En oplevelsesrig dag i Gøteborg

På vej hjem fra efterårsferien i Norge, tilbragte vi en dag i Gøteborg, for at køreturen ikke skulle føles helt så lang for børnene (og fordi vi gerne ville se lidt af Gøteborg selvfølgelig 🙂 ). Vi havde en rigtig god dag, hvor vi fik oplevet sjove ting, svensk kultur og børnene fik rørt sig, inden den videre køretur.

Sejltur i Gøteborgs skærgård

Gøteborg skørgård
Skærgården i smukke efterårsfarver

Vi ankom til Gøteborg omkring kl. 10. Vi kørte direkte ud til Saltholmen, for vi ville ud og sejle i den smukke skærgård, der ligger ved Gøteborg. Flere af øerne tæt på Gøteborg er beboet, derfor har de en “havnebus”, der sejler fra ø til ø mange gange om dagen. Den koster det samme som en sporvognsbillet. Og sporvognen går da også lige ned til havnen. Så hvis man har taget sporvognen dertil, behøver man ikke købe ny billet, men kan blot fortsætte på denne.

Havnebus i Gøteborg
Havnebussen

Det var en fin sejltur. Der er virkelig flot i skærgården. Det var desværre overskyet, da vi var afsted. Men til gengæld var vi der lige på det helt rigtige tidspunkt i efteråret, hvor alle træer “brænder”. Så selv i overskyet vejr, var det flot. Det kunne vist være en helt fantastisk tur på en sommerdag, hvor man hopper af på nogle af de forskellige øer og udforsker dem lidt.

Skoven i byen, der er fyldt med underholdning til børnene

Nu var det frokosttid, så vi kørte til café “Villa Belparc” i Slottskogen.

Slottskogen i Gøteborg
Slottskogen

Slottskogen er en stor skov i Gøteborg, som har alt til børn – og voksne. Udover at være en skov (vi ville nok mere kalde det en park), er her legepladser, en lille zoo, botanisk have, hyggelige cafeer og Gøteborg naturhistoriske museum. Der er sikkert også meget andet, som vi bare ikke har opdaget.

Vi tog som sagt på cafe. Den havde ikke fået så gode anmeldelser på Google Map. Men vi tog chancen alligevel. Den lå virkelig flot ud til en sø. Og der var masser af plads til udendørsservering. Så der må være dejligt om sommeren.
Vi syntes slet ikke, at det var så dårligt, som anmeldelserne sagde. Vi fik nogle gode burgere – det var lige det, vi havde brug for der.
Der var en stille sektion og en sektion, hvor vi “lidt mere højrøstede” børnefamilier kunne sidde.

En lille zoologisk have i skoven

Efter frokosten gik vi over til den Zoologiske have, der er i Slottskogen. Vi ville egentlig have set sælerne bliver fodret. Men vi havde lidt svært ved at forstå oversigtskortene i parken, så vi endte ved området i Zoo’en, hvor der var mange fastlands dyr. Skiltene er nemlig sådan, at de viser hele parken med små billeder. Og det område du så står i nu, zoomer de ind på, så man kan se detaljerne for det. Hvilket betyder, at du først ser den endelig indretning af et område, når du er i området.

Elge i Slotsskogen i Gøteborg i Sverige

Sælerne var på den anden side af børne Zoo’en (som var lukket for vinteren). Og der er en ret høj bakken imellem, som vi lige var kommet op af. Så vi vurderede, at det var bedre at spare på børnenes kræfter og se de dyr, vi nu var ved.
Zoo’en er åben hele året og gratis. Den har fokus på nordiske dyr. Dog ikke de helt vilde dyr, som bjørne og ulve. Men der er elge, sæler og pingviner.
Man skal huske at tage det for det, det er. Det er en gratis Zoo, som er en del af en park. Det er ikke en stor Zoologisk have som Københavns Zoo. Så der er mest får og den slags dyr, som er sjove nok at se. Men som ikke er så anderledes. Forventer man tigre, løver og andre eksotiske dyr, vil man blive skuffet her.

Læs også: Astrid Lindgren, elgsafari, smuk natur og billig bland-selv slik Sverige

Vi er vilde med Plikta legepladsen

Plikta legeplads i Gøteborg

Videre i skoven, gik vi til Plikta legepladsen. Vi havde læst, at det var en stor legeplads. Men den var virkelig stor! Det første vi kastede os over, var en kæmpe blåhval, som man kunne lege inden i. Munden, som selvfølgelig var indgangen, havde reb hængende, som blåhvalens barder. Og halefinnen var lavet om til en klatrevæg.

Der var mange gode områder på legepladsen, både til store og små. Så mange, at vi ikke nåede det hele, før børnene trængte til et hvil. Der var f.eks. også en kæmpe rutsjebane, ned af en klippe. Den fik vi dog ikke udforsket. Men der er også et bemandet hus med aktiviteter indenfor og ikke mindst toiletter. Og der er en grill, der er tændt omkring frokost og til fri afbenyttelse.

Sveriges største kanelsnegle

Nu var det tid til en Fika – for vi var jo Sverige, og så bliver man da nødt til at holde kaffepause, som svenskerne er så vilde med.

Vi havde læst, at Café Husaren i området Haga, var kendte for Sveriges største “Kanelbuller”. Og det er der vist en sandhed i, for de var virkelig store!!! Vi købte 2 kanelbullar til os 2 voksne og 2 børn. Vi kunne sagtens have nøjedes med én. Men de udleverer heldigvis gerne “doggybags”.

Kæmpe kanelbullar i Gøteborg, Cafe Husaren
De var godt nok store, de kanelsnegle

Café Husaren er en gamle café / konditori, med den rigtige, hyggelige, “gamle” stemning. Og den var da også meget populær. I øvrigt er Haga også et hyggeligt shopping område med ældre fine træhuse. Haga er det gamle arbejderkvarter. Det er absolut også et besøg værd i sig selv. Vi bruger dog ikke så meget tid på shopping, når vi er på familietur.

Skansen Kronan med udsigt ud over Gøteborg

Skansen Kronan
Skansen Kronan i baggrunden

Efter de kæmpe kanelbullar, trængte vi til at røre os lidt. Så vi gik op til Skansen Kronan. Det er et forsvarsanlæg fra 1600-tallet, som ligger smukt på toppen af en bakke.
Og her fik vi da også lov til at røre os. Vi talte 177 trappetrin op til Skansen. Så vi var lidt forpustede, da vi nåede op. På den anden side, går der en sti uden trin, som er noget mere barnevogns/klapvogns venlig.

Bygningen er rigtig fin, som den ligger der på toppen af bakken, med kronen allerøverst. Men vi kunne ikke komme ind i selve bygningen. Det var nu heller ikke så vigtigt, for det var mest det flotte udsigt ud over Gøteborg, som vi var kommet derop for. Og den var flot.
Det er sjovt, som deres tagfarve nærmest markere et område. Hele Haga-området har røde tage.

Gøteborg Centrum

Sporvogn i Gøteborg

Til sidst gik vi over kanalen ind til Gøteborg Centrum. Vi ville egentlig gerne have taget en af Gøteborgs fine sporvogne derind. Men der var ikke lige nogen linje, der passede.

Gøteborg Domkirke
Gøteborg Domkirke

Her er der flere gågader med masser af muligheder for at få shoppet.
Vi var nu kommet for at få noget aftensmad. Og indrømmet – selvom Mikkel og jeg gik og drømte om køttbullar – så endte vi på McDonalds. Vi var alle ved at være godt trætte. Så vi skulle bare have noget hurtigt mad, før vi kørte hjemad. I øvrigt var vi voksne også stadig godt mætte efter kanelsneglene.

VI havde en sjov og god dag i Gøteborg. Og vi syntes, at vi fik oplevet rigtig meget, selvom vi kun var der fra kl. 10 til 19.

3 børneaktiviteter, vi ikke fik oplevet denne gang i Gøteborg

Lisaberg: Når man spørger nogen, hvad man skal lave med børn i Gøteborg, svarer stort set alle “Lisaberg“. Det er Sveriges største forlystelsespark. Men der var lukket, da vi var der.

Universium: Udfra Universiums hjemmeside tror vi, at det minder om Experimentariet. Og det ser ret sjovt ud. Men det ligner noget, man hurtigt kan bruge en hel dag på, og derfor fravalgte vi det, for vi ville gerne rundt og se lidt af Gøteborg på den ene dag, vi havde der.

Alfons Åberg kulturhus: Der findes et kulturhus for Alfons Åberg i Gøteborg. Vi tog ikke derhen, for vi ikke rigtig fået introduceret Alfons Åberg for vores børn. Og vi hørte fra nogen, at vores børn på 5 og 6 år var lige det ældste. Desuden var det også lidt dyrt at komme ind, hvis nu det ikke helt fangede vores drenge.

Lidt yderligere info om havnebådene i skærgården

Vi købte billet på havnen til havnebussen. Men der var også en billetluge på båden, hvor mange købte billet.

Nogle både har en cafe ombord. Det er markeret på fartplanen. Men så tager turen generelt lidt længere.

Vi havde lidt problemer med at parkere ude på saltholmen ved havnebåden. Der var masser af parkeringspladser, men mange af dem var private, så der måtte vi ikke holde. Så hold godt øje med skiltene, for at finde én, der ikke er privat. Vi holdt lige ved sporvogns holdepladsen. Det var heller ikke helt nemt at finde en p-automat, for man bruger jo apps i dag. Men vi syntes ikke, at de skiltede så godt med apps’ne. Så det kunne måske være værd at undersøge, om man kan få en Gøteborg stads parkering app, inden I tager dertil. Sørg i hvert fald for at komme i lidt god tid til havnen.

Join the Conversation

4 Comments

  1. says: OnTrip.dk

    Sikke dog en dejlig da i havde i Gøteborg og sikke mange dejlige opleveser i har fået sammen som familie. Uhh kunne da godt spise sådan en kanelsnegl lige nu hahah selvom det er da et helt måltid. Har da aldrig set en så stor kanalsnegl før 🙂

    /Annette

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *