Fakta om Brasilien

Jeg vil her give dig lidt information om Brasilien – som landet er oplevet af os. Samtidig vil jeg fortælle om nogle af de helt basale fakta om landet.

Selvom vi (især Dennis) har rejst en del rundt i Brasilien, så er vi altid forbi Rio, og kender derfor Rio allerbedst. Så i nogle af beskrivelserne nedenfor, er det Rio og ikke hele Brasilien, jeg skriver om. Men så skriver jeg dette.

Grundlæggende fakta

Størrelse: 8.516.000 km2. Det er næsten sammen størrelse som USA. Brasilien er det største land i Sydamerika.

Der er 204 millioner indbyggere.

Hovedstad: Brasilia

Religion: Romersk-katolsk

Sprog

I Brasilien tales portugisisk. Det er dog en simplere version, med færre bøjninger end den der tales i Portugal. Derfor kalder jeg det nogen gange for brasiliansk.

Valuta, pengeforbrug og drikkepenge

Valuta’en hedder Real.

D. 22/6-16 kunne man for 100 Danske kroner få 51,18 Reals.

Vi vil vurdere prislejet til at være en tredjedel til halvdel af det danske prisleje. Du kan sagtens finde restauranter, hvor du spiser meget billigt. Men der er også masser af bedre restauranter, hvor det så cirka vil koste halvdelen af danske priser.

Da folk ikke tjener så meget, er det god skik at give drikkepenge. Vi plejer at give omkring 10%. Du kan dog også opleve at der allerede er skrevet drikkepenge på regningen. Så skal du selvfølgelig ikke betale yderligere. 

Vi oplever ikke så ofte, at der står folk og tigger penge. Men de fattige er tit meget opfindsomme, for at finde på en måde at tjene lidt penge. Det kunne f.eks. være at bygge sandskulpturer på stranden, som du skal betale for at tage billede af. Eller at bære din kuffert for dig. Vi giver gerne en lille skilling til disse opfindsomme folk, for vi sætte pris på, at folk ikke bare stiller sig og tigger, men prøver på deres egen måde at gøre vores ferie lidt bedre. Hvis du går i et supermarked, kan du godt opleve at der står en fattig person udenfor, og beder dig om at købe et brød eller noget med. Det er en almindelig måde at hjælpe folk på i Brasilien.

Man kan godt bruge kreditkort, især til hæveautomater og større hoteller. Men jeg vil nu anbefale dig altid at have lidt kontanter på dig. Det kan også være en god idé at tage nogle kontanter med fra Danmark, så du ikke skal stå i lufthavnen efter en lang flyvetur i et nyt land og tænke over at skaffe kontanter til den videre transport. Prøv at få små sedler, frem for store.

Alternativt, hvis du ankommer til Rio lufthavn kan man med fordel gå til afgangs terminalen og benytte hæveautomaterne der. I afgangs terminalen er der modsat ankomst terminalen helt roligt og man hæver sine penge i fred.

Brasiliansk Kultur

I Rio lever befolkningen stort set på stranden, så ofte som de kan få tid. Det er her man mødes og her man dyrker motion og i det hele taget her man er.

P1020637

Man har ikke de helt samme skønhedsidealer, som i Danmark. Der er slet ikke den samme fokus på vægt, som vi kender den. Til gengæld vil du opleve at se mange mænd i Speedo’s på stranden.

Fodbold er også en kæmpe del af Brasiliens kultur! Fodbold er jo en fantastisk aktivitet, hvis man er fattig. Man behøver bare en bold. Og så kan man drømme om at blive den næste helt store fodboldstjerne og tjene kassen og få råd til at flytte ud af farvella’n. Brasilianske børn spiller tit fodbold med bare fødder. De er ikke helt så pyldret, som vi er i Danmark…

Børn

Vi har ikke selv været i Brasilien med mindre børn. Men brasilianerne elsker børn! Så jeg er helt sikker på, at de vil være behjælpelige og overbærende i forhold til børn og det larm, spild og andet, der følger med børnene.

Brasilianerne er jo mørkhåret, så jeg er ret sikker på, at et lille, sødt, blondt barn vil få meget opmærksomhed 🙂

Klima

Brasilien er jo et kæmpe land, der har mange forskellige klimaer. Du skal tænke over, at det meste af Brasilien ligger syd for Ækvator og deres årstider derfor er modsatte af Danmark. Så når vi har sommer, har de vinter. I nord er der ingen årstider. Og i Rio betyder det blot, at der ”kun” er en gennemsnits temperatur på 24 grader i juli, hvor gennemsnits temperaturen i februar er 29 grader. Men længere sydpå bliver det faktisk koldere, når Brasilien har vinter. Man kan opleve sne i Porto Alegre og især i det indre af landet er der meget stor forskel på temperaturerne fra sommer til vinter. Da vi var ved Foz de Iguacu i juli måned, oplevede vi ned til 3 grader, mens der om sommeren kan være op til 50 grader celsius. I Amazonas og i Pantanal er luftfugtigheden meget høj.

Solfaktor

Husk nu at bruge en ordentlig faktor!!! Og masser af solcreme.

DSC_1942Da Dennis og Cecillie var på øen Ilha Grande i Rio staten i 2016, havde de pænt taget faktor 20 på, og syntes virkelig, at de havde været fornuftige. Men de blev alligevel forbrændte. Så lurede de, at de lokale (som jo bor og er der hver dag og hvor huden derfor burde være vant til solen) brugte faktor 50! Så Dennis og Cecillie styrtede selvfølgelig ud og købte en solcreme med faktor 50. Da de så et par dage senere kom hjem til den familie vi kender, kommenterede familien, hvorfor Dennis og Cecillie kun brugte faktor 50. Familien bruger faktor 60…. Så kan man da godt forstå, at Dennis og Cecillie blev lidt røde, da de kom med deres februar hvide hud fra Danmark til Brasilien.

Offentlig transport

Man kan sagtens bruge de offentlige busser i Brasilien. De fungerer fint. De følger ikke helt tidsplanen, som vi er vant til det i Danmark. Og de kan godt være overfyldte. Men man kan sagtens tage rundt i dem alene som turist.

P1020746

I Rio finder der også masser af små ”rugbrøds busser”. Altså sådan nogle biler/busser til 8-10 personer. De stopper tilsyneladende tilfældelig steder på vejen, men de har en bestemt ende station. Dem kan du også sagtens køre med. Jeg ville dog ikke tage dem om aftenen, da du jo hurtigt kan komme til at være den eneste tilbage i bilen sammen med chaufføren og hans cashier.

Der er også en metro i Rio. Men vi har faktisk ikke har prøvet at tage den. Den er forholdsvis ny, og er stadig ved at blive udbygget.

Sikkerhed

Brasilien har længe været kendt som et land, hvor sikkerheden ikke var helt i top. Men de har gjort meget for at ændre på dette, især op til OL og VM. Vi har kunne mærke forskel til det bedre på de sidste 2 rejser dertil.

Men man skal selvfølgelig stadig være på vagt. Det bedste råd er; Tænk dig om!

Vi tænker over, ikke at gå steder, hvor vi pludselig er helt alene. Det kunne f.eks. være i viadukter eller under broer. Hvis du skal med bussen, så kig dig om, når du skal finde et busstoppested. Står du helt alene et lidt skummelt sted, så gå videre til næste busstop.

Især efter mørkets frembrud, tænker vi meget over, hvor vi går hen. Der går vi ikke bare på må og få, men har vurderet på forhånd, hvor vi synes, at vi kan tage hen.

Hav altid lidt penge på dig, for hvis der er en, der holder dig op, er han desperat. Så du skal have hvad der svarer 150 kr, så han får noget ud af det. Og giv ham alt uden diskussion. Hvis du ikke kan brasiliansk, kan du jo alligevel ikke snakke med ham, og vil kun gøre situationen værre ved at prøve at snakke med ham. Jeg har hørt historier om, at det kan være unge fyrer, faktisk børn, der kunne finde på at omringe turister, for at få deres værdier. Igen skal man bare give, hvad man har, uden diskussion, for selvom de er yngre, er de tit flere. Men altså på Dennis 10 måneders rejser i Brasilien, har han aldrig oplevet at blive holdt op!!!

Det er mere lommetyve, man skal holde øje med. Hav dine penge i et pengebælte, som ikke er nemt at komme til. Og hav så småpenge i bukselommen, så du kan købe en is, øl eller busbillet uden at hive pengebæltet frem.

DSC_1951Et lille tip; Shoppingcentrene er meget sikre, for der står vagter, så lommetyvene kommer ikke ind her. Så skal du lige have styr på dine penge, kunne der være lidt mere mulighed for det her. Men stå aldrig helt åbentlyst og vift med store pengebundter.

Det er altid en god idé at prøve at sikre sine værdigenstande mod lommetyve. Jeg tager f.eks. ikke smykker på, når jeg er i Brasilien. Og vi tænker over at kopiere vores SD-kort, når vi kan komme til det. Eller have flere SD-kort med, så vi kan lægge billeder fra tidligere steder på hotelværelset. Eller læg billederne op på en cloud, når du er i nærheden af WIFI. Så skulle det gå galt, så mister man ikke billederne fra sin ferie.

Men når det er sagt, så føles det altså ikke utrygt at være i Brasilien. Jeg har i hvert fald ikke oplevet noget, jeg ikke brød mig om! 

Brasilien har desværre et meget dårligere ry sikkerhedsmæssigt end de har fortjent.  Naturligvis er der fattige, og naturligvis afstedkommer fattigdom kriminalitet. Men langt, langt de fleste turister oplever ikke noget ubehageligt!!! Så tag afsted og nyd din ferie. Husk blot at tænke dig om, så skal Brasilien nok give dig en rigtig god ferie! 

Tidsforskel

Der er 3 forskellige tidszoner i Brasilien. Fra Rio er der 5 timers forskel til Danmark, når Danmark har sommertid.

Vaccinationer

Jeg anbefaler altid, at du går ind og tjekker de nyeste anbefalinger for vaccinationer. Men lige nu (25/6-16) lyder anbefalingerne på at du skal have hepatitis A, difteri/stivkrampe og gul feber, ved rejser på under 3 uger i turistområder.

Visum

Jeg anbefaler altid, at du går ind og tjekker de nyeste anbefalinger for vaccinationer. Men lige nu (25/6-16) skal du som dansk statsborger, ikke bruge visum til Brasilien, hvis blot din rejse er på under 90 dage. Du skal dog sørge for, at dit pas er gyldigt i mindst 6 måneder fra din hjemrejsedato.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *