingerne på at du skal have hepatitis A, difteri/stivkrampe og gul feber, ved rejser på under 3 uger i turistområder – vær opmærksom på, at der anbefales mere, hvis du skal til Amazones eller Pantanal.

Visum

Jeg anbefaler altid, at du går ind og tjekker de nyeste anbefalinger for vaccinationer.
Men lige nu (22/4-23) skal du som dansk statsborger, ikke bruge visum til Brasilien, hvis blot din rejse er på under 90 dage. Du skal dog sørge for, at dit pas er gyldigt i mindst 6 måneder fra din hjemrejsedato.

På vores tur i april 2023 blev vi bedt om at vise vores Vaccinationspas, da vi skulle flyve fra Lissabon til Rio. De sagde, at vi ville blive sendt tilbage, hvis vi ikke havde et. Det var vi ikke forberedt på, for det bruger man jo efterhånden aldrig. Men vi havde heldigvis havde vi skulle bruge.
Men da vi landede i Rio var der ingen, der ville se noget.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *